Uiterste datum APK keuring van de auto

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Nieuwe benzineauto’s worden de eerste vier jaar niet APK gekeurd. Hierna volgt een tweejaarlijkse keuring. Pas wanneer de auto acht jaar oud is dan moet hij elk jaar worden nagekeken. De uiterste datum apk-keuring is belangrijk. Wanneer je te laat bent dan kan je dit een boete opleveren. Let daarom altijd goed op de vervaldatum.

Je ontvangt bericht van de RDW

Ben je iemand die dit soort dingen vergeet? Geen nood, je ontvangt ruim op tijd bericht van de RDW. Dit ontvang je per post of in je berichten inbox via Mijn Overheid. Het kan echter dat je de herinneringsbrief niet ontvangt. Je blijft dan zelf verantwoordelijk voor het tijdig laten keuren van de auto.

De APK-verplichting

Het hangt van het type auto af hoe vaak en wanneer deze gekeurd moet worden. Is de benzineauto nog geen 4 jaar oud dan hoef je deze niet APK te laten keuren. Voor dieselauto’s geldt dat ze de eerste drie jaar niet gekeurd hoeven te worden.

Benzineauto’s van 4-8 jaar oud moeten om de twee jaar gekeurd worden. Vanaf 8 jaar worden ze jaarlijks gekeurd. Dieselauto’s vanaf drie jaar oud moeten elk jaar naar de keuring. Let op met hybride- en elektrische auto’s. Hierbij geldt een normale keuringsplicht, met uitzondering van nieuwe auto’s.

Voor caravans geldt soms een APK plicht. Dit geldt alleen voor caravans die meer dan 3500 kg wegen. Over het algemeen zal een caravan hier niet bovenuit komen. Campers wegen wel meer dan 3500 kg en moeten daarom altijd APK gekeurd worden.

Is een oldtimer ouder dan 30 jaar maar jonger dan 50 jaar dan moet hij eens in de twee jaar worden gekeurd. Oldtimers die ouder zijn dan 50 jaar hoeven helemaal niet meer gekeurd te worden. Uitgezonderd ADR-voertuigen, oldtimer taxi’s en OV auto’s. Deze moeten altijd gekeurd worden, ongeacht de leeftijd.

Uiterste datum APK keuring

Wat is de uiterste datum APK keuring? Op het laatste keuringsrapport staat altijd een datum. Dit noem je ook wel de vervaldatum. Het is belangrijk om vóór die vervaldatum de auto opnieuw te laten keuren. Houd die vervaldatum daarom goed in de gaten: dit is de uiterste datum APK keuring.

Naar webshop Auto & Motor

Boete voor verlopen APK

Ben je te laat met de APK? Dan kun je een boete verwachten. De boete voor verlopen APK bedraagt in 2021 € 150. Het is niet zo dat je die boete direct ontvangt. De RDW zal eerst een waarschuwingsbrief sturen. Wanneer je binnen twee maanden na ontvangst van deze brief de auto niet laat keuren dan krijg je een boete thuisgestuurd. Je bent verplicht om deze boete te betalen. Ook ben je dan nog steeds verplicht om de auto naar de garage oftewel het keuringsstation te brengen.

Wat kost een verlopen APK? Conclusie: € 150 (2021). Hier komen nog € 9 aan administratiekosten bovenop. In totaal ben je dus € 159 kwijt.

Wat als je te laat bent met APK keuring?

Het is niet zo dat je het allemaal op zijn beloop kunt laten. Als je te laat bent met de APK keuring dan mag je niet meer met de auto op de openbare weg rijden. Doe je dit toch dan riskeer je een (extra) boete. Bedenk dus dat je nooit met een auto de weg op mag waarvan het keuringsrapport verlopen is. Er geldt een uitzondering: je mag in dit geval wel de weg op wanneer je naar het keuringstation rijdt.

Zo controleer je of de APK nog geldig is

Je bent bang dat de uiterste datum APK keuring is verlopen. Geen paniek, je kunt dit zelf eenvoudig controleren. Kijk hierbij altijd op het laatste keuringsrapport dat je hebt ontvangen. In principe zou je het keuringsrapport altijd bij je moet hebben wanneer je met de auto weggaat. Leg het rapport daarom in de auto zelf, dan kun je het ook niet kwijtraken.

Heb je het keuringsrapport niet meer, dan kun je de uiterste datum op een andere manier controleren. Ga naar de website van de RDW en vul hier je kenteken in. Scrol een beetje naar beneden tot aan het gedeelte ‘Vervaldata en historie’. Klap dit menu open. Bovenaan zie je de vervaldatum APK staan.

Hoe lang mag je APK verlopen zijn?

Let op want de APK mag niet langer dan twee maanden verlopen zijn. Lukt het niet om binnen twee maanden na de vervaldatum de auto te laten keuren? Dan moet je hem schorsen. Op dat moment mag de auto helemaal niet meer op de openbare weg staan, dus ook niet geparkeerd. Aan de andere kant vervalt dan ook de APK-plicht.

Best verkocht: autohouders (telefoonhouders)

De auto eerder laten keuren

Het is geen probleem om de auto nog voor de uiterste datum APK keuring naar het keuringsstation te brengen. Dit kan tot maximaal twee maanden van tevoren. Op dat moment is het nieuwe keuringsrapport geen 12 maar 14 maanden geldig. Je hoeft de daaropvolgende keer de auto dus niet twee maanden eerder te laten keuren.

Wil je de auto bijvoorbeeld 6 maanden eerder laten keuren? Dat mag maar die 6 maanden krijg je er dan niet gratis bij. Wanneer je eerder dan twee maanden voor de vervaldatum gaat dan ontvangt je auto een nieuwe vervaldatum. Het is dus niet verstandig om 3 maanden of eerder voor de vervaldatum de auto te laten keuren. Dat kost alleen maar extra geld.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Uiterste datum APK keuring van de auto
Schuiven naar boven