TL buis

TL buizen zijn de ideale verlichting voor kantoor, bedrijfspanden, werkruimte maar ook voor in de keuken. Tegenwoordig is er ook de led TL buis, een kostenbesparend en energiezuinig alternatief. Van TL lampen is bekend dat ze een zeer lange levensduur hebben. Hierdoor is een TL buis nauwelijks aan vervanging toe. Kies uit verschillende merken en modellen.

TL buis 120 cm of langer

Een veel verkocht model is de TL buis van 120 cm. Dit zijn lange TL buizen die veel verlichting met zich meebrengen. Ook de TL buis 150 cm wordt veel verkocht. Natuurlijk is het belangrijk dat de buis in het armatuur past. Let daarom altijd goed op de juiste lengte.

Liever energiezuinige verlichting? Ga dan voor de led TL buis. In sommige gevallen is de led TL-buis één op één te vervangen, bijvoorbeeld wanneer het om een armatuur met een enkele buis gaat. Bij een armatuur met 4 buizen is het ook mogelijk om dit te vervangen voor led TL buizen. Wel moet de bedrading dan worden aangepast.

Buizen van 90 cm en kleiner

Dan heb je de kleinere TL buizen. Veel verkochte modellen zijn die van 90 cm, 60 cm, 52 cm en 44 cm. Ze zijn er zelfs nog kleiner, bijvoorbeeld met een lengte van 29 cm. Ook nu weer zijn normale TL buizen te vervangen voor led buizen, dit is iets waar steeds meer mensen voor kiezen.

Wat zijn de beste TL buizen van dit moment? Erg populair zijn die van Philips, dit merk staat altijd voor een hoge kwaliteit. Van Philips zijn ook aardig wat led tl-buizen verkrijgbaar. Deze hebben vaak een warmwitte kleur, iets dat zeer geschikt is voor algemene verlichting. De lichtopbrengst is hoog, waardoor een TL buis van dit merk ook geschikt is als werkverlichting.

Tl-buis vervangen door led

Je wil de tl-buis vervangen door led, hoe werkt dit precies? Kijk eerst naar het armatuur: heeft deze starters of is het een model zonder starters? Een armatuur met starter is herkenbaar doordat de TL buizen bij inschakeling gaan flikkeren. In dit geval kun je de oude TL-buis verwijderen en de starters uit het armatuur draaien. Plaats nu de led TL buizen in het armatuur en schakel de elektriciteit aan. Zonder starters werkt nu alles perfect.

Meerdere buizen in een armatuur vervangen? Schakel de elektriciteit uit en haal de TL buizen inclusief starters uit het armatuur. Pas nu de bedrading van het voorschakelapparaat (VSA) aan. Hierbij is het belangrijk dat er per buis twee draden op één zijde worden aangesloten. De andere zijde van de TL buis heeft geen voeding nodig.