Stank in huis bij koud weer

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Ondanks het mildere klimaat kunnen winters nog behoorlijk koud zijn. Hierdoor ben je geneigd om ramen en deuren goed gesloten te houden. Zo hou je het binnenshuis lekker warm, maar het verhoogt de luchtvochtigheid. Dit kan verklaren waarom je stank in huis bij koud weer ervaart.

De stank kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld bij de aanwezigheid van een septic tank, die na een regenbui flink kan stinken. Maar ook een gebarsten leiding door de vrieskou of een lekkage kan de oorzaak zijn. Laten we naar de verschillende oorzaken kijken en hoe je dit probleem verhelpt.

Je huis ruikt muf in de winter: vochtproblemen

Ervaar je een stank in huis bij koud weer, maar niet wanneer het warm is? Dat zou zomaar aan vochtproblemen kunnen liggen. Wanneer het buiten koud is dan wil je alles goed gesloten houden. Je zet de verwarming misschien wat hoger. Binnen is het warm en de kou blijft buiten, hoe fijn is dat.

Wanneer je alles potdicht houdt dan ontstaat er vocht in huis. Al helemaal wanneer je wasgoed binnenshuis te drogen hangt. Maar ook bij het gebruik van apparaten waar waterdamp bij vrijkomt. En wat dacht je van koken, ook dit veroorzaakt een vochtige lucht.

Verder is er veel vocht op de badkamer aanwezig, op de slaapkamer en ook in de kelder. Wanneer ramen gesloten blijven en je ventileert niet op een andere manier, dan komt deze waterdamp in muren en meubels terecht. Dit veroorzaakt een muffe geur.

De aanwezigheid van schimmel of meeldauw

Wanneer vocht lange tijd aanwezig blijf, dan ontstaan er schimmels of meeldauw. Schimmels herken je aan zwarte of groene plekken op de muur. Vaak zijn dit puntjes maar de plekken kunnen ook groter zijn. In sommige gevallen is een hele hoek of muur vol met schimmel beslagen.

Je kunt ook last hebben van meeldauw, iets dat je vooral in vochtige kelders tegenkomt. Dit is een schimmel dat op steeltjes zit. Meeldauw kom je ook op vochtige potgrond tegen.

Schimmel en meeldauw veroorzaakt stank in huis. Dit kan zich uiten in een zoete geur, maar het kan ook heel anders ruiken.

Schimmels kunnen zich snel verspreiden. Ze vormen een risico voor de luchtkwaliteit binnenshuis en voor je gezondheid.

Zie je schimmelplekken op de muur of in de badkamer? Ga dit direct met schimmelreiniger te lijf. Dit is de enige manier om ervan af te komen. Verder regelmatig ventileren, zodat schimmel niet terugkomt.

Bekijk schimmelreiniger

Je kunt ook chloor of bleekwater gebruiken, maar dit ruikt vrij sterk en verspreidt een giftige damp.

Een lekkende leiding

Wanneer er ergens een lekkende leiding aanwezig is, of een kraan die blijft lopen, zorgt dit voor een hogere luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaat er schimmelgroei, en dat veroorzaakt weer een zoete geur of stank in de woning. Controleer of er geen lekkende leidingen aanwezig zijn en repareer lekkende kranen.

Natte kleding, jassen en schoenen

In de herfst en winter kom je vaak met natte kleding en schoenen je woning binnen. Misschien hang je dit aan de kapstok, of in de kamer te drogen. Buiten kun je het immers niet ophangen. Tijdens het drogen komt er een grote hoeveelheid vocht vrij, en dit komt in de kamer terecht. Je voelt hem al aankomen: ook dit veroorzaakt stank.

Het beste kun je natte kleding en schoenen buiten onder de overkapping hangen. Heb je geen overkapping, hang het dan op de badkamer en ventileer hier goed. Even een raampje openzetten. Ja, dat is koud maar het zorgt er wel voor dat vocht verdwijnt. Heb je een droger, dan is dit helemaal ideaal om kleding, jassen en schoenen snel droog te krijgen.

Natte huisdieren

Bij koud weer en stank in huis moet je ook eens even naar huisdieren kijken. Wanneer de kat of hond van buiten komt, dan kan de vacht vochtig zijn. Dit kan gedurende enkele uren voor een nare lucht zorgen.

Ontbindend afval in het riool

Een van de grootste veroorzakers van stank in huis is ontbindend afval dat zich in de riolering bevindt. Dit heeft niet direct met koud weer te maken, want juist bij warmte zal de geur meer opvallen. Wanneer rioolpluggen losraken zal rioolgas ontsnappen, en dat is wat die nare geur veroorzaakt.

Let op want soms ruik je alleen een rioolgeur als het regent. Dit heeft mogelijk met de waterkering te maken. Maar ook dan wordt de geur veroorzaakt door afval in het riool.

Andere oorzaken van een rioolgeur

In de winter kunnen leidingen makkelijk bevriezen en barsten. Een gebarsten leiding zorgt ervoor dat rioolgas ontsnapt, waardoor de geur zich door je woning verspreidt. Er kan ook een lekkage in het sanitaire systeem ontstaan.

Verder kun je te maken hebben met een verstopte afvoer. Hierdoor hoopt het afvalwater zich op en dat ga je ruiken. Dit komt ook voor wanneer het toilet niet goed op de riolering is aangesloten.

Let op want het inademen van rioolgas is schadelijk voor de gezondheid. Je krijgt onder andere ammoniak en kooldioxide binnen. Maar ook waterstofsulfide, waarvan uit onderzoek blijkt dat dit giftig voor je lichaam is.

Wanneer je grote hoeveelheden of langdurige rioolgas inademt krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Ook ervaar je een slechte concentratie. In ernstige gevallen krijg je last van irritatie van de mond en longen, oogirritatie en kun je zelfs in coma raken.

Ruik je een rioolstank, dan is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Stank in huis bij koud weer
Schuiven naar boven