Waarom sportsokken beter zijn

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Hardlopen, krachttraining of volleybal: zomaar wat sporten waarbij je speciale sokken draagt. Natuurlijk geen verplichting maar wel aan te raden. Waarom sportsokken dragen, wat voegen ze eigenlijk toe? Ze beschermen je voeten tegen vocht, schimmels, schuren, infecties en nog veel meer. Hoe dat precies werkt en of het ook wat voor jou is? Daar kom je nu achter.

Absorberen van zweet

Een goede sportsok absorbeert het zweet. Dit is te danken aan vochtabsorberend materiaal. Daarom zijn veel sportsokken ook van katoen, een materiaal dat vocht zeer goed opneemt. Waarom is het zo belangrijk dat deze sokken zweet absorberen? Wanneer je voeten lang vochtig blijven dan kan dit allerlei nadelige gevolgen hebben. Zoals het ontstaan van voetschimmels en schuurplekken.

Tip: de Nike sportsokken zijn een goed voorbeeld van vochtabsorberende materialen. Bovendien zijn deze sokken ontzettend stevig en hebben een lange levensduur.

Bekijk Nike sportsokken

Bescherming tegen blaren

Weten waarom sportsokken beter zijn? Omdat ze je voeten beschermen tegen blaren. Tijdens het sporten schuren je hielen veel tegen de achterkant van de schoen. De juiste sportsokken beschikken over een gewatteerde voering aan het hakgedeelte. Maar ook een gewatteerde binnenzool, zodat de kwetsbare onderkant van de voet ook beter beschermd blijft.

Van Kappa sportsokken is bekend dat ze over deze gewatteerde binnenzool beschikken. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

Naar Kappa sokken (sport)

Het voorkomen van infecties

Wanneer je tijdens het sporten geen sportsokken draagt heb je een grotere kans op infecties aan de voeten. Bijvoorbeeld door het ontstaan van blaren, kloven of wondjes. In combinatie met vocht (zweet) kunnen wondjes of blaren gaan broeien. Bacteriën komen de huid binnen en veroorzaken een infectie.

Dit voorkom je zoveel mogelijk door het dragen van goede sportsokken. Na het sporten is het belangrijk om de voeten met lauw water te wassen. Gebruik eventueel een milde zeep. Droog de voeten goed af, ook tussen de tenen. Wanneer de huid droog aanvoelt gebruik je een speciale voetencrème. Hiermee krijgt de huid de optimale verzorging.

Waarom lange sportsokken dragen?

Vaak zie je dat actieve sporters voor lange sportsokken kiezen. Bijvoorbeeld de eerder genoemde merken Nike of Kappa. Waarom zou je lange sportsokken dragen, want dit ziet soms vreemd uit. Dit heeft voornamelijk met het afvoeren van vocht maar ook met bescherming van de enkels te maken. Korte sokjes beschermen de enkels onvoldoende.

Nog een reden is bescherming van de huid. De enkel is kwetsbaar, maar ook het gedeelte hierboven. Wanneer je buiten sport kun je wel wat extra bescherming gebruiken. Denk maar eens aan opvliegende steentjes of takjes of wanneer je door de brandnetels rent. Dan zijn die lange sportsokken wel zo handig.

Dit is waarom volleyballers langer sokken dragen

Soms wordt gedacht dat de lange sokken van volleyballers hetzelfde zijn als de standaard sportsokken. Nee, de sokken van volleyballers noem je compressiekousen. Deze kousen zorgen voor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Hierdoor komt er meer zuurstofrijk bloed in de benen aan. Dat is vooral tijdens het sporten erg belangrijk.

Voetballers met lange sokken

Ditzelfde geldt voor voetballers. Maar de lange sokken van voetballers hebben nog een andere functie. Die sokken zijn namelijk bedoeld voor het goed opsluiten van de beenbeschermers oftewel scheenbeschermers.

Speciale sportsokken voor hardlopers

Doe je regelmatig aan hardlopen, dan is het ook beter om sportsokken te dragen. Hiervoor zijn ook speciale sportsokken voor hardlopers verkrijgbaar. Deze zorgen ervoor dat de kuiten beter in vorm blijven, waardoor er minder blessures ontstaan. Ben je een actieve hardloper en heb je vaker last van blessures, kijk dan zeker eens naar deze speciale sportsokken.

Bekijk sportsokken voor hardlopers

Waarom sportsokken beter zijn: de voordelen op een rij

Hieronder nog eens overzichtelijk de voordelen van sportsokken.

  • Vochtabsorberend
  • Minder kans op blaren
  • Minder kans op blessures
  • Schimmelwerend
  • Betere ondersteuning
  • Comfortabel

Kies je voor merk sportsokken, dan doe je ook nog iets aan uitstraling. Dat telt misschien ook wel mee.

Nadelen van sportsokken

Dat sportsokken beter zijn, daar is geen twijfel over mogelijk. Natuurlijk hebben deze sokken ook wat nadelen. Bijvoorbeeld dat ze dikker zijn. Het dikkere materiaal beschermt de voet en de enkel, maar hierdoor past de schoen misschien niet meer goed. Daarom probeer je sportschoenen altijd uit terwijl je sportsokken draagt. Dan weet je zeker dat je de juiste maat koopt.

 Een ander nadeel is dat sportsokken wat duurder zijn. Voor merk sportsokken ben je tussen de € 2,50 en € 5 per paar kwijt. Koop je er meerdere tegelijk dan ben je vaak goedkoper uit. Merkloze sportsokken zijn verkrijgbaar vanaf € 1 per paar, maar de kwaliteit ligt vaak wel een stuk lager. Gewone sokken kosten vanaf € 0,50 per paar. Maar die zijn niet geschikt om mee te sporten.

Conclusie: sportsokken zijn altijd een betere keuze, ondanks dat je misschien wat meer moet betalen. Een goed merk gaat langer mee dus hier haal je profijt uit.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Waarom sportsokken beter zijn
Schuiven naar boven