Waarop letten bij inductiekookplaat?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Nederlandse huishoudens moeten uiterlijk 2050 van het gas. Omdat gas steeds duurder wordt is het nu al interessant om op een andere manier te koken. Een inductiekookplaat werkt op elektriciteit. Toch verschilt hij van een elektrische- of keramische kookplaat. Waarop letten bij inductiekookplaat? Lees onderstaande tips goed door.

Zo werkt inductie (koken)

Een inductiekookplaat warm snel op. Wanneer je de plaat uitzet koelt deze ook snel weer af. Dit is veiliger, maar heeft als nadeel dat je gerechten niet nog even warm kunt houden.

Deze kookplaat beschikt over elektrische spoelen. Wanneer je de plaat aanzet dan genereren de spoelen een magnetisch veld onder de pannen. Er komt hierbij warmte vrij, maar de bodem van de pan wordt door de weerstand ook in warmte omgezet.

Waarop letten bij inductiekookplaat

Leren koken op inductie is niet zo moeilijk. Hoe dat moet lees je verderop in het artikel. Eerst ontdek je waarop je moet letten bij een inductiekookplaat kopen.

Vooronderzoek: krachtstroom

Voor een inductie kookplaat heb je een 3 fasen aansluiting nodig, ook wel aangeduid als krachtstroom. Je hebt ook kleinere inductiekookplaten die zonder krachtstroom werken (1 fasen aansluiting).

Onderzoek vooraf of de meterkast beschikt over een aparte kracht kookgroep. Is dit niet het geval dan moet je dit nog realiseren. Wil of kun je dit niet, kijk dan uit naar een kookplaat die zonder krachtstroom werkt.

Bekijk kookplaten zonder krachtstroom

Het aantal pitten – kookzones

Een grote inductiekookplaat biedt ruimte voor vijf pannen. De standaard modellen zijn geschikt voor vier pannen. Kijk ook even naar het type pan dat je gebruikt. Gaat het om grote wokpannen of gebruik je kleine pannetjes? Werk je met grote pannen dan passen er vaak maar twee tegelijk op de kookplaat.

Hieronder een indicatie met betrekking tot het aantal pitten dat je nodig hebt:

  • 1 persoons huishouden: 2 kookzones
  • 2-3 persoons huishouden: 2-4 kookzones
  • 4-6 persoons huishouden: 4-5 kookzones

Inbouw of vrijstaand

Een inbouw inductiekookplaat ziet er het mooist uit, maar dit moet wel mogelijk zijn. Je moet namelijk een opening in het aanrechtblad maken. Bovendien moet hieronder ook de mogelijkheid zijn voor aansluiting van de kookplaat. Daarnaast moet je rekening houden met de onderliggende keukenla of kastjes.

Bij aanschaf van een moderne keuken zit hier vaak al een inbouw kookplaat bij. Je hoeft dus geen rekening te houden met aanpassingen. Heb je een standaard of eenvoudige keuken, dan kun je heel goed voor een losse kookplaat kiezen. Deze plaats je heel eenvoudig op het aanrecht, een tafelmodel koelkast of op een aparte stelling.

Het merk (en de kwaliteit)

Waarop letten bij inductiekookplaat met betrekking tot het merk? Je hebt kwalitatief goede en ook minder goede merken. Meestal zijn de goede merken ook wel wat duurder. Aan de andere kant koop je een hoge kwaliteit en ga je voor een lange levensduur.

De volgende merken zijn zeer goed beoordeeld:

  • Samsung
  • Siemens
  • Bosch
  • Etna

Bekijk de populairste inductiekookplaat

Wees een beetje voorzichtig met hele goedkope of onbekende merken. Lees in dit geval vooral de inductiekookplaat reviews of beoordelingen door. Laat je dus niet door een lage prijs leiden.

Speciale plannen voor inductie

Waarschijnlijk zijn je oude pannen nog bruikbaar voor de inductiekookplaat. Dit controleer je door een magneetje tegen de onderkant van de pan te houden. Blijft het magneetje aan de pan vastzitten? Dan is deze geschikt voor inductie.

Let op want de bodem van de pan moet vlak zijn. Wanneer deze een beetje bol of hol staat dan wordt de warmte niet goed verdeeld. Is het nodig om nieuwe pannen te kopen? Ga dan voor specifieke inductiekookplaat pannen. Hieronder vind je ze.

Naar inductie pannen

Stroomverbruik inductiekookplaat

Wat is goedkoper, koken op gas of inductie? Gas wordt steeds duurder waardoor koken op inductie tegenwoordig hetzelfde kost. Wanneer de gasprijzen blijven stijgen dan is koken met een inductiekookplaat zelfs goedkoper.

Op jaarbasis kost koken op inductie tussen de € 40 en € 50. Dat valt op zich nog wel mee.

Hoe leer ik koken op inductie?

Wanneer je van gas op inductie overstapt is het in het begin even wennen. Je kunt de vlam niet regelen maar kijkt naar de kookstand. Een lage kookstand staat gelijk met een klein vlammetje en een hoge kookstand met hoog vuur.

Wanneer je de pan van de kookzone afhaalt dan schakelt deze automatisch uit. De kookzone blijft nog wel even warm, maar koelt binnen enkele minuten geheel af. Je kunt dus nog gedurende enkele minuten het gerecht warm houden.

In het begin is het een kwestie van oefenen. Niet alleen met betrekking tot de verschillende kookstanden maar ook welke kookzone je gebruikt. Dit bepaalt namelijk hoe snel de pan opwarmt. Elke kookzone beschikt weer over een ander vermogen.

Gemiddeld duurt het 2-3 weken dat je helemaal aan de inductiekookplaat gewend bent geraakt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarop letten bij inductiekookplaat?
Schuiven naar boven