Verhouding stamppot of hutspot

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Een winters gerecht dat het ook in het voor- of najaar goed doet: stamppot of hutspot. De basisingrediënten bestaan uit aardappelen en een groentesoort waaronder andijvie, zuurkool, wortelen of boerenkool. De verhouding stamppot kan soms lastig zijn, want moet je nu meer aardappelen of groenten gebruiken? En wat is dan de juiste verhouding? Dat staat hieronder duidelijk uitgelegd.

Stamppot andijvie: dit is de juiste verhouding

Voor een andijviestamppot kun je het beste gebruikmaken van verse andijvie. Vers te koop bij de boer, maar ook verpakt in zakken bij de supermarkt. Wanneer je verse andijvie gebruikt is de verhouding als volgt:

  • 1000 g aardappelen
  • 500 g andijvie

Koop je diepgevroren andijvie? Dan neem je voor elke 1000 g aardappelen tussen de 350 en 400 gram ingevroren andijvie. Overigens is dit een richtlijn en ben je er vrij in om meer of juist minder andijvie toe te voegen.

Dit heb je voor elke stamppot nodig: een goede stamper. Verkrijgbaar van verschillende merken, vanaf € 7.

Verhouding stamppot boerenkool

Voor boerenkool geldt hetzelfde verhaal als voor andijvie. Verse boerenkool is het lekkerst. Wanneer je dit koopt lijkt het om een enorme hoeveelheid te gaan. Bedenk echter dat de boerenkool tijdens het koken enorm slinkt. Kijk daarom niet naar de hoeveelheid maar het gewicht. Hieronder de verhouding stamppot boerenkool en aardappelen:

  • 1000 g aardappelen
  • 500 g verse boerenkool

Gesneden boerenkool kun je invriezen, dit blijft ongeveer 12 maanden goed. Heb je zelf verse boerenkool ingevroren dan blijft de verhouding hetzelfde: 500 g boerenkool op 1000 g aardappelen. Maar koop je boerenkool uit het vriesvak in de supermarkt, dan neem je 400 g bevroren boerenkool op 1000 g aardappelen.

Stamppot aardappelen en zuurkool

Maak je een zuurkoolstamppot, dan ziet de verhouding er iets anders uit. Zuurkool heeft namelijk een sterke smaak. Wanneer je hier teveel van door de aardappelen mengt, dan proef je meer zuurkool dan wat anders. Daarom gebruik je de volgende verhouding voor een zuurkoolstamppot:

  • 1000 g aardappelen
  • 400 g zuurkool

Dit geldt zowel voor verse zuurkool als wanneer je dit in een pakje koopt. Houd dan wel altijd rekening met het uitlekgewicht. Op de verpakking staat wat de zuurkool exclusief vocht weegt. Is dit niet het geval, haal dan ongeveer 10% van het gewicht op de verpakking af. Dan heb je het netto gewicht van de zuurkool te pakken.

Verhouding aardappelen en snijbonen

Een stamppot snijbonen bevat naast de bonen ook aardappelen en vaak spekjes. Snijbonen koop je vers, in blik, in glas of ingevroren. Wanneer je ze niet vers koopt is het belangrijk dat je het netto gewicht weet, dus zonder vocht. Gebruik vervolgens de onderstaande verhouding voor een stamppot snijbonen:

  • 1000 g aardappelen
  • 400 g snijbonen

Mocht je een kleinere portie willen maken, gebruik dan de verhouding 1:2,5. Voor elke 100 g snijbonen voeg je 250 g aardappelen toe.

Stamppot of hutspot wortel en aardappelen

Een stamppot bestaat uit een mengsel van aardappelen, groenten, melk en soms vlees. Het is bijzonder dat een wortelenstamppot ook vaak hutspot wordt genoemd. Feitelijk hebben beiden dezelfde betekenis en bestaat het gerecht uit aardappelen, wortels (penen), uien, melk, vaak wat boter en soms spekjes of ander vlees.

De verhouding hutspot (wortel en aardappelen) is als volgt:

  • 1000 g aardappelen
  • 600 g wortels
  • 300 g uien

Soms wordt er tot 750 g wortels door 1000 g aardappelen gemengd. Gebruik zeker de winterpeen, die is beter dan de bospeen of andere wortels.

Een lekker recept van aardappelen en spruitjes

Niet iedereen is bekend met de stamppot spruitjes, maar dit is een gerecht voor alle seizoenen. Gebruik de lekkerste ingrediënten waaronder kruimige aardappelen, spruitjes, een ui, magere varkensreepjes en roomboter. Uiteraard pas je de ingrediënten naar eigen inzicht of smaak aan.

De verhouding stamppot spruitjes is als volgt:

  • 1000 g aardappelen
  • 500 g spruitjes
  • 1 ui

Hoeveel aardappelen zijn 500 gram?

Niet iedereen heeft een keukenweegschaal in huis, of het ding werkt plots niet meer. Hoeveel aardappelen heb je nodig voor 500 gram? Dat hangt een beetje van de afmeting af, maar een middelgrote aardappel weegt ongeschild 85 g. Wanneer hij geschild is dan zal hij ongeveer 70 g wegen.

Voor 500 gram neem je 6 tot 7 middelgrote aardappelen. Je komt dan op een geschild gewicht uit dat tussen de 450 en 550 gram ligt. Voor een kilo aardappels verdubbel je dit, namelijk 12 tot 14 middelgrote aardappelen.

Een normale portie per persoon ligt op 3-5 middelgrote aardappelen. Maak je een stamppot voor vier personen dan heb je dus zeker een kilo aardappels nodig.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven