Tabbladen sluiten op iPhone, Android en tablet

Het gebruik van tabbladen op je pc, laptop of mobiel apparaat is erg praktisch. Via desktop of laptop is het makkelijk om tabbladen te sluiten: je klikt op het kruisje. Maar wanneer je op een tablet of smartphone werkt dan kan het lastig zijn om al die tabbladen weg te krijgen. Het is belangrijk dat je weet hoe dit moet, anders ervaar je een vertraging van de processor.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

Net binnen: de nieuwste laptops – bekijk het aanbod

Alle tabbladen van de pc afsluiten (ook laptop)

Laten we beginnen met het sluiten van alle tabbladen op de PC of laptop. In de meeste browsers doe je dit door op het kruisje van het tabblad te klikken. Je merkt dat het tabblad vanzelf verdwijnt. Wil je alle tabbladen tegelijk afsluiten, dan hangt het van de browser af hoe je dit doet.

Google Chrome

Wanneer je gebruik maakt van webbrowser Chrome dan klik je met de rechtermuisknop op het tabblad dat open moet blijven staan. Klik vervolgens onderaan op de optie ‘Andere tabbladen sluiten’. Zo kom je van het teveel aan openstaande tabbladen af.

Microsoft Edge

Internet Explorer is al jarenlang vervangen door Microsoft Edge, maar de werking is grotendeels gelijk gebleven. Om meerdere tabbladen te sluiten klik je met de rechtermuisknop op het blad dat open moet blijven. Vervolgens selecteer je de optie ‘Andere tabbladen sluiten’.

Firefox

Het sluiten van overtollige bladen werkt via Firefox net wat anders. Klik met de rechtermuisknop op het tabblad dat je niet wil sluiten. Klik nu op de optie ‘Meerdere tabbladen sluiten’, vervolgd door ‘Overige tabbladen sluiten’.

Safari

Safari is een goede webbrowser, maar het sluiten van meerdere tabbladen tegelijk kan wat lastig zijn. Je moet namelijk op de ctrl-toets drukken en deze ook ingedrukt houden. Klik vervolgens op het tabblad dat open moet blijven en klik hierna op de optie ‘Sluit andere tabbladen’.

Tabbladen sluiten op iPhone of iPad

De Apple smartphones zijn razend populair, van een hogere kwaliteit en hebben mooie functionaliteiten. Wel is het soms moeilijk om je weg in het besturingssysteem te vinden. Zowel op een iPhone als iPad sluit je tabbladen op de volgende manier af:

 • Druk de vinger op een geopende pagina op het vensterteken (4 vierkantjes)
 • Tik op ‘Sluit alle tabbladen’

Deze methode werkt perfect wanneer je gebruik maakt van de safari browser, iets dat standaard geïnstalleerd staat op je iPhone of iPad. Dit is een tweede goedwerkende methode:

 • Ga vanaf het scherm naar Tabbladoverzicht
 • Zet de vinger op ‘Gereed’
 • Tik op ‘Sluit alle tabbladen’

Tabblad sluiten op je Samsung telefoon of tablet

Veel Samsung smartphones en tablets maken gebruik van de standaard Google Chrome browser. Om in deze browser een tabblad te sluiten werk je als volgt:

 • Open de Chrome app
 • Klik rechtsboven in het vierkantje (er staat een cijfer in, refererend naar het aantal geopende tabbladen)
 • Je ziet nu een overzicht van de geopende tabbladen
 • Klik rechtsboven op een kruisje om het tabblad te sluiten

Wil je alle tabbladen op je Samsung apparaat sluiten? Dat werkt als volgt:

 • Open de Chrome app
 • Klik rechtsboven op het menu (drie puntjes)
 • Klik op de optie Alle tabbladen sluiten

Bekijk assortiment nieuwe en oudere smartphones

Een nieuw tabblad openen

Via de Google Chrome app op je Android apparaat open je een nieuw tabblad door rechtsboven op ‘Meer’ te klikken. Kies vervolgens voor de optie Nieuw tabblad. Schakelen tussen tabbladen doe je door rechts van de adresbalk op het vierkantje te klikken. Je krijgt nu alle geopende tabbladen te zien. Klik op het tabblad waar je naartoe wil gaan.

Het maximaal aantal tabbladen op je smartphone

Wist je dat je niet meer dan 99 tabbladen tegelijkertijd open kan laten staan? Wanneer je het 100e tabblad wil openen dan krijg je hier een melding van te zien. Het is overigens niet aan te raden om meer dan zes tabbladen open te laten staan. Ze draaien allemaal op de achtergrond mee en vragen dus ook wat van de processor en het geheugen.

Probleem: kan tabblad niet sluiten

Soms loopt de browser vast en is het niet mogelijk om een of meerdere tabbladen te sluiten. Het beste kun je de internetapp in zijn geheel afsluiten, dus ook niet op de achtergrond laten draaien. Start de app opnieuw op en bekijk of het sluiten van een tabblad nu wel lukt.

Blijft het probleem aanhouden, start de smartphone of de tablet dan opnieuw op. Meestal is dit de oplossing voor het probleem.

Wanneer je via desktop of laptop een tabblad niet kan afsluiten, ga dan rechtsboven in de browser naar het menu (drie puntjes). Klik op Meer hulpprogramma’s en vervolgens op Taakbeheer. Klik op het tabblad dat je wil sluiten en kies vervolgens voor Taak beëindigen. Gaat het om een extensie, klik dan op Proces beëindigen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial