Verschil tussen tahoe en tofu (en hoe je het gebruikt)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tahoe en tofu (tofoe) lijken qua benaming op elkaar. Toch is er een verschil tussen tahoe en tofu. Je hebt namelijk de Indonesische en de standaardmandarijnse variant. Maak kennis met de belangrijkste verschillen, maar ook hoe je deze producten gebruikt. En natuurlijk wat de smaak er van is.

Nauwelijks verschil tussen deze twee

Leg tofu en tahoe naast elkaar en het zal je opvallen dat ze er precies hetzelfde uitzien. Dit komt omdat er geen verschil is tussen tofu en tahoe. Hoe dat kan? Deze twee benamingen hebben met geografie te maken.

De oorspronkelijke naam van tofoe is doufu, dit is een standaardmanderijnse oftewel Chinese benaming. Dit product komt namelijk oorspronkelijk uit China. In Indonesië noemen ze dit juist tahoe.

Een product van sojamelk

Tahoe is een bekende vleesvervanger. Dit product wordt van sojamelk gemaakt. Tahoe ontstaat door sojamelk te stremmen met mineraalrijke en natuurlijke ‘melkproducten ‘waarin veel calcium en magnesium zit. Tahoe kenmerkt zich door een witte kleur. Wanneer je tahoe voor het eerst ziet kun je denken dat het hier om geitenkaas gaat, het heeft namelijk dezelfde kleur en vorm.

Waarvan wordt tahoe gemaakt? Er worden nooit dierlijke bestanddelen aan toegevoegd. Dit betekent dat tahoe puur plantaardig is.

Dit product is in verschillende varianten verkrijgbaar waaronder de stevige of de zachte tahoe, gemarineerd, gerookt, gefrituurd, zongedroogd of diepgevroren.

Tahoe voedingswaarde

Opvallend is dat tahoe weinig calorieën bevat. Een plakje tahoe weegt ongeveer 75 g en bevat 85 kilocalorieën. Dit betekent dat tahoe per 100 g ongeveer 113 kcal levert.

Met de totale tahoe voedingswaarde zit het wel goed. Het bevat nauwelijks koolhydraten maar wel veel eiwitten, namelijk 11,6 g eiwitten per 100 g tahoe. Dit product is dus een goede bron van eiwitten.

Het bevat 6,93 g vet per 100 g product. Hiervan bestaat een klein gedeelte uit verzadigde vetten. Daarnaast bevat het ook belangrijke vitaminen en mineralen waaronder vitamine B1, B21 B3, ijzer, zink, calcium, magnesium, kalium en natrium. Houd er rekening mee dat er geen vitamine B12 inzit, hoewel dit er soms kunstmatig aan wordt toegevoegd. Maar het komt niet van nature in tahoe voor. Kortom: tahoe is niet alleen lekker maar ook gezond.

Tahoe recepten

Ben je op zoek naar de lekkerste tahoe recepten? Dan moet je zeker eens naar onderstaande kookboeken kijken. Je vindt hier de lekkerste recepten waarbij tofu (tahoe) als ingrediënt wordt gebruikt.

Bekijk tahoe kookboeken

Je hebt de keuze uit Nederlandstalige of Engelstalige kookboeken, let hier dus even goed op. Ben je niet zo goed met Engels dan is het beter om voor een Nederlandstalig receptenboek te gaan.

Op het internet vind je ook voldoende tofoe recepten. Ook te vinden onder de noemer tahoe recepten. Het is maar net wat de website ervan maakt, want beide producten zijn precies hetzelfde. Sla de leukste recepten op of print ze uit, dan heb je ze altijd bij de hand. Je kunt deze recepten ook uitprinten en aan je tofu kookboek toevoegen.

Recept: krokant gebakken tahoe

Om je op weg te helpen vind je hieronder een recept voor het klaarmaken van krokant gebakken tahoe.

Ingrediënten

  • 500 g stevige tahoe
  • 2 eetlepels maïzena
  • 1 eetlepel zonnebloemolie of rijstolie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Een beetje chilipoeder
  • Wat zout

Bereidingswijze

Snijd de tahoe in kleine stukjes en leg dit op keukenpapier. Leg hier een laagje keukenpapier bovenop en druk er met je handen op, zodat het vocht eruit komt. Tip: er is ook een speciale tofupers verkrijgbaar.

Naar tofupers

Doe de blokjes in een kom en voeg hier het paprikapoeder, knoflookpoeder en chilipoeder aan toe. Even doorroeren. Strooi er vervolgens de maïzena overheen en roer weer door.

Verhit de olie in een wok of koekenpan. Bak de blokjes tahoe rondom bruin. Dit bakken duurt tussen de 2 en 4 minuten. Haal de blokjes uit de pan en laat ze op keukenpapier even uitlekken. Bestrooi alles met zout of zeezout (naar smaak).

Kun je tahoe invriezen?

Misschien heb je tahoe oftewel tofoe over. Kun je dit invriezen? Ja dat is mogelijk. Bij het invriezen moet je er wel rekening mee houden dat de structuur en de kleur wat kan veranderen. Op zich is dit geen probleem, je kunt de ingevroren tahoe namelijk goed gebruiken in soepen en sauzen.

Voordat je tahoe invriest snijd je het eerst in blokjes. Dit maakt het ontdooien er alleen maar makkelijker op. Bovendien kun je dan kleinere porties uit de vriezer halen, zo hoef je nooit wat weg te gooien.

Ingevroren is tahoe tot drie maanden houdbaar. Wanneer je het vers koopt moet je het in de koelkast bewaren, het is dan 1-3 dagen houdbaar.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Verschil tussen tahoe en tofu (en hoe je het gebruikt)
Schuiven naar boven