Vakantiehuis in Nederland met zwembad: dit zijn de kosten

Toe aan vakantie, en vind je het geen probleem om dit eigen land te vieren? Huur of koop een vakantiehuis in Nederland met zwembad. Dit is een goede basis voor een oerhollandse droomvakantie. Helaas liggen dit soort vakantiehuizen niet voor het oprapen.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

De meeste huisjes hebben geen privé zwembad, waardoor je aangewezen bent op voorzieningen in de buurt. Mocht je wel een vakantiewoning met zwembad vinden, dan is de huur of koop hiervan vaak duurder.

We zetten de beste mogelijkheden inclusief locaties en richtprijzen op een rij. Het artikel is onderverdeeld in een vakantiehuis huren of kopen.

Je eigen zwembad in de achtertuin? Vanaf  € 39 en groooooot! Hier komen ze:

Bekijk zwembaden

Het aantal vakantiehuizen met zwembad

Nederland telt 130.000 vakantiehuizen. Ruim 95% hiervan staat op een van de vele vakantieparken. Van die 130.000 vakantiehuizen hebben er iets meer dan 800 een privé zwembad. Dit laat zien dat het helemaal niet makkelijk is om een beschikbaar vakantiehuisje inclusief zwembad te vinden.

Overzicht vakantiehuizen in Nederland met zwembad (huren)

Hieronder vind je een kort overzicht van de vakantiewoningen die over een privé zwembad beschikken. Sommige woningen hebben een gedeeld buitenzwembad waarbij je dit met twee tot maximaal vier huisjes deelt, bij andere huisjes is het zwembad geheel voor jezelf. De details staan erbij.

 • Het oude voorhuis in Leuvenheim: privé buitenbad
 • Ibiza-style villa in Wateren, Drenthe met verwarmd buitenzwembad
 • Natuurhuisje in Uffelte, Drenthe: boomhut-vakantiehuisje met zwembad
 • Vakantiehuis Madelief en de Achterhoek: met plonsbad, sauna en hottub
 • Cottage in het Overijsselse Balkbrug: eigen buitenzwembad en privé sauna
 • Natuurhuisje in Epse: staat in een privébos inclusief zwembad
 • Natuurhuisje in Lennisheuvel (Boxtel): met gedeeld zoutwaterzwembad
 • Natuurhuisje in Nunspeet: staat op een privé erf met omheinde tuin, jacuzzi en sauna
 • Natuurhuisje in Rhenen: B & B met gedeeld zwembad
 • Natuurhuisje in de Laren: bevindt zich op het erf van een woonboerderij, met op enige afstand het zwembad
 • Poolhouse nabij Enschede: inclusief zwembad en whirlpool (van juni tot en met september)
 • Vakantiehuis De Nooteboom: met privé zwembad en hottub
 • Vakantiehuis het Hooihuys in Woerden: voor 6 personen met gedeeld zwembad en hottub

De prijs voor het huren van een vakantiewoning (met eigen buitenbad)

Op zich is het huren van een Nederlands vakantiehuis met zwembad wat duurder dan eentje zonder buitenbad. Dit komt omdat de eigenaar van de vakantiewoning extra onderhoudskosten heeft. De huurprijs is van verschillende factoren afhankelijk waaronder locatie, aantal personen, voorzieningen en seizoen.

In het najaar betaal je voor een midweek of een weekend tussen de € 91 en € 284. Het gaat dan om een huisje voor vier personen.

Liever in de winter op vakantie? Bedenk dat het zwembad dan niet beschikbaar is. De meeste verhuurders sluiten het buitenzwembad in september. De winterse huurprijs bedraagt tussen de € 79 en € 250 (vier personen). In de kerstvakantie kunnen andere prijzen gelden.

Vanaf het voorjaar gaat het buitenzwembad weer open, meestal vanaf april. In deze periode betaal je voor een weekend of midweek tussen de € 122 en € 400. De prijsverschillen zijn in deze periode al wat groter.

De zomermaanden zijn het duurst. Je kunt in deze periode volop gebruikmaken van het privé zwembad. Een huisje voor een midweek of weekend huren kost tussen de € 140 en € 500. Voor drie weken vakantie moet je rekenen op een huurprijs die tussen de € 400 en € 1500 ligt.

Veel vakantiewoningen met een je zwembad zijn privé-eigendom. Meestal zijn ze in het hoogseizoen niet beschikbaar, of slechts beperkt.

Voor jou: inbouwzwembaden (prijslijst)

Vakantiewoning met zwembad kopen

Het huuraanbod vakantiewoningen met zwembad is betrekkelijk klein, om te kopen heb je nog minder keuze. De vraagprijs voor dit soort woningen, inclusief kavel, ligt tussen de € 140.000 en € 300.000. Ook nu weer is de prijs van verschillende factoren afhankelijk waaronder:

 • Bouwjaar
 • Staat van onderhoud
 • Voorzieningen
 • Perceelgrootte
 • Inhoud van de woning
 • Locatie
 • Omgeving
 • Marktprijzen

De voordelen van een eigen vakantiewoning kopen

Veel mensen zien een vakantiewoning als tweede woning, maar hij is ook geschikt voor verhuur. Wanneer het huisje op een vakantiepark staat en je verhuurt dit met regelmaat, dan levert het een gemiddeld netto rendement van 6% per jaar op. Koop je de recreatiewoning puur als belegging, dan verzorgt het vakantiepark de verhuur. Hiervoor brengt het park kosten in rekening, maar je hebt er verder weinig omkijken naar.

Houd bij een eigen vakantiewoning altijd rekening met onderhoudskosten, ook met betrekking tot het privé zwembad. Daarnaast heb je bijkomende kosten zoals een jaarlijks bedrag dat je voor gebruik van de faciliteiten aan het vakantiepark afstaat. Bij aankoop krijg je te maken met notariskosten en overdrachtskosten.

Het eigen zwembad verwarmen

Ben je de gelukkige bezitter van een vakantiehuis in Nederland met zwembad? Dan wil je hier zo lang mogelijk gebruik van maken. Het eigen zwembad verwarmen kan op verschillende manieren:

 1. Elektrische zwembadverwarming
 2. Zonnecollectoren
 3. Warmtepomp
 4. Warmtewisselaar
 5. Houtkachel
 6. Verwarmende zwembadafdekking

Het gebruik van een warmtepomp is effectief en energiezuinig. Houd er rekening mee dat niet alle warmtepompen geschikt zijn bij lage temperaturen. Een inverter warmtepomp is energiezuiniger maar wel duurder in aanschaf.

Het zwembad verwarmen met zonnepanelen vraagt geen energiekosten en is beter voor het milieu. Je bent wel altijd afhankelijk van zonlicht en het water wordt minder snel opgewarmd. De elektrische zwembadverwarming kent een hoog energieverbruik maar het water wordt redelijk snel warm.

De houtkachel is milieuvriendelijk, bespaart energie en verwarmt snel, maar hij heeft geen thermostaat. Een warmtewisselaar is minder praktisch en brengt hoge energiekosten met zich mee. Een zwembadafdekking is alleen geschikt om het verwarmde water op temperatuur te houden.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial