Verschil tussen Chromebook en laptop

Je bent toe aan een (nieuwe) laptop. Deze draagbare computer neem je overal mee naartoe. Het Chromebook kom je ook steeds vaker tegen, maar niet iedereen weet hoe dit apparaat werkt. Daarom in dit artikel het verschil tussen Chromebook en laptop. Uiteraard inclusief de voor- en nadelen van beide apparaten.

Laptop: mobiele versie van de PC

De laptop is ontwikkeld als de mobiele versie van de PC. Dit maakt het mogelijk om vanaf verschillende plekken te werken. Je hebt keuze uit een Windows PC of een MacBook. Die laatste draait op het MacOS besturingssysteem (van Apple).

Een Chromebook is het goedkopere alternatief van een Windows laptop. De werking is anders, en je moet rekening houden verschillende zaken. Let op: een Chromebook is niet hetzelfde als een MacBook!

De verschillen tussen Chromebook en laptop

Wat is nu het verschil tussen een Chromebook en laptop? Hieronder zie je de belangrijkste verschillen voorbijkomen.

Het besturingssysteem

Een belangrijk verschil tussen Chromebook en laptop is het besturingssysteem. Een laptop wordt aangedreven door Windows (Microsoft) of Mac OS (Apple). Windows is van Microsoft en werkt soepel en snel. Al helemaal wanneer je de laatste versie op je laptop hebt staan. Onder besturingssysteem Windows kun je veel aanpassen en instellen.

MacOs is over het algemeen stabieler en beter bestand tegen virussen en malware. Aan de andere kant zit je aan wat beperkingen vast, maar dat is altijd met een Apple besturingssysteem.

Een Chromebook draait op Chrome OS, het besturingssysteem van Google. Voordeel hiervan is dat je niet aan licentiekosten vastzit, alles is vooraf geïnstalleerd. Met dit systeem werk je altijd in de cloud, dit bespaart een hoop opslagruimte.

Bekijk Chromebooks inclusief prijs

De harde schijf

Een laptop is voorzien van een harde schijf. Hierop staat het besturingssysteem, toepassingsvoorkeuren en alle programma’s. Verder sla je op de harde schijf afbeeldingen, video’s, muziek en documenten op. De harde schijf is uitbreidbaar middels een externe harde schijf. Uiteraard heb je ook de mogelijkheden om zaken in de cloud op te slaan.

Een Chromebook heeft geen harde schijf. Van besturingssysteem tot foto’s, alles staat in de cloud opgeslagen. Het ontbreken van een harde schijf is interessant omdat dit een Chromebook een stuk lichter maakt. Hierdoor neem je hem makkelijker overal mee naartoe. Dat is ook de reden waarom Chromebooks vaker als schoollaptops worden gebruikt.

Nadeel van het ontbreken van een harde schijf is dat je altijd online moet zijn. Geen verbinding met het internet betekent ook niet tot nauwelijks met een Chromebook kunnen werken.

Het gebruik van een browser

Met een Chromebook maak je altijd gebruik van de webbrowser Google Chrome. Werk je met een laptop dan maak je zelf uit welke browser je favoriet is. Dit kun je heel eenvoudig instellen.

Gamen op Chromebook of laptop

Op beide apparaten kun je gamen. Gaat het om zware games dan ben je met een gaming laptop het beste uit. Overigens kun je elk PC -spel op je laptop spelen of downloaden (bijv. via externe harddisk). Wil je games spelen op een Chromebook da doe je dit via een website of je downloadt een app uit de Google Play Store. Het is dus niet mogelijk een externe game op je Chromebook te installeren. Bovendien is een Chromebook niet geschikt voor de zwaardere games.

Bekijk gaming laptops

Beveiliging tegen virussen

Een Chromebook is altijd automatisch beveiligd tegen virussen, dit loopt via Google. Heb je een laptop, dan ben je niet automatisch beveiligd. Je hebt dan echt antivirus software nodig. Vaak is antivirussoftware prijzig, maar er zijn ook een aantal gratis versies. Helaas zijn die gratis versies zeer beperkt en beveiligen de laptop niet optimaal.

Een verschil tussen laptop en Chromebook is dus de beveiliging tegen virussen. Dit is erg belangrijk want een virus kan het hele systeem overhoop gooien.

De batterijduur

Nog een belangrijk verschil tussen Chromebook en laptop is de batterijduur. Een Chromebook staat bekend om zijn energiezuinige werking. De accu gaat vrij lang mee, makkelijk een hele werkdag of schooldag. Je hoeft hem slechts eenmaal per dag op te laden.

De batterijduur van een laptop verschilt heel erg. Je hebt laptops met een batterijduur van 15 uur of meer. Maar er zijn ook modellen waarvan de batterij slechts 6 uur meegaat. Vooral de goedkopere modellen hebben een slechte accu.

Naar laptops

Het prijsverschil

Je kent nu de belangrijkste verschillen tussen Chromebook en laptop. Nog een verschil zit hem in de prijs. Voor een goede laptop ben je € 500 of meer kwijt. Goedkope en simpele modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 200, maar die zijn niet geschikt voor intensief gebruik.

Een Chromebook is altijd voordelig geprijsd. Voor € 250 heb je al een goede Chromebook, oplopend tot ongeveer € 475. Het komt zelden voor dat een Chromebook meer dan € 500 kost.

Zowel een Chromebook als laptop is van verschillende merken verkrijgbaar. Zo produceert Dell kwalitatieve Chromebooks maar ook goede laptops. Het is dus niet zo dat de goedkopere Chromebook altijd van een slecht merk is. Dat is een gedachte die je snel de wereld uit mag helpen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com