Vloerverwarming infrezen en welke kosten dit met zich meebrengt

Wanneer je voor vloerverwarming kiest ben je energiebesparend bezig. Warme lucht stijgt op, dus zo laag mogelijk bij de grond verwarmen is de meest logische keuze. Wanneer je dit type verwarming wil dan moet installatie op de juiste manier gebeuren.

Vloerverwarming infrezen is het aanbrengen van sleuven in de dekvloer. Het maken van de sleuven is nodig om hier de vloerverwarmingsbuizen doorheen te laten lopen. De meeste mensen kiezen voor vloerverwarming infrezen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

In het kort: voordelen van infrezen

  • Ophogen van de vloer is niet nodig
  • De dekvloer kan blijven liggen
  • Snellere opwarmtijd
  • Kostenbesparend

Bezoek de vloerverwarming webshop

Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Je hebt keuze uit verschillende vloerverwarming systemen. Welk systeem je kiest is afhankelijk van je wensen, budget, dekvloer, normale vloer maar ook wat het meest praktische is.

Wanneer je vloerverwarming in een bestaande vloer verwerkt dan gebeurt het middels frezen. Hierbij liggen de buizen dicht tegen de vloerafwerking. Het voordeel is dat de vloer snel warm wordt en dat het warmteverlies zeer klein is.

Bij het vloerverwarming droog systeem liggen de verwarmingsbuizen in isolatieplaten van piepschuim. Die platen zijn een goede warmtegeleider. Het droog systeem is ideaal bij renovatie of een beperkte vloeropbouw.

Het nat systeem bestaat uit een (cement) dekvloer met hierin de verwarmingsbuizen geplaatst. Dit is geschikt voor nieuwbouwwoningen of renovatieprojecten, maar er moet wel voldoende inbouwhoogte aanwezig zijn.

Een elektrische vloerverwarming is minder omslachtig dan de systemen die hierboven staan, waarbij er gekozen wordt voor voorbedraadde matten. Omdat elektrische verwarming vrij prijzig is wordt het vaak gebruikt als bijverwarming voor de badkamer, garage of hobbykamer.

De kosten voor vloerverwarming infrezen

Het plaatsen van vloerverwarming op basis van een nat systeem kost ongeveer € 50 per vierkante meter. Een droog systeem is gemiddeld 20% duurder, waarbij je uitkomt op € 60 per vierkante meter. Maar wat kost het infrezen van vloerverwarming?

Je moet rekenen op een gemiddelde prijs van € 30 tot € 45 per m2. Dit is inclusief het infrezen en plaatsen van de verwarmingsbuizen en de materialen. Alle bovenstaande prijzen zijn exclusief de eindvloer.

Vloerverwarming in beton frezen

Voor het infrezen van vloerverwarming is een vlakke zandcement dekvloer of een anhydriet dekvloer een vereiste. De dekvloer heeft een minimale dikte van 2,5 tot 3 cm. Desgewenst is het mogelijk om vloerverwarming in beton in de frezen. Dit vraagt wel om een zware machine, en dit brengt hogere kosten met zich mee. Maar onmogelijk is het zeker niet.

Wat is goedkoper: vloerverwarming infrezen of matten?

Veel consumenten maar ook bedrijven zijn op zoek naar de goedkoopste optie. Daarom wordt vaak gevraagd wat goedkoper is, vloerverwarming infrezen of matten. Het is een feit dat matten duurder zijn dan infrezen. Zoek je een goedkope manier om vloerverwarming te realiseren, dan zou je dus voor infrezen moeten kiezen.

Zo lang duurt het frezen

Het aanleggen van vloerverwarming vraagt veel voorbereiding en tijd. Het is goed om vooraf een tijdschema te maken, dan weet je ook waar je aan toe bent. Het infrezen van vloerverwarming duurt gelukkig niet zo lang en is binnen één dag gerealiseerd. Een en ander hangt wel van de grootte van de ruimte(s) af. Wanneer meerdere vloeren moeten worden ingefreesd dan kan het veel langer duren.

Vraag vooraf aan de expert wat je kunt verwachten qua tijdsbestek. Houd altijd rekening met onvoorziene omstandigheden. Het kan dat de werkzaamheden niet zo vlot verlopen of dat er problemen optreden. In plaats van één dag kan het infrezen plots twee of misschien wel drie dagen duren.

De diepte van de sleuven

Zonder vakkennis is het niet aan te raden om zelf de vloer in te frezen. Maar wanneer je dit toch wil doen, dan moet de sleuven een diepte van 15-17 millimeter hebben. Hoe kleiner de afstand tussen buis en vloerbedekking, hoe hoger de warmteopbrengst. Zorg er dus voor dat de buizen niet te diep komen te liggen.

Houd rekening met de totale hoogte

Een vloer met vloerverwarming is altijd hoger dan een normale vloer. Hoe hoog de vloer in zijn totaliteit wordt hangt van het type vloerverwarming af, de dekvloer maar ook de uiteindelijke vloer. Bij droge bouw vloerverwarming wordt de vloer ongeveer 20 mm hoger dan normaal. Bij het infrezen zal dit op ongeveer 12 mm uitkomen.

Vloerverwarming zelf infrezen? Zo doe je dat

Wanneer je zelf vloerverwarming gaat infrezen moet je eerst het patroon van de verwarmingsbuizen bepalen. Aan de hand hiervan maak je sleuven. Plaats vervolgens de buizen in de uitgefreesde sleuven.

Doe vervolgens een cementpap in de sleuven en laat dit goed drogen. Plaats als laatste de vloerbedekking er bovenop.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial