Vrouwenkorting belasting

Bestaat er zoiets als een vrouwenkorting belasting? Dit werd vroeger ook wel de aanrechtsubsidie genoemd. Het klinkt alsof je van de belastingdienst geld krijgt om in de keuken te staan. Helaas, dat is niet zo. Toch heb je als vrouw wel degelijk recht op belastingkorting.

Aanrechtsubsidie heet de algemene heffingskorting

Afhankelijk van je leeftijd heb je wel eens van de aanrechtsubsidie gehoord. Ben je wat jonger, dan ken je deze belastingkorting als de algemene heffingskorting.

Waarom heette het vroeger eigenlijk de aanrechtsubsidie? Dit kwam omdat vrouwen die niet werkten, een maandelijks bedrag van de belastingdienst ontvingen. Voorwaarden was wel dat hun man werkte. De overheid draait deze regeling terug. In 2024 vervalt de vrouwenkorting belasting voor de minstverdienende partner helemaal.

Ook zo benieuwd naar de nieuwste mode van dit seizoen? Bekijk het in de webshop.

Naar dameskleding

Vrouw gaat werken: belasting voordeel

Het loont om met twee personen te werken. Dit geldt al helemaal voor gezinnen met kinderen. Wat gebeurt er wanneer de vrouw gaat werken? Belasting betalen moet iedereen. Werkende moeders of vrouwen profiteren zeker van een aantal belastingvoordelen. Dit zijn niet alleen de algemene heffingskorting maar ook andere kortingen. Hieronder vind je ze allemaal op een rij.

Algemene heffingskorting aanvragen

Te beginnen met de meest bekende vrouwenkorting belasting: de algemene heffingskorting. Iedereen die werkt heeft hier recht op. Deze vrouwenkorting belasting stond voorheen ook bekend als de aanrechtsubsidie. Met deze regeling ontvang je een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Dit betekent dat je minder belasting en premies gaat betalen.

Goed om te weten: de algemene heffingskorting geldt voor iedereen met inkomsten uit een bedrijf, loondienst of uitkering.

Hoeveel heffingskorting je krijgt hangt af van je leeftijd en of je het hele jaar in Nederland woont. Daarnaast is deze ook afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Bij een hoger inkomen krijg je automatisch minder van deze heffingskorting.

Hoe kun je algemene heffingskorting aanvragen? Dit hoef je zelf niet aan te vragen. Deze heffingskorting wordt automatisch verrekend bij de aangifte inkomstenbelasting. Ben je in dienst van een werkgever, dan verrekend deze de heffingskorting vooraf. Dit zie je terug op je loonstrookje.

Algemene heffingskorting aanvragen met terugwerkende kracht

Misschien heb je recht op deze heffingskorting maar hem een tijd niet ontvangen. Kun je algemene heffingskorting aanvragen met terugwerkende kracht? Ja dat is mogelijk. Dit kan tot maximaal 5 jaar terug. Hiervoor doe je aangifte inkomsten bij de belastingdienst. De belastingdienst betaalt het te weinig ontvangen bedrag aan jou uit. Deze kan dit ook met een ander bedrag verrekenen.

Recht op arbeidskorting

Er is nóg een vrouwenkorting belasting. Werkende vrouwen hebben recht op arbeidskorting. Dit geldt trouwens ook voor mannen, hoor. Geen paniek dus! De arbeidskorting wordt berekend over het arbeidsinkomen. De hoogte van de arbeidsinkomen hangt af van je leeftijd en hoe hoog je inkomen is.

Je inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Komt deze boven de drempel uit dan ontvang je geen arbeidskorting meer. Tussen de drempel en de minimumgrens geldt een afbouw. De bedragen met betrekking tot de arbeidskorting vind je op de website van de belastingdienst.

Speciaal voor jou: het verwenpakket voor de vrouw. Leuk om cadeau te krijgen of te geven.

Bekijk verwenpakketten

Vrouwenkorting belasting; inkomensafhankelijke combinatiekorting

Dit is nu weer wél een typische vrouwenkorting belasting. Dit komt omdat veel kinderen na een scheiding bij moeder blijven wonen. Deze korting geldt ook voor stelletjes met kinderen.

Staat er een kind ingeschreven op jouw woonadres en is deze op 1 januari jonger dan 12 jaar? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je ontvangt dit in de volgende twee situaties:

  • Je bent alleenstaand en werkt
  • Je hebt een werkende fiscale partner en jouw inkomen is het laagst

Woont het kind minder dan 6 maanden bij jou? In dit geval heb je geen recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Kijk daarom goed wanneer er sprake is van co-ouderschap. Het kind moet dan minstens 3 hele dagen per jaar bij jou verblijven. Dit mag ook de ene week bij jou en de andere week bij de andere ouder zijn. Je krijgt deze vrouwenkorting belasting wanneer je arbeidsinkomen hoger is dan een bepaalde drempel.

Werkbonus en overige heffingskortingen

De werkbonus was een regeling die in 2018 is afgeschaft. Afhankelijk van je situatie heb je ook nog recht op andere heffingskortingen. Dit kunnen bijvoorbeeld ook de jonggehandicaptenkorting of levensloopverlofkorting zijn.

Bestaat een vrouwenkorting belasting wel?

In dit artikel zie je vaak de term vrouwenkorting belasting voorbijkomen. Je begrijpt dat dit niet meer bestaat. De ouderwetse aanrechtsubsidie is vervallen. Dat is ook beter: werken moet lonen. De inkomensafhankelijke combinatiekorting gaat het vaakst naar de vrouw. Er zijn echter ook situaties waarbij de man dit ontvangt. Andere stellen hebben hier helemaal geen recht op.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor één van de vele heffingskortingen? De algemene heffingskorting wordt bijna altijd automatisch verrekend. De andere heffingskortingen ontvang je via de werkgever of moet je zelf aanvragen. Dit doe je bij de jaarlijkse belastingaangifte. Dit gaat tegenwoordig heel gemakkelijk. Vul online je belastingaangifte in en je ziet direct waar je recht op hebt. Hier heb je niet altijd een belastingadviseur voor nodig.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Vrouwenkorting belasting
Schuiven naar boven