De voordelen en nadelen van huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding is prettig, het zorgt ervoor dat de leerling betere cijfers haalt. Of de lesstof wat gemakkelijker begrijpt. Dat zijn alvast de voordelen van huiswerkbegeleiding. Maar er kleven ook wat nadelen aan. Bijvoorbeeld de hoge kosten die je niet altijd vergoed krijgt. Of de verkeerde begeleiding krijgen. Twijfel je over huiswerkbegeleiding, kijk dan naar de voor- en nadelen en wat je moet doen.

Begeleiding met betrekking tot huiswerk en leren

Leerlingen die wat moeite hebben met school kunnen hier hulp bij krijgen. Hierbij is er keuze tussen bijles en huiswerkbegeleiding. Wat is het verschil tussen bijles en huiswerkbegeleiding? Dit zit hem in de doelstelling maar ook de manier waarop het gegeven wordt.

Bijles is bedoeld voor kinderen met leerproblemen of een leerachterstand. Bijles is altijd individueel. Huiswerkbegeleiding wordt in kleine groepjes gegeven. Geschikt om het kind te stimuleren hoe hij het beste de stof onder de knie krijgt. Huiswerkbegeleiding betekent ook hulp bij het maken van een goede planning.

Hulp met deze huiswerkplanner

De voordelen van huiswerkbegeleiding

Het grootste voordeel van huiswerkbegeleiding is dat het op een professionele manier wordt gedaan. Dit in tegenstelling tot bijles, dat vaak door particulieren of studenten wordt aangeboden. Met huiswerkbegeleiding ben je dus verzekerd van een professionele en deskundige aanpak.

Vaak vindt huiswerkbegeleiding in een speciale huiswerkklas plaats, meestal bij een huiswerkinstituut. Maar het is ook mogelijk dat de begeleider naar school komt. Soms wordt deze begeleiding thuis gegeven .

Leerlingen maken op vaste dagen in de week hun huiswerk. Hierbij is altijd een begeleider aanwezig. Leerlingen krijgen niet alleen hulp bij het maken van huiswerk, ook ontvangen ze tips met betrekking tot goed leren.

De voordelen van huiswerkbegeleiding op een rij:

  • Professionele begeleiding
  • Hulp op school, thuis of op een instituut
  • Samen met leeftijdsgenootjes

Nadelen huiswerkbegeleiding

Lastig om een keuze te maken? Maak dan ook kennis met de nadelen van huiswerkbegeleiding. Een van die nadelen is dat het niet om 1-op-1 begeleiding gaat. Heeft het kind een (forse) leerachterstand, dan is bijles een betere keuze. Dit geldt ook voor kinderen met leerproblemen.

Niet altijd is te achterhalen of een kind leerproblemen heeft. Daarom wordt vaak eerst aan huiswerkbegeleiding gedacht. Pas wanneer dat niet helpt, komen leerkrachten en ouders er achter dat er meer aan de hand is. Ondertussen is er een hoop tijd verloren gegaan.

Een ander nadeel is de prijs. Krijgt het kind tweemaal per week huiswerkbegeleiding, dan kost dit ongeveer € 200 per maand. Drie keer per week kost gemiddeld € 275 per maand.

Nadelen huiswerkbegeleiding:

  • Niet geschikt voor kinderen met een leerachterstand
  • Er zijn kosten aan verbonden

Vergoeding huiswerkbegeleiding

Niet iedereen kan huiswerkbegeleiding betalen. Daarom is er de tegemoetkoming huiswerkbegeleiding of bijles. Deze tegemoetkoming wordt vanuit de gemeente geregeld. Het is dus nodig om deze vergoeding bij de gemeente waarin het kind woont aan te vragen.

De vergoeding huiswerkbegeleiding is alleen bedoeld voor ouders met een laag inkomen. Tweeverdieners of ouders met een modaal inkomen komen voor deze vergoeding niet in aanmerking.

Wat kost huiswerkbegeleiding per uur?

Soms wordt gekozen voor aangepaste huiswerkbegeleiding. Bijvoorbeeld een uurtje per week, en niet meerdere keren. In dit geval betaal je per uur en niet per maand. Het tarief ligt tussen de € 20 en € 40 per uur.

Wees voorzichtig met bijles

Voor velen lijkt bijles aantrekkelijker. Dit is 1-op-1 waardoor de leerling een intensieve begeleiding krijgt. Maar bijles kan ook verkeerd uitpakken. Dit komt omdat nagenoeg iedereen bijles kan en mag geven. Het wordt dan ook als mooie bijverdienste gezien.

Huiswerkbegeleiding kent een professionele aanpak. Het wordt altijd gedaan vanuit een huiswerkbegeleidingsinstituut of vanuit school. Denk hier goed over na en maak dan pas een keuze.

Bekijk hulpmiddelen voor bijles

Huiswerkbegeleiding online? Ook mogelijk

We raken steeds meer gewend aan het online werken en les geven/volgen. Huiswerkbegeleiding online volgen is tegenwoordig goed mogelijk. Deelnemers worden hiervoor via een speciale website of applicatie uitgenodigd. Hierbij is het de bedoeling dat ze de camera en microfoon gebruiken, zodat de communicatie met de begeleider makkelijker verloopt.

Online huiswerkbegeleiding is niet altijd prettig. De begeleider heeft niet altijd in de gaten dat de leerling op bepaalde gebieden vastloopt. Bovendien kan de leerling een drempel voelen om hulp te vragen.

Een voordeel van online huiswerkbegeleiding is dat de leerling in zijn eigen vertrouwde omgeving zit. Bovendien is het vaak goed mogelijk om deze begeleiding zelf in te delen, zodat het beter aansluit op het privéleven. Ook aan online huiswerkbegeleiding zijn kosten verbonden.

Gratis begeleiding met betrekking tot huiswerk

Soms is gratis huiswerkbegeleiding mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de school van mening is dat de leerling echt hulp nodig heeft. Veel scholen hebben hun eigen huiswerkklas. Ze bieden leerlingen met leerproblemen dan extra hulp aan, gratis.

Het is niet mogelijk om een leerling hier zelf voor aan te melden. Gratis huiswerkbegeleiding is exclusief, de school bepaalt wie hiervoor in aanmerking komt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

De voordelen en nadelen van huiswerkbegeleiding
Schuiven naar boven