De meest geschikte verf om de trap te schilderen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Met welke verf de trap schilderen? Dit doe je met een kwalitatieve verf die goed tegen een stootje kan. Het product waar je voor kiest is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de geur die het afgeeft, hoe goed het voor het milieu is maar ook of de verf goed hard moet worden. Bekijk met welke verf je de trap schildert en wat het beste resultaat geeft.

Lak die keihard wordt

Je kunt niet zomaar met elke verf of lak de trap schilderen. Het beste koop je een lak die keihard wordt. Dit biedt namelijk de beste bescherming tegen krassen en beschadigingen. Kies hierbij altijd voor een zijdeglans lak. Zijdeglans is namelijk sterker dan mat. Je kunt ook graag hoogglans gaan, dit is nog veel sterker.

Het merk van de verf speelt een belangrijke rol. Hele goedkope producten zijn minder goed. De verf laat snel los, hij is niet dekkend genoeg of biedt onvoldoende bescherming. De meest geschikte verf om de trap te schilderen is die van het merk Sigma of Sikkens. Kies voor een van deze twee merken, dan zit je altijd goed.

Bekijk verf van Sigma

Koop je een product van Sigma dan ben je voor 750 ml tussen de € 30 en € 35 kwijt. Een goed alternatief is een lak van Sikkens. Dit merk wordt ook veel door professionele schilders gebruikt.

Naar verf van Sikkens

Voor dit merk betaal je tussen de € 27 en € 35 per 750 ml. Een en ander hangt ook weer van het type verf en de kleur af.

Bestel de verf online, je krijgt hem binnen 1-2 dagen thuisgestuurd. Zo hoef je zelf niet met zware verfpotten te slepen. Bovendien heb je een ruime keuze uit verschillende kleuren.

Watergedragen verf

Bijna alle verfsoorten van de merken Sigma en Sikkens zijn watergedragen. Deze verf heeft een aantal positieve eigenschappen. Ten eerste wordt de lak (verf) keihard, wacht maar totdat deze volledig droog is. Ten tweede stinkt deze verf niet. Er hangen dus geen vervelende luchtjes in huis. Als laatste voordeel: watergedragen verf is beter voor het milieu.

Hoe kan ik een trap verven?

In de basis kan iedereen een trap verven. Je moet wel tijd voor deze klus nemen. Ook moet je er rekening mee houden dat je de trap enige tijd niet kunt belopen. Een watergedragen verf is pas na 14 dagen volledig droog en geschikt om met de schoenen te belopen. Na ongeveer 2 tot 3 dagen kun je er wel al met sokken of blote voeten overheen lopen.

Het is aan te raden om de traptreden om en om te verven. Eerst de even treden en wanneer deze volledig droog zijn de oneven treden. Zo kun je de trap toch blijven gebruiken.

Hieronder vind je een stappenplan met betrekking tot de trap schilderen.

Stap 1: tapijt of halve maantjes verwijderen

Zit er bekleding op de trap? Trek dit er vanaf. Wanneer het tapijt niet loslaat dan maak je een sopje van warm water en zeep. Doordrenk het tapijt en laat dit enkele uren intrekken. Meestal kun je het tapijt of de bekleding makkelijk los halen. Met een plamuurmes haal je de lijmresten weg. Bij een niet-watergedragen lijm kun je het beste wat cola aanbrengen, hierdoor laten de lijmresten los.

Stap 2: de trap ontvetten

Je kunt pas de trap schilderen wanneer je hem eerst ontvet. Doe dit voordat je gaat schuren, anders schuur je vet en vuiligheid juist in het hout. Ontvet echt alles, van de traptreden tot de stootborden en ook de zijkanten. Het beste kun je gebruik maken van een professioneel ontvettingsmiddel voor schilderwerk.

Kies voor St. Marc Verfreiniger, dit is de beste ontvetter voor schilderwerk.

Bekijk St. Marc Verfreiniger

Stap 3: de trap schuren

Na het ontvetten zul je merken dat er wat verfbladders los zitten. Deze kun je het beste met een verfkrabber weghalen. Gebruik vervolgens grof schuurpapier om beschadigde stukken op te schuren. Hierna gebruik je een handschuurmachine of een stuk middelgroot schuurpapier om de hele trap te schuren.

Zijn er beschadigde delen aan de trap? Dan kun je deze met een houtvulmiddel herstellen. Hierna nog even opschuren zodat je een strak resultaat krijgt.

Stap 4: in de grondverf zetten

Is de trap helemaal opgeschuurd, dan moet je hem eerst in de grondverf zetten. Was de trap eerder al geschilderd dan kun je deze stap (soms) overslaan. Grondverf zorgt ervoor dat de uiteindelijke lak niet het hout wordt ingezogen. Ook zorgt grondverf voor een betere hechting. Daarnaast is grondverf de ideale methode om kleine oneffenheden weg te werken.

Stap 5: de trap voorbereiden op het schilderen

De grondverf moet minimaal 5 uur drogen. Omdat je hem na 5-6 uur met blote voeten of sokken kunt belopen, kun je de trap in één keer in de grondverf zetten. Wanneer de grondverf droog is dan schuur je de trap nog eens met fijn schuurpapier op. Neem vervolgens alles met een vochtige doek af.

Stap 6: de trap schilderen

Als laatste ga je de trap schilderen. Gebruik voor de grote delen een verfroller, de randen doe je met een kwast. Schilder de treden om en om. Na ongeveer 24 uur is de verf overschilderbaar. In veel gevallen is het beter om twee lagen verf aan te brengen.

Welke verf voor zijkant trap?

Sommige mensen willen de zijkant van de trap een andere kleur geven. De zijkant van de trap is minder onderhevig aan slijtage. In principe zou je dan een wat goedkopere lak of verf kunnen gebruiken.

Welke verf voor een trapleuning?

Je hoeft de trapleuning niet in dezelfde kleur als de trap te schilderen. Kies voor een transparante houtlak of parketlak wanneer je de houtkleur en de houtnerven wil behouden. Krijgt de trapleuning een kleur, ga dan voor een goede dekkende verf.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

De meest geschikte verf om de trap te schilderen
Schuiven naar boven