Vlizotrap vervangen door vaste trap – kosten of zelf doen

Wil je de zolder bij de woning trekken? Laat de vlizotrap vervangen door een vaste trap. Hiervoor schakel je een timmerman of klusbedrijf in. Afhankelijk van de werkzaamheden kun je besparen op de kosten. Ook is het mogelijk om de vlizotrap zelf te vervangen. Bekijk de mogelijkheden, prijs en hoe je eventueel zelf te werk gaat.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Voordelen van een vaste trap

Een vlizotrap is aan te raden wanneer je de zolder weinig gebruikt. Bovendien bespaart een vlizotrap ruimte en is voordelig geprijsd. Niet elke zolder is geschikt voor een vaste trap. Ten eerste moet de zolder hoog genoeg zijn. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor het plaatsen van de trap.

Waarom voor een vaste trap kiezen? Ten eerste het gebruiksgemak: je hoeft de vlizotrap niet telkens naar beneden te trekken. Ook bereik je makkelijker de zolder, waardoor je deze bij de woning betrekt. Hierdoor heb je zelfs de mogelijkheid om een extra slaapkamer of hobbykamer op zolder te realiseren.

Vlizotrap vervangen door vaste trap: de kosten

Wat kost het om de vlizotrap te vervangen door een vaste trap? Dat is van verschillende factoren afhankelijk. Een rechte trap is goedkoper dan een (dubbel)kwarttrap. In dit laatste geval gaat het om een trap met een of twee draaiingen. Dan heb je ook nog de wenteltrap, die is nog veel duurder.

Ook het materiaal van de trap speelt een rol. Ga je voor hout of metaal en welk soort van deze materialen?

Een rechte trap is verkrijgbaar vanaf € 800 en loopt op tot € 1700. Voor een trap met één draai betaal je tussen de € 1700 en € 2300. Een trap met twee draaiingen is verkrijgbaar voor € 2400 tot € 2800. Heb je een wenteltrap nodig dan moet je rekenen op een aanschafprijs vanaf € 3000.

Het trapgat maken

Andere kosten worden bepaald door het trapgat. Vaak is het huidige trapgat niet groot genoeg, dit moet dan verder uitgezaagd worden. Ook kan het dat je het trapgat moet verplaatsen. Op zich niet vreemd want de vlizotrap zit vaak in het midden van de overloop. Terwijl de vaste trap op een andere plek komt te staan, daar waar er voldoende loopruimte aanwezig is.

Een trapgat uitzagen of groter maken is goedkoper wanneer de zoldervloer van hout is. Gaat het om een betonnen vloer dan is dit veel lastiger te realiseren. Je kunt je voorstellen dat de totale rekening dan ook omhoog gaat.

De kosten voor een trapgat vergroten bedraagt tussen de € 100 en € 400. Wil je een trapgat laten maken in een houten vloer dan ben je tussen de € 400 en € 600 kwijt. Moet het in een betonnen vloer, reken dan op een prijs variërend van € 1200 tot € 1700.

Bijkomende kosten

Je krijgt altijd te maken met bijkomende kosten. Denk hierbij aan het schilderen of bekleden van de trap. Maar ook een trapleuning en een balustrade. Dit laatste zorgt voor een veilige omgeving wanneer je op zolder staat.

Bekijk trapleuningen

Totale kosten vlizotrap vervangen door vaste trap

In het meest gunstige geval kost een vlizotrap vervangen voor een vaste trap rond de € 1700. Dit is inclusief het trapgat vergroten, de trap en leuning plaatsen. Houd er echter rekening mee dat dit een zeer goedkope prijs is. Vaak betalen mensen tussen de € 2500 en € 5000 voor een vaste trap naar de zolder.

Het is altijd aan te raden om je situatie te bespreken. Het inmeten van de trap is gratis, bij anderen betaal je tussen de € 50 en € 75 voor. Soms wordt er ook een constructieberekening voor het trapgat gemaakt. De prijs hiervoor bedraagt tussen de € 250 en € 400.

Zelf de vlizotrap vervangen

Ben je een beetje handig, dan kun je ook zelf de vlizotrap vervangen. De oude vlizotrap eruit halen is zo gebeurd. Vervolgens moet je het trapgat vergroten zodat de nieuwe trap er goed inpast. Hieronder een handleiding zelf vaste trap maken.

  1. Bepaal of de zolder over een stahoogte beschikt, anders heeft een vaste trap geen meerwaarde. Plaats eventueel een of meerdere dakkapellen om het aantal vierkante meters uit te breiden.
  2. Bedenk of het huidige trapgat bruikbaar is of dat er ergens anders een trapgat moet komen.
  3. Maak het trapgat en plaats eventueel een raveling (draaganker van staal).
  4. Zorg dat er voldoende loopruimte en staruimte aanwezig is wanneer je de trap oploopt en bovenaan de (toekomstige) trap staat
  5. Kies een veilige en stevige zoldertrap met leuning

Nu is een kwestie van de trap plaatsen. Het inmeten en inschatten is het meeste werk. Wanneer het trapgat er eenmaal inzit dan is het plaatsen van de trap vrij eenvoudig. Denk aan de afwerking zoals een leuning en hekwerk.

Besparen op de kosten

Zelf de vlizotrap vervangen door een vaste trap is het goedkoopste. Je bespaart namelijk op arbeidskosten. Je kunt ook op andere manieren op de kosten besparen, bijvoorbeeld door de keuze met betrekking tot het materiaal.

Een open trap is goedkoper en oogt ruimtelijk. Aan de andere kant gaat er warmte verloren en is een open trap minder veilig. Een gesloten trap is duur en erg aanwezig. Het is wel veiliger en je sluit de verdiepingen af. Hierdoor verminder je de stookkosten.

Hoe meer draaiingen in een trap, hoe duurder je uit bent. Helaas kun je hier niet altijd op besparen. Een vuren vaste trap is een stuk voordeliger dan een eikenhouten trap. Dit kan je al snel enkele honderden euro’s schelen.

Daarnaast kun je besparen op de afwerking. Kies ervoor om een deel van de trap te bekleden met antislip strips of tapijt. Wil je de trap in zijn geheel bekleden met vloerbedekking dan ben je veel duurder uit. Je ziet, je kunt erg op de kosten voor een vaste trap besparen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial