Zo kom je te weten van wie een schilderij is

Er zijn heel wat bekende maar ook onbekende schilderijen te koop. Kijk maar eens bij een kunsthandelaar, op een veilingsite of gewoon op bol.com. Die laatste heeft dus ook verschillende schilderijen in het assortiment, en ook nog eens goedkoop. Wil je weten welke dat zijn, kijk dan bij deze schilderijen.

Bij de meeste van deze kunstwerken is duidelijk wie hem gemaakt heeft. Maar soms niet, en heb je een prachtig of onbekend schilderij waarvan je wil weten wie de schilder was.

Handtekening of signatuur onderaan het schilderij

De makkelijkste manier om te weten van wie een schilderij is, doe je door te kijken naar het kunstwerk. Als het goed is staat rechtsonder of misschien wel linksonder de handtekening of signatuur van de schilder.

Gaat het om een bekende schilder dan herken je die handtekening vanzelf. Maar wat doe je wanneer de handtekening of het signatuur nietszeggend is? Dan ga je naar de database van signaturen van kunstenaars. Deze database vind je op de website artindex.nl.

Vul op deze website de eerste letters van de naam van de kunstenaar in. Heeft de kunstenaar bijvoorbeeld een handtekening gezet met de naam B.Addoek dan kun je BAD invoeren. Zie je alleen de initialen staan dan vul je die in.

Alleen het jaartal is zichtbaar

Sommige kunstenaars hebben geen handtekening achtergelaten, maar wel een jaartal. Dit staat op het schilderij zelf of misschien op de achterkant. Gaat naar dezelfde website als hierboven en vul onderaan het jaartal in (bij het onderdeel ‘trefwoord’). Klik op zoeken en bekijk alle schilderijen die vanuit dat jaartal afkomstig zijn.

CreaTime Penselen Set

Voor 23:59 besteld, morgen in huis

Weten van wie een schilderij is aan de hand van techniek

Kun je echt helemaal niks met betrekking tot een handtekening, jaartal of misschien wel een plaatsnaam vinden? Bekijk het schilderij en bepaal welke techniek hier is gebruikt. Op de website Artindex kun je namelijk ook op techniek zoeken.

De volgende schildertechnieken in de kunst komen veel voor:

Olieverf: wordt vaak in meerdere lagen aangebracht waardoor er een diepte ontstaat. Wanneer je op olieverf drukt dan geeft het een beetje mee.

Sgraffitto: een methode waarbij met een paletmes lijnen of krassen in natte olieverf wordt aangebracht. De onderliggende laag is hierdoor zichtbaar.

Acryl: deze verf droogt goed, en zal bij indrukken zeker niet meegeven. Acrylverf is minder glanzend. Deze verf is nog niet zo lang in de handel dus een heel oud schilderij kan nooit met acrylverf gemaakt zijn. Ook met acrylverf is het mogelijk om meerdere lagen over elkaar aan te brengen, bovendien is de verf goed mengbaar met andere materialen.

Aquarel effect: dit wordt bereikt door acrylverf met water te verdunnen.

Pastel effect: dit is een krijtachtig beeld dat ontstaat door een droge penseeltechniek. Meestal gebruikt de schilder een penseel met harde, stugge en korte varkensharen, in combinatie met acrylverf.

Waterverf: wordt voornamelijk gebruikt om een kunstwerk voor te bereiden en later met acrylverf of olieverf uit te voeren. Wanneer je droge waterverf opnieuw nat maakt dan gaat zich dit vermengen met andere lagen.

Zelf schilderen? Bekijk schildersdoeken

Beeldherkennings-app voor het identificeren van schilderijen

Tegenwoordig is het veel makkelijker om te weten van wie een schilderij is. De beeldherkennings-app Smartify kan schilderijen van duizenden verschillende kunstschilders herkennen. Zelfs van onbekende schilders, mits ze in de database staan.

Installeer de app op je smartphone, open hem en richt de camera op het schilderij. Je krijgt direct meer informatie omtrent het schilderij op je smartphonescherm te zien. Dit betreft informatie over de schilder, het jaartal, titel van het schilderij, de schildersmethode en de gebruikte materialen. Ook staat er vaak een achtergrondverhaal bij.

Helaas kan de app niet alle schilderijen herkennen. Maar het is zeker het proberen waard. De app is gratis in gebruik en beschikbaar voor Android smartphones en iPhones.

Je kunt niet achterhalen van wie het schilderij is

De database van Artindex.nl bevat niet alle schilders. Dit geldt ook voor andere websites of herkenningapps. Mogelijk is het schilderij door een onbekende schilder gemaakt. Misschien is het wel iemand die een enkel schilderij vanuit hobby of interesse heeft gemaakt, of was het een probeersel. Het schilderij kan ook van een leerling zijn.

Wanneer je twijfelt over de waarde van het schilderij, dan kun je het laten taxeren. Bedenk dat schilderijen van onbekende schilders weinig waarde hebben. Dit wil niet zeggen dat het kunstwerk wegmoet, want misschien wordt de schilder later beroemd en blijk je ineens een goudmijn in handen te hebben.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Zo kom je te weten van wie een schilderij is
Schuiven naar boven