De verschillende reedcontact toepassingen

Een reed-contact of reedschakelaar is bedoeld voor het schakelen van stuurstromen. Binnen de modelbouw wordt hier veel gebruik van gemaakt. Het heeft een hogere toelaatbare schakelfrequentie dan andere mechanische schakelaars.

Het voordeel van een reedcontact is dat er geen of nauwelijks vonken kunnen ontstaan. Hierdoor is het redelijk veilig in gebruik. Ontdek de verschillende reedcontact toepassingen.

Reed contact kopen? Bekijk het ruime aanbod reedcontacten voor verschillende toepassingen.

Assortiment reedcontacten

De werking van een reed-contact

Vaak wordt een verkeerde uitleg omtrent de werking van deze schakelaar gegeven. Het gaat hier om een glazen buisje dat gevuld is met een edelgas. De bediening vindt plaats door middel van een magnetisch veld. Vaak is dit magnetisch veld afkomstig van een magnetische spoel of een permanente magneet waardoor een stroom loopt.

De schakelaar reageert dus op het magnetisch veld. Het wordt meestal ingezet als schakeling van stuurstromen met een laag amperage.

Een kijkje aan de binnenkant

Overigens is dit een component dat vaak slecht begrepen wordt. Je hebt namelijk reed contacten die in rust geopend zijn maar ook contacten die in rust gesloten zijn. Degene die in rust geopend zijn sluiten onder invloed van een magnetisch veld. Dit komt omdat beide contacten magnetisch worden en elkaar aantrekken.

Is het contact in rust gesloten, dan is er binnenin een extra aansluiting aanwezig. Dit extra contact bestaat uit elektrisch geleidend materiaal dat niet magnetisch is, zoals koper. Door een magnetisch veld worden het NO-contact en het extra contact naar elkaar aangetrokken. Hierdoor gaat het NC-contact open.

Veel websites geven verkeerde informatie en denken dat een normaal gesloten (NC) reed contact uit twee contacten bestaan die onder invloed van een magnetisch veld elkaar afstoten. Dit klopt dus niet!

Een overzicht van de reed-contact toepassingen

Weet je niet waar je een reedcontact voor kunt gebruiken en of het wel een geschikte toepassing is? Hieronder vind je de meest voorkomende toepassingen.

De modelbouw

Mensen die zich met modelbouw bezighouden werken vaak met reed contacten. Deze plaats je tussen de rails van het modelspoor. Met de reedschakelaar bedien je spoorbomen en wissels. Omdat deze schakelaar zeer veilig in gebruik is en bij lage wisselstroom werkt, is het de meest geschikte schakelaar voor modelbouw.

Naar assortiment modelspoor

Computer van de elektrische fiets

Reedcontacten worden ook veel gebruikt in computers van elektrische fietsen. Met name in de elektrische fietsen van Gazelle en Union wordt het reedcontact gebruik als trapsensor en voor het schakelen van stuurstromen in relais. Een voordeel hiervan is dat deze schakelaar goedkoper is, en ondersteuning vanaf een bepaalde frequentie biedt. Bovendien is de montage zeer eenvoudig.

Reedcontact in stappenteller

Veel apparaten zijn uitgerust met een stappenteller. Bijvoorbeeld de activity tracker, smartphone of smartwatch. De sensor van de elektronische stappenteller werkt in veel gevallen met een reed-contact. Binnen dit soort apparaten kom je ze dus zeker tegen.

Het alarmsysteem

Iedereen kent wel het eenvoudige alarmsysteem dat je op een raamkozijn monteert. Zodra het kozijn opent gaat er een alarm af. Dit is een goed voorbeeld van een reed contact. Het gaat hier om een schakelaar die normaal gesproken open staat. Wanneer de magneet wordt weggetrokken (het raam gaat open) dan sluiten de reed contacten. Als gevolg hiervan gaat het alarm af.

In een brandgevaarlijke of vochtige omgeving

Tijdens het schakelproces ontstaat er (soms) een vonk. Omdat een reedschakelaar uit een glazen buisje bestaat, kan de vonk niet naar buiten. Dit maakt deze schakelaar uitermate geschikt in een brandgevaarlijke omgeving.

Door het gesloten omhulsel kan er geen stof of vocht bij. Ook is de schakelaar goed beschermd tegen bijtende stoffen. Oftewel: de reedschakelaar is de meest logische keuze in een vochtige of stoffige omgeving.

De voordelen op een rij

Een reed contact is uitermate geschikt voor verschillende toepassingen, te danken aan de vele voordelen:

 • Zeer betrouwbaar
 • Hoge graad van nauwkeurigheid
 • Makkelijk in gebruik
 • Lange levensduur
 • Veilig in gebruik
 • Wordt niet snel vuil
 • Roest niet
 • Relatief goedkoop

Het nadeel van reedcontacten

Ondanks dat deze schakelaar veilig is in een omgeving met agressieve of explosieve stoffen of vocht, heeft het ook een nadeel. De glazen behuizing is kwetsbaar en kan breken. Daarom moet voorzichtig met deze schakelaar worden omgegaan. Bekijk vooraf of het wel verantwoord is om een reed- schakelaar te monteren.

Reed-contact kopen: online of bij de bouwmarkt

Reed-contacten zijn zowel online als bij verschillende bouwmarkten en elektrozaken verkrijgbaar. Bekijk vooraf welke schakelaar je nodig hebt. Let hierbij goed op het type schakelaar:

 • NO = Normaly open (in rust geopend)
 • NC = Normaly Closed (in rust gesloten)
 • Reed-relais: schakeling door middel van een spoel

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

De verschillende reedcontact toepassingen
Schuiven naar boven