Spieren onder oksel: wat niemand hier verteld

Je hoort mensen wel eens klagen over pijn onder de oksel. Maar dat er spieren onder de oksel zitten, daar hoor je niemand over. Je hebt twee verschillende soorten spieren die onder de oksel doorlopen. Bij overbelasting kan er spierpijn ontstaan. Je kunt ook interesse hebben in de spieren onder de oksel trainen, maar hoe doe je dat? Dat lees je in dit bijzondere artikel waar nog niet eerder over geschreven is.

Twee verschillende spieren

Het is niet zo dat er direct een spier in de oksel ligt. Wel zijn er twee spieren die onder de oksel doorlopen, ze beginnen beiden aan de rugzijde. Hieronder zie je deze twee verschillende spieren omschreven.

Latissimus dorsi

De eerste spier is de latissimus dorsi. Deze brede rugspier is plat en begint bij de doornuitsteeksels van de 7e tot de 12e borstwervel. Van hieruit loopt de spier richting het schouderblad, maar ook gedeeltelijk onder de oksel. De spier heeft als functie het omlaag brengen van de opgeheven arm. Dankzij deze spier kun je ook de arm naar achter brengen en de handrug op je billen leggen.

Teres major

De teres major is een spier die aan de rugzijde begint en zorgt ervoor dat je de arm achterwaarts kunt bewegen. Beide spieren zijn ook belangrijk bij het terugbrengen van de arm, dus naar het lichaam toe.

Spieren onder oksel trainen

Kijk je naar bodybuilders dan zien de spieren er onder de oksel stevig en getraind uit. Kun je de spieren onder de oksel trainen? Ja, maar dan train je eigenlijk de rugspieren. Verder worden ook de borstspieren getraind. Hieronder enkele oefeningen om de spieren onder de oksel er getraind uit te laten zien.

PS: voor klachten aan de spieren onder oksel, zie het stukje tekst onder het trainingsprogramma.

Latissimus Dorsi trainen

Roeien is een goede oefening om de latissimus dorsi te trainen. Gebruik de roeitrainer op de sportschool of schaf zelf dit trainingsapparaat aan. Met een roeitrainer oefen je verschillende spiergroepen en natuurlijk de conditie.

Bekijk roeitrainers

Een andere uitstekende oefening is de one-arm dumbbell rows. Hierbij plaats je één knie op een trainingsbank en de voet staat op de grond. Je neemt dus een gebukte houding aan. De vrije hand trekt een dumbell vanaf de grond naar de zijkant van het lichaam.

Overige goede oefeningen zijn:

  • Chin-up
  • Reverse chin-up
  • T-bar rows
  • Deadlift
  • Lat Pulldown
  • Back lat pulldown
  • Close-grip lat pulldowns
  • Straight-arm lat pulldown

Teres major trainen

De teres major trainen betekent soms dezelfde oefeningen als hierboven, maar er zijn ook wat andere oefeningen. Bijvoorbeeld de Cable lat pulldown die je het beste in de sport schoolkunt uitvoeren. Hierbij neem je een soort squathouding aan en trekt een gewicht van bovenaf schuin naar beneden toe. Op de sportschool kunnen ze het beste uitleggen hoe je deze oefening correct uitvoerig.

Andere oefeningen die goed zijn om de teres major te trainen zijn:

  • Dumbbell single arm row
  • Chin-up

Bij veel van deze oefeningen lijkt het alsof je de armspieren traint en dat is grotendeels ook zo. Maar de rugspieren worden wel degelijk meegenomen.

Naar dumbells

Klachten aan spieren onder de oksel

Ervaar je pijn onder de oksel? Dit kan veroorzaakt worden door een van de spieren, maar het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben.

Pijn onder de oksel wordt vaak veroorzaakt door een verrekte spier. Bijvoorbeeld door een onverwachte of hevige beweging met de arm of schouder te maken. Een verrekte spier geneest vanzelf, maar dit kan wel enkele dagen duren. Wanneer de klachten te lang aan blijven houden is het verstandig om even langs de fysiotherapeut te gaan.

Soms is er sprake van een abces in de oksel. Je ziet dan een duidelijke zwelling zitten. Deze zwelling is gevuld met pus, dit kan uiteindelijk eruit komen. De huisarts kan de zwelling doorspreken en knijpt de pus eruit, dit neemt al een hoop druk en pijn weg.

Een andere oorzaak van okselpijn is de aanwezigheid van een cyste. Dit is niet hetzelfde als een abces, maar lijkt er wel op. Een cyste is voelbaar als een stevige knobbel. Vaak doet het ook pijn maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Trillende spier onder oksel

Soms heb je last van een trillende spier onder de oksel. Ook nu weer gaat het om een van de eerder genoemde spieren. Spiertrillingen is vaak het gevolg van vermoeidheid. Heb je zware arbeid verricht of te hard getraind? Dan merk je dat de bewuste spier gaat trillen. Zodra de spier is ‘uitgerust’ verdwijnt het trillen vanzelf.

Spiertrekkingen kunnen ook het gevolg zijn van vermoeidheid of stress. Daarnaast kan cafeïne of alcohol van invloed zijn. Let ook op met roken, dit is slechts je algemene gezondheid. Roken beïnvloedt ook de werking van je lichaam zodat je wat vaker last van verschillende spieren kunt hebben.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com