Verschil tussen kerstroos en kerstster

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Veel mensen kopen in de maand december een kerstster. Wat ze niet weten is dat ze mogelijk een kerstroos in huis halen. Maar ja, wat is eigenlijk voor het verschil tussen een kerstroos en kerstster? Het zit hem niet alleen in het uiterlijk maar ook in de giftigheid. Een van die twee is dus giftig voor huisdieren!

Een kamerplant voor de feestdagen

Hoe gezellig is dat, tijdens de decembermaand een kerstster in huis halen. Deze kamerplant heet kerstster vanwege de vorm van de blaadjes. Dat die blaadjes ook nog eens rood zijn, dat maakt het helemaal af.

Verschil tussen kerstroos en kerstster

De kerstster koop je niet alleen online maar ook in het tuincentrum, de bouwmarkt of bij de supermarkt. Vaak wordt deze plant als kerstster verkocht. Toch klopt dit niet altijd, want er is zeker een verschil tussen kerstroos en kerstster. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen op een rij.

Officiële benaming

Ga niet uit van de benaming kerstster maar kijk altijd of er een wetenschappelijke (Latijnse) naam bij staat.

  • Kerstster: Euphorbia pulcherrima
  • Kerstroos: Helleborus niger

De kerstster komt uit de wolfsmelkfamilie, waaronder ook de bekende Euphorbia Ingen (cowboycactus). De kerstroos behoort juist weer tot het nieskruid.

Het uiterlijk

Een belangrijk verschil tussen de kerstroos en kerstster is het uiterlijk. De kerstster kenmerkt zich door donkergroene bladeren die licht gekarteld zijn. Aan de bovenkant bevinden zich schutbladeren in de kleur rood, roze of wit. De stervormige schutbladen doen het hem, dat verklaart de benaming kerstster. Je kunt je voorstellen dat de rode kerstster met de feestdagen erg populair is.

Wanneer je goed kijkt dan heeft de kerstster kleine bloemetjes. Deze zijn groengekleurd en hebben een geel randje, ze zijn zichtbaar in het midden van de stervorm.

De kerstroos heeft donkergroene blaadjes die als leer aanvoelen. Elk blaadje heeft in de onderste helft een paar tandjes. Er verschijnen grote witte bloemen in de kerstroos.

De planten die in de decembermaanden verkocht worden betreft altijd de kerstster oftewel bijvoorbeeld Euphorbia pulcherrima.

Welke van deze twee is giftig?

Heb je kleine kinderen of huisdieren, dan moet je uitkijken met kamerplanten. Sommige planten zijn namelijk ontzettend giftig. Dit is ook het geval met de kerstroos of de kerstster, want een van deze twee kun je beter niet in huis halen.

Welke is giftig? Dat is de kerstroos. Dit is overigens ook de plant die met de feestdagen niet wordt verkocht. Twijfel je of wil je weten hoe een kerstroos eruitziet? Bekijk het hieronder.

Naar de kerstroos

Is de kerstster (Euphorbia) giftig? Sommige planten uit de Euphorbia familie zijn giftig, het gaat dan om de sap uit de planten. Uit een onderzoek met ratten is niet gebleken dat de kerstster giftig is. Zo blijkt dat een kind van ongeveer 10 jaar oud ruim 500 g bladeren binnen moet krijgen voordat je kunt spreken van vergiftiging.

Het is voor de veiligheid altijd beter om de kerstster toch uit de buurt van kinderen en huisdieren te houden. Maar mochten ze per ongeluk wat binnenkrijgen, dan lijkt dit niet direct schadelijk te zijn.

Oplossing: de plant onder een glazen stolp

Wil je kerstster of kerstroos in huis halen maar ben je bang dat je huisdier hieraan komt? Plaats de plant onder een glazen stolp. Dit ziet niet alleen mooi uit, ook creëer je hier een mini ecosysteem mee. Geef de plant wat water en plaats hem onder de stolp. Door de stolp blijven zuurstof, koolzuur en vocht binnen het kleine ecosysteem circuleren. Hierdoor hoef je de plant slechts eenmaal in de paar weken een beetje water te geven.

De perfecte oplossing want je hebt zo helemaal geen omkijken naar de kerstster of de kerstroos. Terwijl hij wel veilig is voor kleine kinderen of huisdieren. Nog een pluspunt want er komt geen stof op de bladeren terecht. De plant blijft dus langer mooi.

Bekijk glazen stolpen

Kies een stolp uit die bij de afmeting van de plant past. En natuurlijk eentje die mooi in je interieur staat.

Zo vaak moet je een kerstster water geven

In principe heeft de kerstster weinig water nodig. Bij een teveel aan water verliest de plant helaas de bladeren. Let er op dat de wortels van de plant nooit langdurig vochtig zijn. Zorg er dan ook voor dat de plant in een pot met afwatering staat. Zet je deze binnenpot in een mooie buitenpot, dan is het aan te raden om onderin wat steentjes te leggen. Zo kan het overtollige water weglopen.

Geef de kerstster eenmaal per week een beetje lauwwarm water. Beter iets te droog laten dan dat de plant vochtig staat.

De plant naar buiten doen

Misschien wil je na de feestdagen de kerstster naar buiten doen. Kan dat? Eigenlijk niet, deze plant groeit van oorsprong in warme gebieden. Hij kan zeer slecht tegen vorst en zal het dan ook begeven. Wil je de plant toch naar buiten doen, doe dit in het voorjaar nadat er geen sprake is van vorst. Voor de winter moet je de plant weer binnenhalen.

Nog een verschil tussen de kerstster en kerstroos is dat deze laatste (kerstroos) wel winterhard is. Hij kan dus heel goed buiten blijven staan, het hele jaar door. Kies in dit geval wel voor een zonnige plek want daar houdt de kerstroos van.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil tussen kerstroos en kerstster
Schuiven naar boven