Waar ligt Afghanistan en wat is de cultuur?

Afghanistan is een land dat je regelmatig in het nieuws voorbij ziet komen. Hier is de Taliban aan de macht. Waar ligt Afghanistan? Wat is de cultuur van dit land en welke grondstoffen vind je hier? Lees alles over dit bijzondere land.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Hier ligt Afghanistan

Tot welke werelddeel behoort Afghanistan? Dit land behoort tot Azië. Het wordt tot Centraal Azië maar ook tot Zuid-Azië gerekend.

Welk land ligt naast Afghanistan? Het land grenst aan de landen Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Pakistan.

Bekijk Boeddhabeelden

De grootte van het land

Het land Afghanistan is 652.860 km² groot. De bevolking bestaat uit bijna 37 miljoen mensen (2021). De hoofdstad van Afghanistan is Kabul (Kaboel). Deze stad heeft een oppervlakte van 700 km². Er wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen in Kabul.

De tweede grootste stad is Herat, deze heeft ongeveer 450.000 inwoners. Zoals je ziet is en blijft Kabul de grootste stad van Afghanistan.

Wat is de cultuur van Afghanistan?

Ruim 85% van de Afghanen bestaat uit Soennistische moslims. Dit zijn moslims die de tradities volgen van de laatste profeet van de islam (Mohammed). Het Soenisme is ontstaan in het jaar 632. Soennistische moslims wijken wat af van de sjiieten, zo is herinterpretatie van de koran zeker niet toegestaan, terwijl de sjiieten dit wel doen.

Overigens is 90% van alle moslims een soenniet, dus heel vreemd is dit niet. Dit is dan ook de meest voorkomende cultuur van Afghanistan. In totaal is ruim 99,8% van de Afghanen moslim. Minder dan 1% van de inwoners is katholiek of Joods.

Deze grondstoffen vind je in Afghanistan

Afghanistan is een belangrijk land wanneer het op grondstoffen aankomt. Hier bevinden zich de grondstoffen goud, ijzererts, koper, lithium en kobalt. Helaas is Afghanistan geen goede grondstofexporteur. Dit heeft te maken met de onveiligheid die in dit land heerst.

Hoe verdient Afghanistan geld?

Net als veel omliggende landen is ook Afghanistan een arm land. De economische activiteiten bestaat uit akkerbouw en veeteelt. Op deze manier verdienen de Afghanen geld. 40% van de bewoners leeft in ernstige armoede. Een derde van de bevolking moet dagelijks honger lijden. Daarnaast hebben nog eens 9 miljoen bewoners geen toegang tot gezondheidszorg of onderwijs.

Waarom kan de armoede in Afghanistan niet opgelost worden? Dit komt omdat het land al tientallen jaren lang te maken heeft met oorlogen en conflicten. Hierdoor komen inwoners niet meer uit de armoede.

De Taliban

Helaas voor de inwoners is de Taliban in dit land aan de macht. Het gaat hier om een islamitische beweging die in 1994 is ontstaan. De Taliban voert een guerrilla oorlog. Dit is een gewapend conflict waarbij strijders tegen een reguliere krijgsmacht vechten. De Taliban beheerst in Afghanistan aardig wat bevolkingsgebieden.

Het probleem met de Taliban is dat ze grof geweld gebruiken. Ze hebben zich onder andere gespecialiseerd in zelfmoordaanslagen. De Taliban wordt gefinancierd door drugshandel en de uitvoer hiervan. Ook richten ze zich op telecom en vastgoed.

Waarom vluchten ze uit Afghanistan?

Het is een feit: veel Afghanen proberen uit hun eigen land te vluchten. Waarom doen ze dit? Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste de chronische armoede en voedseltekorten. In andere landen hebben Afghanen vaak een betere toekomst. Ten tweede heeft dit met de natuurrampen te maken. In dit land komen regelmatig overstromingen voor. Dit maakt de landbouw en veeteelt er niet makkelijker op. Maar ook huizen gaan door modderstromen verloren. Hierdoor raken inwoners dakloos.

Als laatste vluchten ze uit Afghanistan vanwege de Taliban. Het is de Taliban die de islamitische staat Afghanistan heeft opgericht. Hierbij gelden er strenge regels. Zo mogen vrouwen geen onderwijs volgen en moeten ze hun gehele lichaam verplicht met kleding bedekken (boerka dragen). Vrouwen en meisjes worden hier sterk onderdrukt. Mannen werd verplicht om hun baard te laten staan.

Dit is het probleem in Afghanistan

Kort samengevat is het probleem in Afghanistan de veiligheidssituatie. De kans op terroristische aanslagen is hier ontzettend groot. Inwoners worden onderdrukt, komen voedsel en gezondheidszorg tekort, kunnen zich niet verder ontwikkelen en lopen gevaar.

Vakantie naar Afghanistan

Overweeg je een vakantie naar Afghanistan? Dit is niet aan te raden. In 2022 raadt de Nederlandse overheid alle reizen naar dit land af. Zowel grote als kleine steden zijn onveilig.

Aanrader: de Afghanistan reisgids

Of je ooit in de toekomst nog op vakantie naar Afghanistan kan? Misschien, maar dan moet eerst de Taliban weg zijn. Wanneer je hier op vakantie gaat moet je wel rekening houden met de grote armoede. Toeristische plaatsen zien er misschien mooi uit maar wanneer je verder het binnenland intrekt kom je heel wat ellende tegen.

Hoogtepunten in Afghanistan zijn de hoofdstad Kabul met zijn prachtige moskeeën en bijzondere markten. Maar ook de blauwe moskee in de stad Mazar-e Sharif. Breng ook eens een bezoek aan de stad Bamian, die vind je in het midden van het land. Vroeger stonden hier prachtige boeddhabeelden, die zijn in 2001 door de Taliban opgeblazen. Rondom de stad Bamian kom je diepblauwe meren en prachtige berglandschappen tegen.

Er zijn een aantal reisorganisaties die vakanties naar Afghanistan aanbieden. Toch blijft het belangrijk om de veiligheidsrisico’s in acht te nemen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial