Waar kerstboom weggooien? Hier dus

Een echte kerstboom is na de feestdagen vaak niet meer bruikbaar. Tenzij hij met kluit is, dan kun je hem eventueel ergens planten. Waar de kerstboom weggooien? De gemeente regelt speciale verzamelplaatsen. Maar je kunt de boom ook op laten halen. Daarnaast zijn er nog meer manieren om van de kerstboom af te komen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Dit doe je met de kerstboom

Een gezaagde echte kerstboom houdt het niet lang vol. Na ongeveer een week binnenshuis beginnen de eerste naalden uit te vallen. Een en ander hangt ook van het type boom af. Heb je een Nordmann dan verliest deze weinig naalden. Elke andere fijnspar zal het snel begeven.

Wat doe je met de kerstboom? Dat hangt er vanaf of hij gezaagd of met kluit is. Een gezaagde kerstboom is niet meer bruikbaar. Je kunt hem zelfs niet gebruiken om te stekken, hij is dus nutteloos. Terwijl een boom met kluit zeker nog meerwaarde heeft. Zet hem in je achtertuin en je hebt het jaar daarop een gratis kerstboom!

Tip: koop een kunst kerstboom en profiteer van voordelige prijzen. Volgend jaar heb je geen last meer van uitvallende naalden en het weggooien van de boom!

Bekijk kunst kerstbomen

Waar kerstboom weggooien? De gemeente regelt het

Echte bomen kun je na de feestdagen bij de gemeente kwijt. Meestal regelt de gemeente een speciale verzamelplaats. Dit vind je op de website van de gemeente, maar vaak staat dit ook in het gemeenteweekblad.

Soms komen kinderen de boom ophalen. Voor elke ingeleverde boom krijgen ze wat geld of een attentie. In dit geval is het aan te raden om de boom goed zichtbaar voor de woning te leggen. Er zijn ook gemeentes waar een vrachtwagen rondrijdt en alle bomen op komt halen. Soms is dit wel tegen betaling.

De dag dat kerstbomen worden opgehaald start vaak vanaf 4 januari en kan tot 15 januari duren.

Hoe laat worden de kerstbomen opgehaald?

Je moet er op tijd bij zijn. Wanneer je de boom te laat buiten legt zijn ze al langs geweest. Hoe laat worden de kerstbomen opgehaald? Meestal start dit vanaf 7:30 uur (‘s morgens). Wanneer de gemeente of een bedrijf langskomt zorg je ervoor dat de kerstboom vanaf dit tijdstip aan de weg ligt. Op je persoonlijke inzamelkalender zie je op welke dag en hoe laat de bomen worden opgehaald.

Zonder pot of zak

Het is de bedoeling dat je de kerstboom zonder pot of zak aanbiedt. Zit er een net om de kerstboom? Haal dit eraf en doe dit bij het restafval. Het net mag zeker niet bij het PMD afval.

Wat gebeurt er met ingezamelde kerstbomen?

Jaarlijks worden er heel wat afgedankte of oude kerstbomen opgehaald. Wat doet de gemeente hiermee? Het grootste gedeelte wordt versnipperd. Dit is weer bruikbaar in borders en paden. Vaak kom je deze snippers in parken maar ook in particuliere tuinen tegen. Leuk om te weten want waarschijnlijk bestrooi je de tuin zomers met je eigen versnipperde kerstboom.

Het kan ook dat de gemeente de kerstbomen verbrandt. Dit wordt minder vaak gedaan, maar het kan ook om een traditie gaan. Kerstboomverbranding in het nieuwe jaar wordt in sommige Nederlandse en Belgische gemeenten traditioneel toegepast. Hieromheen is dan een dorpsfeest of buurtfeest.

Mag je de kerstboom verbranden?

Je weet niet waar je de kerstboom moet weggooien en wil hem zelf verbranden. Mag dat? Een fijnspar is niet echt geschikt als brandhout. De kerstboom verbranden in de kachel is dan ook niet aan te raden. Sommige mensen verbranden de kerstboom in de tuin. Of dit is toegestaan hangt weer van de gemeente af. In sommige gebieden mag dit gewoon, in andere gemeenten kun je hier een boete voor krijgen.

Vraag even bij de gemeente na of je de kerstboom in de tuin mag verbranden. Of je hem nu in de tuin of in de kachel verbrandt: een fijnspar zorgt voor veel rookontwikkeling. Mogelijk hebben buurtbewoners hier last van.

De kerstboom in de natuur achterlaten

Het is niet aan te raden om de kerstboom in de natuur weg te gooien. Wanneer iedereen dit doet ontstaat er veel afval. De natuur kan dit niet allemaal verwerken.

Een boom met kluit kun je in de volle grond plaatsen. Wanneer je dit goed aanpakt dan groeit de boom weer uit tot een mooie volle kerstboom. Je mag een kerstboom niet zomaar in het bos planten, tenzij de eigenaar van de grond hier toestemming voor geeft. Wel mag je de boom in je eigen tuin planten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial