5 types kookplaten: dit moet je kiezen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De allereerste kookfornuizen verbruikten brandstoffen zoals steenkool, hout of turf. Inmiddels heb je de keuze uit 5 types kookplaten. Gas is hier een bekende van maar er is nog veel meer mogelijk. Omdat Nederland in de toekomst van het gas af moet is het beter om je op een van de andere types kookplaten te richten.

Alternatief voor koken op gas

Tot halverwege de jaren 80 had iedereen een gas kookfornuis of kookplaat. Hierna kwamen langzaam de eerste alternatieven. Bijvoorbeeld de elektrische kookplaat, die in vergelijking met de andere alternatieven toch wel wat nadelen heeft. Bekijk hieronder de vijf types kookplaten inclusief de voor- en nadelen.

1. Gas kookplaat

De bekendste is de gas kookplaat. Verkrijgbaar als losse kookplaat maar hij wordt vaak ook als vaste gasovencombinatie verkocht. In dit laatste geval wordt er van een fornuis gesproken.

Voordelen:

  • Goedkoopste van alle types kookplaten
  • Alle pannen en potten passen hierop
  • Energiezuinig, verbruikte gas
  • Temperatuur zeer nauwkeurig in te stellen

Door de eenvoud van een gaskookplaat gaat deze betrekkelijk lang mee. Er is immers geen gebruik gemaakt van geavanceerde technieken. Oude gaskookplaten moet je met een vlam ontsteken, lucifer of aansteker. De meer moderne gaskookplaat werkt met een ingebouwde vonkontsteking.

Nadeel van een gaskookplaat is dat het schoonmaken veel werk vraagt. Er zijn namelijk veel onderdelen aanwezig die snel vies worden. Inbranden is zo gebeurd, dit krijg je er moeilijk uit. Een moderne gaskookplaat is wel iets makkelijker schoon te maken maar nog steeds een probleem.

Nederland moet uiterlijk 2030 van het gas af zijn. De vraag is of dit ook in deze vrij korte periode gaat gebeuren. Heb je een nieuwe kookplaat nodig dan is het niet heel verstandig om voor een gaskookplaat te gaan. De kans is namelijk aanwezig dat je hem in de toekomst niet meer kunt gebruiken.

Een gaskookplaat heeft een authentieke uitstraling. Voor minder dan € 150 heb je al een groot model.

Bekijk gaskookplaten

2. Elektrische kookplaat

Na de gaskookplaat werd de elektrische kookplaat ontwikkeld. Dit moet je niet verwarren met de inductie kookplaat, deze twee lijken wel wat op elkaar.

Voordelen:

  • Goedkoper dan inductie
  • Kookzones bij vitro-keramische kookplaten lichten op

Natuurlijk heeft een elektrische kookplaat ook wat nadelen. Bijvoorbeeld het afkoelen van de zones, dit gaat zeer langzaam. Handig wanneer je iets nog een tijdje warm wil houden maar ook gevaarlijk. Je kunt je namelijk makkelijk aan de elektrische kookplaat branden. Ook het schoonmaken is bij type kookplaat wat lastiger dan bij de inductie-, keramische- of halogeen kookplaat.

Elektrische kookplaten zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Let op want soms wordt er een elektrische kookplaat aangeboden en blijkt het om een inductieplaat te gaan.

3. Keramische kookplaten

Dan heb je de keramische kookplaat, deze werkt middels een dikke glasplaat. Hierin zit een verwarmingselement. Feitelijk werkt een keramische kookplaat hetzelfde als een elektrische kookplaat. Enig verschil is dat er bij de keramische kookplaat een extra glasplaat bovenop zit.

Voordelen:

  • Makkelijk schoon te maken
  • Gaat 10-15 jaar mee
  • Kookzones kleuren rood
  • Eenvoudig schoon te maken

Bij een keramische kookplaat is het belangrijk dat de bodem van de pan contact maakt met de kookplaat. Daarom zijn oude of scheve pannen niet echt geschikt. Ook is het even opletten want niet alle pannen kunnen op een keramische kookplaat. Houd er ook rekening mee dat dit een echte energievreter is.

Nagenoeg alle grote merken hebben de keramische kookplaat in hun assortiment. Kies uit een inbouwmodel of een vrijstaande keramische kookplaat.

Naar keramische kookplaten

4. Halogeen kookplaat

Ook de halogeen kookplaat is voorzien van een glazen plaat. Deze wordt vanaf de onderzijde verwarmd waarna de warmte naar de pannen toegaat. De halogeenlamp in deze kookplaat bereikt op korte termijn een hogere temperatuur.

Voordelen:

  • Korte verwarmtijd
  • Levensduur van 10-15 jaar
  • Makkelijk schoon te maken

Houd er rekening mee dat een halogeen kookplaat na het opwarmen nog lange tijd warm blijft. Hiermee bespaar je energie maar het kan ook voor meer ongelukken zorgen. Er zijn maar weinig kookplaten die volledig op halogeen werken. Wel wordt er vaker gebruik gemaakt van een combinatie van meerdere technieken, waarbij halogeen in de buitenste ring is aangebracht.

Pannen moeten altijd een vlakke bodem hebben. In halogeen kookplaat verbruikt veel energie. Daarom heeft deze een eigen elektriciteitsgroep nodig.

5. Inductie kookplaat

De meeste mensen kiezen voor een inductiekookplaat. Net als andere types kookplaten die op elektriciteit werken verbruikt ook deze meer energie. Dit betekent dat er een aparte elektriciteitsgroep nodig is. In dit type kookplaat zitten elektrische spoelen. Het zijn deze spoelen die een magnetisch veld genereren. Zo gaat er een soort wervelstroom door de pan dat wordt omgezet in warmte.

Voordelen:

  • Snel opwarmen en snel afkoelen
  • Er gaat weinig energie verloren
  • Makkelijk schoon te maken
  • Veilig in gebruik

Kies je voor inductie koken dan moet je nieuwe pannen aanschaffen. De bodem van de pan moet namelijk magnetisch zijn. Sommige oude pannen hebben een magnetische bodem, dit controleer je door er een magneet tegenaan te leggen. Pannen zonder magnetische bodem zijn ongeschikt voor inductie kookplaten.

De aanschaf van een inductie kookplaat is een stuk duurder dan andere types kookplaten. Gelukkig is het wel zo dat deze aanschaf zich snel terugverdient. Bovendien ziet een inductie kookplaat er strak en stijlvol uit en is ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. Je hebt de keuze tussen vrijstaande of inbouwinductie kookplaten.

Wokken inductie- of keramische kookplaat

Vaak wordt gezegd dat een inductie-, keramische plaat of halogeen kookplaat niet geschikt is om te wokken. Onzin, ook op deze kookplaten kun je gewoon wokken. Wel is het in het begin even uitproberen, je moet de juiste temperatuur instellen. Na enkele keren gebruikt wordt het steeds makkelijker.

Wokken gebeurt traditioneel altijd in een ronde diepe pan en op een grote vlam. Heb je een inductieplaat of een keramische kookplaat? Kies een wokpan met platte bodem. Voor inductie kun je ook gebruik maken van de wokring. Je hebt ook de inductie kookplaat met wokbrander of wokkuil.

De speciale inductie wokpan is van apart materiaal gemaakt waardoor deze dezelfde voordelen als een traditionele wokpan heeft. Bedenk dat je deze pan wel wat langer moet verhitten voordat de wand ook goed heet is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

5 types kookplaten: dit moet je kiezen
Schuiven naar boven