Voordeligste telefoonabonnement – besparen op telefoonkosten

Hoe vind je het voordeligste telefoonabonnement? Er zijn zoveel providers en aanbiedingen, hierdoor is het lastig kiezen. Ga je voor een telefoonabonnement inclusief toestel of is een sim only abonnement goed genoeg? Ontdek hoe je het voordeligste telefoonabonnement vindt.

Dit kost een telefoonabonnement

Weet je wat je kwijt bent voor een telefoonabonnement? Dit ligt ergens tussen de € 5 en € 60 per maand. Grote verschillen, dit heeft te maken met het aantal belminuten en de internetbundel. Een abonnement met onbeperkt bellen en internet is natuurlijk een stuk duurder. Voor € 5 per maand heb je geen internetbundel en een beperkt aantal belminuten.

Kies je provider

Bij het vinden van het voordeligste telefoonabonnement kijk je allereerst naar de provider. De duurste providers zijn T-Mobile, KPN en Vodafone. Goedkopere providers zijn Hollandsnieuwe, Ben, Youfone en Tele2. Niet Dan zijn er ook nog providers zoals HEMA en Albert Heijn.

Je moet wel weten dat de goedkopere providers geen eigen netwerk hebben maar gebruik maken van een van de drie grootste netwerken. Dit zijn de netwerken van KPN, T-Mobile en Vodafone. Tele2 heeft een eigen 4G-netwerk, waarbij het voorheen gebruikmaakte van het netwerk van T-Mobile.

Voordeligste telefoonabonnement: hulpkeuze

Laten we gaan kijken na het voordeligste telefoonabonnement. Ik heb enkele telefoonabonnementen met elkaar vergeleken. Zo zie je direct wie de goedkoopste is. In de vergelijking ga ik voor een sim ONLY abonnement. Hierbij wil ik een onbeperkt aantal belminuten en 5 GB data. Dit zijn de duurste abonnementen:

  • Vodafone: € 25
  • KPN: € 22,50
  • T-Mobile: € 20

De volgende drie aanbieders zijn alweer een stuk goedkoper:

  • Simpel: € 17,50 (6 GB)
  • Budget mobiel: € 15 (7 GB)
  • Tele2: € 15 (7 GB)

Je ziet dat bovenstaande drie aanbieders niet alleen goedkoper zijn, ook krijg je hier een grotere internetbundel. Dan nu over naar het voordeligste mobiel abonnement:

  • Hollandsnieuwe: € 14,50 (6 GB)
  • Ben: € 13
  • Youfone: € 12 (6 GB)

Het abonnement van Youfone is twee keer goedkoper dan dat van Vodafone. Hier bespaar je een hoop geld mee, bovendien krijg je ook nog eens 1 GB extra.

Het voordeligste telefoonabonnement (de winnaar)

Wat is nu het voordeligste telefoonabonnement? In het onderzoek kwam Lebara als winnaar naar voren. Hier kost een sim ONLY abonnement met onbeperkt bellen en 5 GB-data slechts € 10.

Dit wil echter niet zeggen dat Lebara altijd de voordeligste is. Er zijn namelijk nog veel meer aanbieders die regelmatig met lage prijzen stunten. Het is dan ook belangrijk om verschillende providers goed met elkaar te vergelijken.

Een smartphone los kopen

Moet je een telefoonabonnement inclusief smartphone nemen of kun je het toestel beter los kopen? Wanneer je voor een abonnement inclusief toestel gaat, krijg je vaak korting op het toestel. Aan de andere kant betaal je dit toestel in maandelijkse termijnen af. Kost de smartphone meer dan € 250 en betaal je deze maandelijks af? Dan word je BKR geregistreerd. Dit is iets dat velen niet weten. Nadeel van een BKR registratie is dat je minder hypotheek kunt krijgen of problemen krijgt met het afsluiten van een lening.

Dit kun je oplossen door het toestel (grotendeels) direct te betalen of een smartphone los te kopen. Zo zit je nergens aan vast, een sim only is namelijk veel praktischer.

Tip: let op de contractduur

Wil je het voordeligste telefoonabonnement afsluiten? Let dan vooral goed op de contractduur. De meeste telefoonabonnementen zijn voor één of twee jaar. Bij een tweejarig abonnement krijg je korting, waardoor je minder betaalt. Mogelijk betaal je ook geen aansluitkosten of krijg je hier ook nog eens korting op. Een 1-jarig abonnement is over het algemeen iets duurder.

Er zijn ook telefoonabonnementen die per maand aflopen. Dit betekent dat je nergens aan vastzit en maandelijks kunt opzeggen. Dit kan natuurlijk ook met een tweejarig abonnement, maar pas nadat de termijn van twee jaar is verstreken. Een maandabonnement is na de eerste maand opzegbaar, maar je betaalt hier ook meer voor. Een goedkoop telefoonabonnement zal daarom altijd een tweejarig contract betreffen.

Kan ik overstappen?

Je hebt een duur abonnement en wilt overstappen naar het voordeligste mobiel abonnement. Kan dat? Dit is alleen mogelijk wanneer jouw abonnement direct opzegbaar is. Zolang het contract nog loopt moet je de rest uitzitten. Je mag voortijdig opzeggen, maar je betaalt dan wel voor de rest van de abonnementsperiode. Dit is natuurlijk zonde (weggegooid geld).

Bij de meeste providers geldt een opzegtermijn van één maand. Dit betekent dat je voor het einde van de abonnementsperiode kunt opzeggen. Wil je overstappen met nummerbehoud? Neem contact op met nieuwe provider. Deze zorgt ervoor dat je jouw oude telefoonnummer meeneemt naar de nieuwe provider.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com