Toestemming reizen kind buitenland

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Reis je alleen met een kind naar het buitenland? Je hebt toestemming reizen kind buitenland nodig. Dit geldt ook wanneer je het gezag over het kind hebt! Toestemming vragen doe je met een formulier. Hoe zit dit wanneer je geen toestemming krijgt? We geven antwoord op deze en nog meer vragen.

Reizen met kind naar buitenland

Reis je alleen of samen met de andere ouder? Zolang jullie als gezin reizen, is er geen probleem. Jullie moeten dan wel allebei het ouderlijk gezag hebben. Wanneer heb je ouderlijk gezag? Dit krijg je automatisch bij huwelijk of geregistreerd partnerschap. Zijn jullie niet getrouwd en is er ook geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft alleen de moeder het gezag. Wil je dit gezag samen uitoefenen, dan moeten jullie een verzoek indienen bij de rechtbank. Let op: dit verzoek kunnen jullie alleen indienen wanneer de vader het kind heeft erkend.

Reis je alleen met het kind naar buitenland? Het maakt niet uit of je ouderlijk gezag hebt of niet: je hebt altijd toestemming van de andere gezaghebbende ouder nodig.

☀️ Bestel voor de vakantie:

Nieuwe koffer

Zonnebrandcrème

Toestemming reizen kind buitenland

Je reist alleen met een kind naar een ander land. Het maakt hierbij niet uit naar welk land je reist. Je hebt altijd toestemming reizen kind buitenland nodig. Dit gaat in zodra je met het kind over de Nederlandse landsgrenzen gaat. Dus ook wanneer je binnen Europa reist.

Hoe krijg je toestemming kind reizen buitenland? Dit kan met een toestemmingsverklaring. Om het je gemakkelijker te maken heeft de overheid een speciaal formulier gemaakt. Dit formulier is niet verplicht, maar zorgt bij grenscontrole wel voor een snellere afhandeling. Hieronder lees je hoe dit werkt.

Toestemmingsformulier met kind naar buitenland

Via de website van de overheid kun je een speciaal formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland downloaden. Om het je gemakkelijker te maken: hier kun je dit formulier downloaden. Wat moet je allemaal invullen? Zorg dat het formulier zo compleet mogelijk is. Dit betekent dat je de volgende dingen invult:

  • Reisperiode
  • Informatie over het kind
  • Informatie over de begeleider
  • Informatie over toestemming geven de persoon met gezag
  • Reisinformatie
  • Handtekeningen

Het is belangrijk om een kopie paspoort of identiteitskaart van de toestemming gevende ouder toe te voegen. Daarnaast zijn sommige aanvullende documenten nodig. Denk maar eens aan een ouderschapsplan, recent uittreksel gezagsregister of brp van het kind. Heb je een gerechtelijke uitspraak over omgang en gezag? Neem dit ook mee. Let op: neem bij voorkeur kopieën mee. Zo raak je originele stukken nooit kwijt. Dit geldt echter niet voor uittreksels: hier neem je wel de originele stukken van mee.

Slechts één ouder heeft het gezag

Je reist met minderjarige zoon of dochter naar een ander land. Slecht één ouder heeft het gezag. Hoe zit het met een toestemmingsverklaring? Bekijk de volgende twee situaties:

  • Ouder met eenhoofdig ouderlijk gezag reist alleen met kind: geen toestemmingsverklaring nodig
  • Ouder zonder gezag reist alleen met kind: wel toestemmingsverklaring nodig

Ben jij dus de ouder met eenhoofdig gezag en reis je alleen met je kind? Je hoeft de andere ouder geen toestemming te vragen. Dit geldt ook niet wanneer deze het kind heeft erkend maar geen gezag heeft.

Reizen met kind met een andere achternaam

Stel: je hebt eenhoofdig ouderlijk gezag. Je kind draagt echter niet jou maar jouw (ex)partner’s achternaam. Mag je dan reizen zonder toestemmingsverklaring? In principe wel. Je kunt je echter voorstellen dat twee verschillende achternamen ook vragen oproept. Er wordt vaak extra gecontroleerd bij kinderen die niet dezelfde achternaam als meereizende volwassenen hebben.

Wil je voorkomen dat je in de problemen raakt? Neem dan een uittreksel geboorteregister/ uittreksel brp mee. Hiermee kun je aantonen dat jij de biologische ouder met ouderlijk gezag bent.

Een reis naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kampt met veel kinderhandel. Ga je naar Zuid-Afrika en neem je een of meerdere minderjarige kinderen mee? Alle kinderen onder de 18 jaar moeten altijd een officieel geboortecertificaat in bezit hebben. Bij de gemeente vraag je een geboorteakte aan. Doe dit vlak voordat je op reis gaat: zo heb je in ieder geval een recent uittreksel bij je. Het officieel geboortecertificaat staat los van een eventuele toestemmingsverklaring.

Meenemen: dingen die het reizen voor je kind aangenamer maken. Zoals een polsbandje tegen wagenziekte, een nekkussen (auto of vliegtuig) en andere gadgets.

Bekijk ‘kind reizen’ producten

Kind meenemen naar buitenland zonder toestemming

Mag je een kind meenemen naar buitenland zonder toestemming van de andere ouder? Dat hangt er helemaal vanaf. Zijn jullie getrouwd of hebben geregistreerd partnerschap? Hebben jullie samen besproken dat jouw partner met het kind naar het buitenland reist? Persoonlijk hoef je hier geen toestemming voor te geven: jullie hebben onderling al afspraken gemaakt. Alleen voor de grenscontrole is het wel handig wanneer je een toestemmingsformulier meeneemt.

Jullie zijn gescheiden of uit elkaar. Er is sprake van een omgangsregeling. Jouw ex partner heeft de kinderen en wil deze meenemen naar het buitenland. Ga je hiermee akkoord? Dan moet je alleen nog een toestemmingsformulier invullen.

Ben jij degene die het kind mee wil nemen naar een ander land én krijg je hier geen toestemming voor? Mag je kind meenemen naar buitenland zonder toestemming van de achterblijvende ouder? Nee, dit mag in principe niet. De andere ouder kan hier zelfs een melding van maken. Hierdoor word je mogelijk bij grenscontrole of op het vliegveld aangehouden.

Wat gebeurt er wanneer je kind zonder toestemming meeneemt?

Heb je je schuldig gemaakt aan zonder toestemming reizen kind buitenland? Heeft de andere ouder hier een melding van gemaakt? Is dit binnen de EU, dan kan de gezaghebbende ouder een gerechtelijke procedure starten. Beslist de rechter dat de gezaghebbende ouder in het gelijk staat, dan moet het kind worden teruggestuurd.

Is het kind meegenomen naar een land buiten de EU, dan wordt het een stuk lastiger. Gaat het om een vakantieperiode, dan heeft het geen zin om een gerechtelijke procedure te starten. Het kind is alweer terug tegen de tijd dat er überhaupt iets is opgestart. Gaat het om internationale kinderontvoering? Neem dan contact op met de Nationale politie en het centrum internationale kinderontvoering.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Toestemming reizen kind buitenland
Schuiven naar boven