Stekker in stopcontact en een vonk zichtbaar

Bijgewerkt: 31 augustus 2023

Het komt regelmatig: je steekt een stekker in het stopcontact en je ziet een vonk. Kan dit kwaad? Vaak gaat het om een beschadiging van de stekker zelf. Iets dat bij regelmatig gebruik vrij normaal is. Die vonk is dan ook niet direct ernstig. Het kan om een te hoge spanning gaan. Toch kunnen onderbrekingsvonken schade aanrichten. Al helemaal wanneer er brandbare gassen aanwezig zijn.

Waarom vonkt een stopcontact?

Het ziet best eng uit, een stopcontact dat vonkt. Vaak trek je van schrik je hand terug. Bedenk dat deze vonken je hand niet aanraken. Dit komt omdat de vonken niet door je lichaam worden aangetrokken. Natuurlijk zijn deze vonkjes heet maar tegen de tijd dat je ze ziet is de temperatuur alweer gedaald.

Waarom vonkt een stopcontact eigenlijk? Dit gebeurt wanneer je de stekker in het stopcontact steekt en het contactoppervlak onvoldoende is. Op datzelfde moment loopt er een elektrische stroom. Het gevolg: het stopcontact vonkt. Vaak zie je ook een kleine beschadiging op de uitsteeksels van de stekker. Dat is wat dat vonken veroorzaakt.

Vonken kan ook staan door een grote tegen spanning. Dit zie je bijvoorbeeld bij de stekker van een laptop, die vraagt flink wat spanning op een kort moment. Hierdoor zijn er vonken zichtbaar, maar dit is slechts tijdelijk. Overigens gebeurt dit ook wel eens wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt. Er is dan sprake van inductiespanning.

Het stopcontact blijft vonken

Op het moment dat het stopcontact blijft vonken, het stopt dus niet, wordt het gevaarlijk. In dit geval is het aan te raden om de stekker uit het stopcontact te halen. Is dit niet mogelijk of te risicovol, schakel dan de hoofdschakelaar uit. Hiermee verbreek je alle verbindingen met het netstroom.

Nadat de hoofdschakelaar uit is kun je de stekker uit het contact halen. Schakel de hoofdschakelaar weer aan en kijk of je overal stroom hebt.

Stopcontact met geluid

Je steekt een stekker in het stopcontact en je ziet wat vonken. Dit is niet direct ernstig maar pas op wanneer er geluid uit het stopcontact komt. Mogelijk zit het probleem dan in de contactdoos maar misschien ook in het elektrische apparaat zelf.

Wanneer de stoppen doorslaan of wanneer je een brandlucht ruikt dan moet je direct actie ondernemen. Schakel de stroom uit en haal de stekker uit het stopcontact. Steek deze stekker nooit nogmaals in het stopcontact, hij is te gevaarlijk geworden.

De contactdoos is niet goed geaard

Na het vonken, een raar geluid of een brandlucht is de contactdoos niet meer goed geaard. Je mag deze dan niet meer gebruiken. Check met een aardetester of de contactdoos nog wel veilig is. Het komt er vaak op neer dat je deze moet herstellen.


Bestel de juiste wandcontactdoos online. Ga altijd voor eentje met aarde, dat is een stuk veiliger. Je hebt keuze uit verschillende modellen en kleuren.

Een nieuwe stekker op het apparaat

Wanneer de stekker continu vonken veroorzaakt, dan is het beter om deze te vervangen. Al helemaal wanneer je het niet vertrouwt. Een stekker vervangen doe je zo:

  1. Draai één of meerdere schroefjes los zodat je de twee helften van de stekker uit elkaar kunt halen
  2. Knip de bekabeling op 5 cm van de stekker met een kniptang af.
  3. Haal 2-4 cm van de buitenmantel van het snoer af
  4. Strip 1-2 cm van de isolatiemantel van de draden
  5. Steek de gestripte draden in de twee stekkerpennen
  6. Draai de schroefjes vast
  7. Bij een aarding: schroef deze ook vast
  8. Draai nu de trekontlasting vast
  9. Schroef de stekker dicht

Controleer altijd of de stekker op de juiste manier werkt. Dat controleren doe je natuurlijk op een veilige manier. Wanneer het niet lukt of je hebt weinig vertrouwen in je kennis of ervaring, schakel dan een elektricien in.

Bachmann® – Platte Stekker Zwakstroom

Steekvlam uit stopcontact: zeer ernstig

Een steekvlam uit het stopcontact moet je altijd serieus nemen. Je hebt het dan echt niet meer over kleine vonkjes. Een steekvlam is het gevolg van kortsluiting wanneer elektrische draden elkaar aanraken. Als gevolg hiervan ontstaat er een grote stroomsterkte. De elektrische draden worden warm en gaan vonken. Bij grote hitte ontstaat er een steekvlam.

De steekvlam kan brand veroorzaken. Wees voorzichtig met bepaalde elektrische apparaten, die veroorzaken vaker woningbranden. Denk hierbij aan een wasdroger, wasmachine of magnetron. De luchtafvoerslang van deze apparaten moet je altijd stofvrij houden.

Kijk ook kritisch naar het ventilatiesysteem, computer, laptop, haarföhn of stekkerdoos. Wanneer hier stof of water overheen komt dan kan dit kortsluiting veroorzaken met een brand als gevolg.

Als laatste tip: trek een stekker nooit aan de kabel uit het stopcontact. Pak de stekker altijd bij de basis vast, anders beschadig je hem.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven