Tekort aan serotonine

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vind je het moeilijk om positief te blijven, moeite om in slaap te vallen of ben je onzeker? Mogelijk heb je een tekort aan serotonine. Een tekort hieraan ontstaat door het missen van essentiële voedingsstoffen. Soms is stress de veroorzaker. Een serotoninetekort kun je zelf aanvullen, maar soms is behandeling nodig. Ontdek hoe dat zit.

Wat is serotonine?

Serotonine is een neurotransmitter. Dit betekent dat het een overdrachtsstof is. Serotonine wordt vanuit het aminozuur tryptofaan aangemaakt. Voeding met dit aminozuur is altijd voorhanden. Tryptofaan vind je onder andere in bananen, kikkererwten of melk. Ook chocolade bevat tryptofaan en dat is natuurlijk goed nieuws want chocolade is voor velen een traktatie.

Je hersenen zetten tryptofaan eerst om naar 5HTP. Je lichaam kan uit serotonine weer melatonine aanmaken, iets dat belangrijk is bij het in slaap vallen.

Serotonine aanmaken met een verzwaringsdekens? Steeds meer mensen proberen dit succesvol uit.

Bekijk verzwaringsdekens

Functies van deze stof

Een tekort aan serotonine ontstaat niet zomaar. Eerst moet je weten wat de functie is, want dit zijn er een aantal. Serotonine speelt een belangrijke rol bij de slaap. Het is namelijk het hormoon melatonine dat van invloed is op je slaap- en waakritme. Door blauw licht wordt de aanmaak en afgifte van dit hormoon geremd. Even opletten wanneer je ‘s avonds laat tv kijkt of op je smartphone bezig bent.

Serotonine speelt ook een rol bij de eetlust en de emoties. Daarnaast bij het geheugen, de stemming, de activiteit tussen de lakens en bij de verwerking van pijnprikkels. Het is daarmee een belangrijke neurotransmitter. Een tekort aan serotonine kan allerlei nadelige gevolgen hebben.

Serotonine tekort meten en vaststellen

Kun je een serotonine tekort meten? Ja dat kan, maar meestal kom je met diverse klachten bij de huisarts terecht. De arts zal aan de hand van de klachten en bevindingen besluiten om te bekijken of er voldoende serotonine wordt aangemaakt.

Een serotoninetekort is vast te stellen middels een bloedonderzoek. Hierbij wordt wat bloed afgenomen en naar het laboratorium gestuurd. De uitslag volgt binnen enkele dagen. Benieuwd of je een serotoninetekort hebt? Ontdek de belangrijkste symptomen.

Tekort aan serotonine symptomen

Een te weinig van deze stof is te herkennen aan een aantal symptomen. Zo kan er slapeloosheid of slecht inslapen ontstaan. Dit wordt veroorzaakt doordat er niet voldoende melatonine door je lichaam wordt aangemaakt.

Veel mensen met een tekort aan serotonine krijgen te maken met een depressief gevoel of wisselende stemmingen. Over het algemeen ontstaat er een onrustig en opgejaagd gevoel. In een aantal gevallen ontstaan er klachten als het prikkelbare darmsyndroom of fibromyalgie.

Door het tekort kun je eerder pijn ervaren of heb je een lagere pijngrens. Dit zijn opvallende klachten die je zeker aan de huisarts moet melden.

Oorzaken van het tekort

Een tekort aan serotonine ontstaat niet van de een op de andere dag. Soms is er sprake van een langdurige en stressvolle periode. Een te hoge tijdsdruk of werkdruk, dat zorgt natuurlijk voor veel stress. Zo is bekend dat stress een van de grootste veroorzakers van een serotonine tekort is.

Een andere oorzaak is een tekort aan vitamine B3 en B6. Ook een vitamine D tekort kan het serotoninegehalte verlagen. Daarnaast kun je last hebben van een tekort aan magnesium, een insuline-intolerantie of een eetstoornis. Als gevolg hiervan heb je een lager niveau aan serotonine. Als laatste is genetische aanleg een veroorzaker.

Zwangerschap en serotonine tekort

Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen vaker last hebben van een tekort aan serotonine. Ook na de bevalling komt dit vaker voor. Verkeerde of te weinig voeding maar ook een slechte opname van tryptofaan uit de voeding kan hier de oorzaak van zijn.

Het is ook een feit dat mannen tweemaal zoveel serotonine aanmaken als vrouwen. Dit verklaart ook waarom vrouwen vaker met deze klachten rondlopen.

Serotonine verhogen of aanvullen

Een serotonine tekort is geen pretje. Gelukkig kun je het tekort zelf aanvullen. Dit doe je ten eerste door goed op je voeding te letten. Eet voldoende producten met serotonine (tryptofaan) waaronder bananen, melk en kikkererwten.

Door voldoende water te drinken stimuleer je de opname van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Bij een tekort aan vitamine B of D is het nog belangrijker om goed op je voeding te letten. Nuttig dingen als granen, bruin brood, vis, melk en rood vlees.

Lukt het niet om het serotonine tekort middels voeding aan te vullen? Ga dan voor een serotonine voedingssupplement. Lees altijd de gebruiksaanwijzing bij het product, het is namelijk belangrijk dat je voor de juiste dosering gaat.

Bekijk serotonine supplement

Behandeling met antidepressiva

Wanneer de klachten aanwezig blijven dan zal de arts soms voor een behandeling met antidepressiva kiezen. Antidepressiva verhoogt de aanmaak van serotonine. Voordat het zover is kun je natuurlijk zelf het tekort proberen aan te vullen, zie hierboven. Dit is altijd beter dan het gebruik van medicatie.

Zwangere vrouwen of mensen met een (onderliggende) ziekte mogen niet zomaar gaan experimenteren met voeding of supplementen. Neem in dit geval contact op met de behandelende arts.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Tekort aan serotonine
Schuiven naar boven