Mary Poppins: supercalifragilisticexpialidocious

Eind 2018 draait de nieuwe Mary Poppins supercalifragilisticexpialidocious film in de bioscoop. Pardon, wat zeg je nou? Probeer dat woord maar eens na te zeggen! Waar komt dat superlange woord eigenlijk vandaan en wat betekent het?

Mary Poppins DVD – Disney Classics no. 19
Bekijk prijs

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

De film Mary Poppins

Mary Poppins is een film die in 1964 is uitgebracht. Walt Disney is de producer. De film combineert animatie met echte beelden (live action). De film kreeg dan ook niet voor niets een Oscar voor beste visuele effecten.

De film speelt zich af in Londen: het jaar 1910. Mevrouw Poppins wordt het nieuwe kindermeisje van de familie Banks. Wat de familie dan nog niet weet is dat de nanny over geheimzinnige krachten beschikt. Deze krachten gebruikt ze om de kinderen een aantal levenslessen bij te brengen.

Uiteindelijk beleven de twee kinderen veel avonturen met hun nanny. Komt dit verhaal je bekend voor? Mij ook! De film Nanny McPhee uit 2005 vertoont grote gelijkenissen. Ook in deze film draait het om een nanny met magische krachten.

Bekijk Mary Poppins op dvd/ Blu-ray

Mary Poppins Returns (Nederlands gesproken)

De film Mary Poppins Returns gaat op 19 december 2018 in de Nederlandse bioscopen in première. Het verhaal gaat verder waar het in 1964 gestopt is. Het kindermeisje met haar toverkunsten keert terug om de Banks kinderen en de kinderen van Michael te helpen. Het gezin beleeft weer een hoop plezier en avonturen.

De Nederlands gesproken film is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Naast de gewone versie is er ook de Returns 3D versie. Voor oudere kinderen en volwassenen is er de ondertiteld versie, waarin gewoon Engels wordt gesproken.

Acteurs in de film (2018)

Wie is de Mary Poppins Returns acteur? De hoofdrol is weggelegd voor Emily Blunt. Deze Engelse filmactrice (1983) speelt de magische nanny. Jack wordt door Linn – Manual Miranda gespeeld. Dit is een Amerikaanse acteur, rapper en schrijver. Dan hebben we nog Michael Banks, gespeeld door Ben Whishaw (1980). De rol van James Banks is weggelegd voor Emily Mortimer. We zien nog een bekend gezicht in deze film: Meryl Streep speelt de rol van Cousin Topsy. Verder zien we ook de Amerikaanse komiek Dick van Dyke voorbij komen. Onderaan het artikel gaan we wat dieper in op de Nederlandse stemmen.

Mary Poppins supercalifragilisticexpialidocious

Goed, je kwam hier eigenlijk voor Mary Poppins supercalifragilisticexpialidocious. Halleluja wat een lang woord! Waar komt dat vandaan? Supercalifragilisticexpialidocious is een woord uit het gelijknamige lied van de film. Het is een Engelstalig lied maar is ook in het Nederlands vertaald. In het Nederlands heet dit superformiweldigeindefantakolosachtig. Het Mary Poppins supercalifragilisticexpialidocious woord is een zogenaamd fantasiewoord.

Het bestaat dus niet echt maar het is wel supercali…. eh super leuk! Wat is de supercalifragilistic expialidocious betekenis? Hiervoor moeten we het woord in verschillende elementen opsplitsen. Dan halen we de volgende woorden eruit: boven, schoonheid, delicaat, goedmaken en leerbaar. Bij elkaar zou dit zoiets als verzoenende educatie voor delicate schoonheid moeten zijn. Oké, dat klinkt raar. Volgens de film uit 1964 moet het “wat je zegt wanneer je niet weet wat te zeggen” betekenen.

Suggestie: het Mary Poppins boek

Uitspraak van supercalifragilisticexpialidocious

Hoe spreek je het Mary Poppins supercalifragilisticexpialidasties woord uit? Met zijn 34 letters is dit het langste Engelse woord. Volgens de Engelse spellingsregels klopt dit niet helemaal: Eigenlijk zou het woord in twee woorden moeten worden opgesplitst. Maar goed, hoe spreek je dit superlange woord uit?

Ha! Ik heb het ontelbare keren achter elkaar uitgesproken. Nog steeds klinkt het niet zoals de supergeweldige kinderjuf het doet. Splitsen we het woord op, dan ziet dit er zo uit: super cali fragilistic expiali docious. Wanneer je deze woorden langzaam achter elkaar uitspreekt, zul je merken dat het beter gaat. Hieronder zetten we alle woorden op een rij met daarachter de exacte uitspraak:

  • Super: suu-par
  • Cali: kaa-lie
  • Fragilistic: fre-dzji-lis-tik
  • Expiali: eks-pie-jalie
  • Docious: do-sjos

En dan achter elkaar: suu-par-kaa-lie-fre-dzji-li-stik-eks-pie-jalie-do-sjos. Als je dit nu vloeiend achter elkaar kunt zeggen, mag je een chocolaatje pakken.

Mary Poppins Returns Nederlands gesproken: de Nederlandse stemmen

In de Nederlands gesproken versie horen we veel bekende stemmen voorbij komen. De stem van de nanny zelf wordt vertaald door Joke de Kruijf. Dit is een Nederlandse musicalster en actrice. Ben Cramer vertaalt de stem van Bert. We kennen Ben Cramer als zanger en acteur. Ursel de Geer vertolkt Mr. Banks. Dan hebben we nog de stemmen van onder andere Nelly Frijda (bekend van Ma Flodder) en David Davidse (musicalacteur).

Bekende quotes uit deze Walt Disney film

Uit de beroemde film uit 1964 komen een aantal bekende quotes:

In every job that must be done, there is an element of fun. You find the fun, and – SNAP – the job’s a game! Dit betekent zoiets als: in elke taak die je moet doen, zit een element van plezier. Vind het plezier en TADAA, de taak is kinderspel.

As I expected. “Practically perfect in every way.” En dat betekent: zoals ik verwacht had. “perfect op elke manier.”

Mary Poppins in de bioscoop of op televisie

Op 19 december 2018 is deze geweldig leuke film in de Nederlandse bioscopen in première gegaan. Gedurende enkele weken was deze in verschillende bioscopen te bekijken. Kwam hij als dvd of download uit.

Tegenwoordig ook regelmatig op televisie te zien, en sporadisch op Netflix en Videoland. Mary Poppins supercalifragilisticexpialidocious!

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial