Verschil tussen Beste Koop en Beste uit de test

De Consumentenbond test verschillende producten. Praktisch want zo weet je als consument wat een goede aankoop is. In dit soort testen kom je verschillende predicaten tegen. Voor velen is het lastig om het verschil tussen Beste Koop en Beste uit de test te kennen. Daarom vind je in dit artikel de belangrijkste verschillen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Waarom testen zo belangrijk zijn

Als consument heb je keuze uit miljoenen producten. Van elk product zijn meerdere versies uitgebracht. Kwaliteit speelt in sommige gevallen een grote rol. Je wilt immers een veilig product voor jezelf of je gezin.

In Europa is het meestal goed geregeld met betrekking tot de veiligheid van producten. Veel van deze producten zijn dan ook voorzien van het CE- keurmerk. Toch kan de kwaliteit alsnog te wensen overlaten. De Consumentenbond laat zien welk van deze producten de beste keuze of aankoop is.

Houd er rekening mee dat een test altijd een momentopname is. Bij een volgende productielijn kan het product alweer verbeterd zijn. Daarom is een test van de Consumentenbond niet voor 100% betrouwbaar. Bekijk daarom ook beoordelingen van gebruikers zelf.

Verschil tussen Beste Koop en Beste uit de test

De Consumentenbond hanteert zes verschillende predicaten:

  • Beste Koop
  • Beste uit de Test
  • Laagste prijs
  • Meest Betrouwbaar
  • Groenste Stroom
  • Afrader

Dat laatste wil je natuurlijk niet tegenkomen terwijl de andere predicaten uitstekend zijn. Toch is er een verschil tussen Beste Koop en Beste uit de test. Laten we maar eens naar de betekenissen hiervan kijken.

Betekenis Beste Koop

Producten met het predicaat Beste Koop hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Dit betekent dat je voor de betaalde prijs ook krijgt wat je verwacht. Overigens wil dit niet zeggen dat het product ook van de allerbeste kwaliteit is. Denk maar eens aan een zeer goedkope smartphone. Dankzij het predicaat Beste Koop voldoet de smartphone aan de eisen van de categorie waarbinnen hij valt. Goedkoop maar goed genoeg.

Bekijk best geteste producten (Consumentenbond)

Met het predicaat Beste Koop weet je in ieder geval dat je geen kat in de zak koopt. Bedenk dat het officiële logo van de consumentenbond niet zomaar bij producten mag staan. Dit mag alleen wanneer het betreffende product ook echt dit predicaat heeft ontvangen. Houd er rekening mee dat webshop eigenaren of winkeliers hun eigen predicaat mogen hanteren. Ook dit predicaat kan voorzien zijn van Beste Koop, maar dan zonder het logo van de Consumentenbond.

Betekenis Beste uit de Test

Dan heb je nog het predicaat Beste uit de Test. Het gaat hier om producten met een uitmuntende kwaliteit. Hierbij wordt niet naar de aankoopprijs gekeken. Laten we die eerdere goedkope smartphone er nog eens bij nemen. De kans dat dit model het predicaat Beste uit de Test krijgt is zeer klein. Terwijl een duurder model dit predicaat veel sneller ontvangt. Dit komt omdat de specificaties bij het duurder model veel beter zijn. Dat is dus het verschil tussen Beste Koop en Beste uit de Test.

Ook nu weer geldt: het officiële predicaat van de consumentenbond mag alleen bij een product staan wanneer het dit ook ontvangen heeft. Winkeliers of webshops mogen hun producten ook zelf laten testen en hier een predicaat aan verbinden. De test moet dan wel aantoonbaar zijn.

Hoe wordt een vergelijkend warenonderzoek uitgevoerd?

Of het nu de Consumentenbond of een ander bedrijf betreft: er zijn regels omtrent vergelijkend productonderzoek. Dit wordt altijd uitgevoerd door middel van een speciaal testprogramma of onderzoeksprogramma. Er zijn bureaus die dit uitvoeren. Een onderzoeksbureau werkt in opdracht van een producent, leverancier, overheid of ander bedrijf.

Het is belangrijk dat een vergelijkend warenonderzoek transparant is. Het onderzoeksbureau mag geen belang hebben bij de uitslag van de test.

Wat is de taak van de Consumentenbond?

De Consumentenbond zet zich in voor alle consumenten in Nederland. Het handelt bijvoorbeeld over algemene voorwaarden wat de positie van de consument versterkt. Ook geeft deze vereniging sinds 1953 het blad de Consumentengids uit. Hierin staan vergelijkende warenonderzoeken. Tegenwoordig zijn die onderzoeken ook online terug te vinden, maar alleen wanneer je lid bent.

Hoeveel leden heeft de Consumentenbond?

Het aantal leden van de Consumentenbond neemt al enkele jaren af. In 2019 daalde dit van 419.461 tot 395.302. Dit heeft met verschillende zaken te maken waaronder de groei aan vergelijkingssites en natuurlijk social media. Consumenten vinden hier ook ontzettend veel informatie.

Opvallend is dat de Consumentenbond niet zo goed op social media scoort. Op Twitter hebben ze 77,1 duizend volgers (2021) en op Facebook 115.000 volgers. Ter vergelijking: Rumag heeft 863 duizend volgers op Facebook.

Op Instagram is de Consumentenbond met 4822 volgers nóg minder populair.  Dit zien dat de moderne consument niet meer op de Consumentenbond zit te wachten.

Consumentenbond lidmaatschap: dit kost het

Voorheen kreeg je bij de Consumentbond een gratis proefperiode van twee maanden. Dit is teruggedraaid naar 7 dagen. Wanneer je lid wil worden van de Consumentenbond heb je keuze uit vier verschillende lidmaatschappen. Voor € 3 per maand ontvang je een basislidmaatschap. Je hebt dan geen inzicht in de producttesten. Wil je dit wel dan kost het je € 5 per maand.

Dan heb je nog een lidmaatschap voor € 7,50 of € 9 per maand. In die laatste twee gevallen ontvang je ook financiële en juridische hulp en persoonlijke (klachten)brieven. Dit betreft dan wel vragen over garantie, voorwaarden, aankopen of wanneer je een klacht, verzoek of bezwaar als consument hebt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial