Thuis tanden bleken: voordelen en werkwijze

Zelf je tanden bleken, het brengt veel voordelen met zich mee. Vlekken of verkleuringen zijn na het bleken een stuk minder zichtbaar. Het is wel belangrijk dat je bij thuis tanden bleken gebruik maakt van het juiste bleekmiddel. Producten met 0% peroxide zijn veilig in gebruik.

Oorzaak verkleurde tanden

Door verschillende oorzaken kunnen tanden verkleuren of er ontstaan hinderlijke vlekken. Tanden worden geel, bruin of donkerder. Dit heeft te maken met het nuttige van verschillende voedingsmiddelen. Kleurstoffen in het eten en drinken verkleurt de tanden. Dit is vooral het geval bij koffie, thee en rode wijn. Daarnaast zijn synthetische kleurstoffen zoals appelzuur of sucraloze net zo schadelijk.

De aanslag dringt het tandglazuur binnen. Zure voedingsmiddelen zorgen juist voor het dunner worden van het glazuur. Hierdoor is het binnenste van de tand (dentine) beter zichtbaar. Je tanden witter maken is een goede en eenvoudige oplossing tegen dit soort verkleuringen en vlekken.

Tip: bekijk whitener tanden

Zelf je tanden witter maken: veiligheid

Tanden bleken kan bij de tandarts, maar je kunt het ook zelf (thuis) doen. Sinds 2012 mogen alleen tandartsen bleken met peroxiden. Een schoonheidssalon of beautysalon maar ook een webshop mag producten aanbieden met maximaal 0,1% waterstofperoxide.

Zelf je tanden witter maken moet veilig gebeuren. Onprofessioneel gebruik van peroxide kan verschillende klachten met zich meebrengen. Bijvoorbeeld pijn aan het tandvlees, gevoelige tanden maar ook beschadigd tandglazuur. Thuis de tanden bleken gebeurt met een veilig bleekmiddel, zo heeft de Europese wetgeving bepaald. Daarom bieden we bleekmiddel met 0% peroxide aan. Zeer effectief en ontzettend veilig in gebruik.

Voordelen thuis tanden bleken

Waarom zou je zelf de tanden bleken en dit niet door een tandarts laten doen? Dit zijn de voordelen van thuis tanden bleken:

  • Geen kans op bijwerkingen
  • Geschikt voor mensen met gevoelige tanden
  • Bleken wanneer het jou uitkomt
  • Lagere kosten dan bij de tandarts
  • Snel resultaat

Het resultaat is niet alleen snel maar ook nog eens mooi. Je verwijdert hier zelfs hardnekkige verkleuringen of vlekken mee. Wel blijft het resultaat wat minder lang aanhouden. Omdat de bleekgel zonder peroxide veilig is mag je de behandeling vaker herhalen.

Whitener met 0% peroxide

Let op want thuis de tanden bleken betekent dat je vaak gebruik maakt van een whitener met 0% peroxide. Er mag een maximum van 0,1% peroxide inzitten. Dit soort producten zijn vrij verkrijgbaar. Wanneer je veilig zelf de tanden wil bleken dan is het goed om voor een whitener met een laag peroxide gehalte te kiezen. Wil je liever gebruik maken van iets waar veel meer peroxide inzit, dan moet dit onder begeleiding van de tandarts of een mondkliniek.

Tandenbleekset kopen

Iedereen kan een tandenbleekset kopen. Hierbij ontvang je een whitener (zonder of met een laag gehalte peroxide) die uit een mondstuk, bleekgel, handleiding en overige benodigdheden bestaat. Met de whitener kun je de tanden tot 9 tinten lichter maken. Er is voldoende bleekgel aanwezig om meerdere keren te bleken. De prijs van thuis de tanden bleken varieert van € 15-€ 45 per set. Dit betekent dat je per behandeling tussen de € 3 en € 10 kwijt bent.

Thuis de tanden bleken is hiermee goedkoper dan wanneer je het bij de tandarts laat doen. Bovendien is het resultaat verrassend mooi, en kun je de behandeling vaker herhalen. Bij twijfel is het beter om vooraf advies aan je tandarts te vragen.

Bekijk tandenbleeksets

Wat je moet weten bij het drinken van koffie, thee of wijn

Wil je thuis de tanden bleken zonder peroxide? Wanneer je dagelijks veel koffie, thee of wijn drinkt dan is het beter om met peroxide te bleken. Dit komt omdat het resultaat bij het nuttigen van deze dranken sneller terugloopt. Bij een voedingsstijl zonder al te veel kleurstoffen past het tanden bleken zonder peroxide.

Zo bleek je de tanden

Hoe moet je de tanden bleken? Je ontvangt een tandenbleekset met een handleiding. Het is belangrijk dat je het bleekmiddel volgens de handleiding op de juiste manier aanbrengt. Het is aan te raden om de eerste 2 uur na de behandeling even niets te eten of te drinken. Uiteraard mag je wel water drinken.

Is er gebruik gemaakt van een bleekmiddel met peroxide dan mag je de eerste 48 uur geen koffie, thee, wijn of andere voedingsmiddelen met kleurstoffen nuttigen. Omdat we alleen met bleekmiddel zonder peroxide werken hoef je hier geen rekening mee te houden. Wel is het aan te raden om voedingsmiddelen met kleurstoffen zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer je gebit veel in aanraking komt met kleurstoffen dan blijft het resultaat minder lang aanhouden.

Mocht het resultaat na een tijd minder worden dan mag je de tanden opnieuw bleken. De bleekset is opnieuw bruikbaar, maar er is natuurlijk ook uitbreiding verkrijgbaar.

Bijwerkingen na thuis tanden bleken

Kun je bijwerkingen verwachten van thuis de tanden bleken? Dat is afhankelijk van het product dat je gebruikt. Gebruik je een middel met peroxiden, bijvoorbeeld via de tandarts prima dan Trix er na het tanden bleken een vrij lichte tandgevoeligheid op. Dit betekent dat de tanden of kiezen pijn doen, vooral bij warmte, kou, zoet en zuur.

De tandpijn kan ook continu aanwezig zijn. Over het algemeen is dit tijdelijk, in meer dan 99% van de gevallen verdwijnen de klachten weer. Bij een te hoge peroxide niveau kunnen er brandwonden ontstaan. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer toegestaan dat bleekmiddelen teveel waterstofperoxide bevatten.

Let op want door de tanden te bleken kan het glazuur poreuzer worden. Dit heeft als gewricht dat de tanden sneller verkleuren en je ook weer eerder een behandeling nodig hebt. Gebruik een whitener met 0% peroxide, dan heb je geen last van bovenstaande bijwerkingen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Thuis tanden bleken: voordelen en werkwijze
Schuiven naar boven