Een ui snijden zonder te huilen

Nagenoeg iedereen maakt het mee: je snijdt een ui en de tranen rollen over je wangen. Dat is zeker niet van blijdschap of van verdriet. De ui verspreidt tijdens het snijden een hier irriterend gas waar je ogen op reageren. Hoe snijd je een ui bijzonder te huilen? Hieronder een aantal methoden waarbij je een einde maakt aan brandende en tranende ogen.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

De waterkraan opendraaien

Waarom moet je huilen bij het snijden van een ui? Dit heeft met zwavel te maken, een gas dat zich in uien bevindt. Het is juist de zwavel die voor de specifieke smaak en geur zorgt. Wanneer je deze groente snijdt dan maak je de cellen kapot, waardoor het gas vrijkomt. Zwavel werkt irriterend op de ogen. Omdat de ogen van de irriterende stof af willen gaan ze traanvocht produceren.

Het is bekend dat water zwavel aantrekt. Snij daarom de uien naast een stromende kraan. Het gas trekt hierdoor naar het water toe, en niet naar de ogen. Soms wordt gezegd dat je ook de snijplank en het mes nat kan maken, maar dit werkt minimaal.

Een uiensnijder of groentenmolen

Het meest praktische is het gebruik van een uiensnijder. Dit is een apparaatje waarbij je de ui in een gesloten omgeving fijnsnippert. Zo kan er geen gas bij je ogen terechtkomen. Oftewel: de perfecte manier om een uitje snijden zonder te huilen. Het apparaatje is ook geschikt voor het fijn snijden van andere groenten en fruit.

Je hebt keuze uit een elektrisch apparaat of eentje die je met de hand bedient. Voor de elektrische uiensnijder betaal je ongeveer € 29. De handmatige variant is verkrijgbaar voor iets minder dan € 10.

Bekijk uiensnijder

Gebruik altijd een scherp mes

Het is belangrijk dat je de ui zo snel en goed mogelijk doorsnijdt. Daarom gebruik je een scherp mes zonder kartels. Hiermee voorkom je dat er teveel cellen kapot gaan, en komt er ook minder gas vrij.

Wist je dat er specifieke groentenmessen verkrijgbaar zijn? Deze zijn scherp, niet te zwaar en snijden moeiteloos door groenten en fruit. Het is aan te raden om het mes regelmatig bij te slijpen of te vervangen voor een nieuw exemplaar. Gezien de lage aanschafprijs is dit laatste goed mogelijk.

Naar groentenmessen

Houd een stukje brood in de mond

Dit is een rare manier om een ui te snijden zonder tranende ogen, maar het werkt wel. Neem een stukje brood en houd dit tijdens het snijden van de ui in je mond. Zorg dat een gedeelte van het brood uit de mond hangt.

Hoe het precies werkt is onbekend maar veel mensen ervaren het positieve effect hiervan. Overigens schijnt deze methode niet bij iedereen goed te werken, het is dus een kwestie van uitproberen. Hierna het brood weggooien. Opeten mag ook maar omdat de zwavel van de ui erin trekt zal de smaak niet zo lekker zijn.

Een kaarsje branden

Veel mensen branden een kaarsje voor het geluk, maar het helpt ook tegen tranende ogen wanneer je uien moet snijden. Zet een brandende kaars naast de snijplank en beginnen aan de klus. De vrijgekomen zwavel wordt door de rook van de kaars aangetrokken.

Afzuigkap of ventilator aanzetten

Zet de snijplank onder de afzuigkap en stel deze in op de hoogste stand. Met een beetje geluk wordt de zwavel door de afzuigkap weggezogen. Een andere methode is gebruik maken van een ventilator. Richt de ventilator van je af, zodat de vrijgekomen zwavel niet naar je toe wordt geblazen maar juist van het lichaam af.

Zet je duikbril op of doe lenzen aan

Mensen met lenzen hebben veel minder last van tranende ogen wanneer ze een ui snijden. Dit komt omdat de lenzen het gas tegenhouden. Wanneer je geen lenzen draagt zou je ook een duikbril op kunnen zetten. Of een andere bril die de ogen helemaal afsluit. Een normale bril werkt onvoldoende omdat het gas via de zijkanten of de boven- of onderkant je ogen kan bereiken.

De ui in de koelkast of vriezer leggen

Wanneer een ui oud is dan zal het gas zich veel minder verspreiden. Het is dus goed om de ui of de uien enkele uren van tevoren in de koelkast te leggen. Of een half uurtje in de vriezer, dit is ook voldoende. Laat uien niet te lang in de vriezer liggen, anders zijn ze bevroren. Het is heel lastig om bevroren groenten te snijden.

Niet in de ogen wrijven

Wanneer je uien snijdt dan komen je handen in aanraking met het gas. Daarom is het niet aan te raden om in je ogen te wrijven. Het wrijven zal sowieso voor meer irritatie zorgen. Niet doen dus.

Mocht je toch heel erg last hebben van pijnlijke of tranende ogen, dan kun je eventueel de ogen met water spoelen. Neem een borrelglaasje en vul dit met water. Houd dit tegen het oog aan en beweeg je hoofd naar achteren. Het water spoelt het gas uit het oog.

De huilvrije ui

Onderzoekers in Nieuw-Zeeland is het gelukt om een huilvrije ui te kweken. Dit zijn uien met een minimum aan zwavel. Wanneer je deze uien snijdt zul je merken dat je ogen niet zo snel geïrriteerd raken. Helaas kan het nog enkele jaren duren voordat de huilvrije ui overal verkrijgbaar is. Ook moet nog onderzoek worden gedaan naar de gezondheid van deze ui, de genen zijn namelijk gemanipuleerd.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial