Waarom word ik niet dik? Dit is waarom

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De een kan eten wat hij wil terwijl de ander al aankomt door alleen maar naar voedsel te kijken. Waarom word ik niet dik? Dit heeft met verschillende zaken te maken. Ten eerste je stofwisseling in rust, maar ook je leeftijd, geslacht en activiteit. Soms is er sprake van een onderliggende ziekte, deze voorkomt dat je in gewicht aankomt.

Overgewicht is een groot probleem

Het aantal mensen met overgewicht groeit fors. Ruim 50% van de volwassen Nederlanders heeft obesitas (overgewicht). Bij ruim 14% is er sprake van ernstig overgewicht (obesitas). Ongeveer 2,5% van de Nederlanders heeft ondergewicht. Dit betekent dat slechts 47,5% van de Nederlanders een gezond gewicht heeft.

Naar afslankpillen

Opvallend is dat een aantal mensen kan eten wat ze willen: ze komen niet in gewicht aan. Waarom word ik niet dik? Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.

Je eet gezond

De meest logische oorzaak van niet dik worden: je eet gezond. Je laat chips, snoep en snacks staan. Bovendien drink je weinig tot geen alcohol en frisdranken. Tot jouw voedingsgewoonten behoren groenten en fruit, volkoren producten en gezonde vetten. Wanneer je gezond heet, en ook niet teveel, blijf je mooi op gewicht.

Een snel werkende schildklier

Mensen met een snel werkende schildklier lijken maar niet aan te komen. Symptomen van een snel werkende schildklier zijn afvallen, hartkloppingen en zweten. Vaak ervaar je een onrustig gevoel, ben je moe en heb je last van diarree. Ook kun je last krijgen van dubbelzien, tranen en pijnlijke ogen.

De oorzaak voor een snel werkende schildklier ligt vaak in de ziekte van Graves. Dit is een auto-immuunziekte. Je kunt van deze ziekte niet genezen, maar een behandeling met medicatie verlicht de klachten.

Niet dik worden door stress

Iedereen ervaart wel eens stress. Wanneer dit tijdelijk is, dan brengt dit geen grote problemen met zich mee. Langdurige stress kan wel allerlei klachten veroorzaken. Een van die klachten is dat je gewicht verliest oftewel: je wordt niet dik. Andere symptomen van stress zijn slapeloosheid, hartkloppingen, een onrustig gevoel, veel piekeren maar ook allerlei vage lichamelijke klachten.

In tijden van stress maakt je lichaam extra hormonen aan. Die stresshormonen moeten ervoor zorgen dat je kunt vechten of vluchten. In deze moderne tijd vecht of vlucht je niet, dus de stresshormonen blijven aanwezig. Chronische stress is ernstig, je kunt steeds zieker worden. Daarom moet je stress bij de wortel aanpakken, desnoods met professionele hulp.

Een hormoonstoornis

Een andere oorzaak waarom je niet dik wordt is een hormoonstoornis. Welke stoornis dit is, kun je laten bepalen middels een bloedonderzoek.

Teveel sporten of zware arbeid

Het is bijna ondenkbaar maar je kunt zeker teveel sporten of te zware arbeid verrichten. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat er binnenkomt, val je af. Maar wanneer de energiebalans op peil is dan word je niet dikker maar je valt ook niet af.

Medicijngebruik

Bepaalde medicijnen voorkomen dat je dikker wordt. Dit komt niet zo vaak voor, want de meeste medicatie zorgt juist voor een gewichtstoename. Wil je dikker worden en lukt dit niet? Bedenk of je onlangs met medicatie gestart bent. Vraag je huisarts om advies.

Andere oorzaken waarom je niet dik wordt

Een depressie, anorexia nervosa, boulimia nervosa of kanker kan ervoor zorgen dat je niet aankomt in gewicht. Je kunt zelfs flink afvallen. Deze ziekten vragen om behandeling.

Waarom word ik niet dik: zo kom je in gewicht aan

Je wil graag wat meer in gewicht aankomen. Dit doe je niet door frisdrank, snoep en koek te eten. Deze producten zijn onverantwoord, ze leveren geen belangrijke vitaminen en mineralen. Kijk eerst naar het onderliggend probleem, soms is het beter om hier je aandacht op te richten.

Daarnaast heb je calorierijke voeding nodig. Denk hierbij aan aardappelen, pasta, rijst, vlees en zuivel. Ook fruit en eieren zijn aan te raden, naast noten en zaden. Ter ondersteuning kun je een supplement gebruiken.

Bekijk producten om aan te komen in gewicht

Weet je niet hoe je voor gezonde voeding kiest, ga dan langs een diëtist. Met een medische indicatie krijg je de kosten vergoed. In alle andere gevallen moet je de kosten voor de diëtist zelf betalen.

Gevolgen van ondergewicht

Je spreekt van ondergewicht wanneer je BMI 18,5 of lager is. Dit geldt alleen voor volwassenen, bij kinderen wordt er anders naar het gewicht gekeken. Ondergewicht ontstaat vaak door een ziekte, stress, verstoorde stofwisseling of een eetstoornis.

De gevolgen van ondergewicht zijn groot. Allereerst begint het met een verminderde conditie, je ervaart ook minder spierkracht. Daarnaast gaat je concentratie achteruit. Op de lange duur ontstaat er botontkalking, ook wel osteoporose genoemd. Bij vrouwen verandert het menstruatiepatroon en stopt uiteindelijk. Ernstig ondergewicht kan levensbedreigend zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom word ik niet dik? Dit is waarom
Schuiven naar boven