Wachtwoord achterhalen: zo vind je wachtwoorden terug

Je moet een wachtwoord achterhalen. Bijvoorbeeld omdat je niet meer in kunt loggen in je e-mail, op een website of een app op je smartphone. Een wachtwoord achterhalen is niet zo eenvoudig, in veel gevallen zijn wachtwoorden goed beveiligd. Toch is het mogelijk om wachtwoorden te achterhalen. Snel naar de meest populaire methoden.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Wachtwoord achterhalen op computer of smartphone

Het maakt verschil of je een wachtwoord moet achterhalen op een computer (desktop PC of laptop) of smartphone. Onder dit laatste valt natuurlijk ook de tablet. Over het algemeen is het makkelijker om een wachtwoord via een computer te achterhalen. Maar wanneer het om een wachtwoord van een app op je smartphone gaat dan heb je natuurlijk je mobiel toestel nodig.

Gaat het om een vergeten wachtwoord van een e-mailaccount, social media account of een account op een website? Gebruik bij voorkeur je computer of laptop.

Trendy: de nieuwste smartphones. Check de prijzen!

Wachtwoord achterhalen in Chrome

Maak je gebruik van de Chrome browser van Google? Dan kun je een vergeten wachtwoord achterhalen. Deze functie is alleen te gebruiken wanneer je het wachtwoord eerder hebt opgeslagen. Vaak gebeurt dit zonder dat je het in de gaten hebt, je klikt namelijk al snel op “wachtwoord opslaan”.

Ga in de Chrome browser naar het menu (drie horizontale streepjes of puntjes). Dit vind je in de rechterbovenhoek. Tik of klik nu op instellingen. Ga vervolgens naar wachtwoorden en zoek de website op waarvan je het wachtwoord vergeten bent. Klik op het onherkenbaar gemaakte wachtwoord (wachtwoord weergeven).

Als het goed is zie je nu het vergeten wachtwoord. Zo kun je binnen de Chrome browser een wachtwoord van je account op een website achterhalen.

Bolletjes of sterretjes omzetten naar tekst

Kom je op een website uit en zie je dat hier al eerder is ingelogd? Vaak zie je dan een gebruikersnaam en een wachtwoord dat wordt weergegeven in sterretjes of bolletjes. Het wachtwoord is dus onzichtbaar. Wanneer je dit scherm ziet kun je het wachtwoord achterhalen oftewel het verborgen wachtwoord naar tekst omzetten.

Druk via het toetsenbord op CTRL + F. Voer in het balkje wat verschijnt de opdracht ‘password’ in. Je ziet nu <input type=”password”> staan. Hiervan maak je <input type=”text”> klik nu ergens willekeurig op de pagina. Je ziet het verborgen wachtwoord veranderen in een leesbaar wachtwoord.

Wachtwoord achterhalen van iemand anders (hacken)

Wil je het wachtwoord van iemand anders achterhalen dan noem je dit hacken. Het gaat dan om inloggegevens voor websites, diensten, e-mailadressen, apparaten en nog veel meer. Hacken is officieel niet toegestaan, toch gebeurt het heel veel.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van phising. Hierbij worden er valse e-mails of websites opgezet met als doel het achterhalen van inloggegevens of wachtwoorden. Hackers zoeken ook naar zwakheden in het systeem. Maar soms is een wachtwoord achterhalen ook heel eenvoudig, er zijn veel mensen die voor een te makkelijk wachtwoord kiezen. Denk maar eens aan de geboortedatum of naam van partner of kind.

Toe aan een nieuwe PC? Verkrijgbaar vanaf € 299. Een krachtige game pc koop je al vanaf € 599.

Naar pc’s

Een wachtwoord raden

De meest eenvoudige methode om een wachtwoord te achterhalen is door dit te raden. Vaak maken mensen gebruik van de meest logische wachtwoorden zoals een geboortedatum, naam van kind of huisdier, een adres, postcode of telefoonnummer. Maar ook een beroep of hobby kan als wachtwoord worden gebruikt.

Dictionary Attack

De tweede methode is het aanmaken van een zogenaamde password file. Hierbij worden duizenden verschillende wachtwoord combinaties in een lijst gezet. Eerst wordt het meest logische wachtwoord ingevoerd. Wanneer dit niet goed is gaat het systeem verschillende wachtwoord combinaties uitproberen.

Brute Force Attack

Een wachtwoord achterhalen middels een Brute Force Attack vraagt veel tijd. Alle mogelijke wachtwoord combinaties worden uitgeprobeerd, van het cijfer 0 tot ZZZZZZZZ. En misschien nog wel meer want wachtwoorden kunnen natuurlijk ook uit 10 of misschien wel 15 tekens bestaan.

Het nadeel van een Brute Force Attack is dat het ontzettend veel tijd kost en hier een computer met een zeer sterke processor of GPU voor nodig is. Een wachtwoord van 8 karakters is binnen een dag te achterhalen. Wanneer het wachtwoord 10 karakters heeft duurt dit tussen de vier en acht maanden. Een wachtwoord met 12 karakters is bijna niets te kraken: je bent al snel enkele jaren verder. Ondertussen kan de gebruiker zijn wachtwoord veranderd hebben.

Een Brute Force Attack wordt dan ook alleen toegepast wanneer hier echt een belang achterhangt.  Denk hierbij aan politieke of financiële belangen.

Malware of keyloggers

Soms wordt er gebruik gemaakt van malware of keyloggers. Dit wordt onopgemerkt op de computer van de gebruiker geïnstalleerd. Met dit soort software is het mogelijk om de toetsaanslagen van de gebruiker in te zien. Op deze manier kan een wachtwoord achterhaald worden.

Wachtwoord achterhalen telefoon (smartphone)

Het wachtwoord van je telefoon oftewel smartphone kwijt? Vaak gaat het dan om de toegangscode. Ben je de toegangscode van je smartphone vergeten dan kun je de schermbeveiliging opnieuw instellen. Vaak is dit het makkelijkste door voor een reset naar fabrieksinstellingen te kiezen. Je gegevens en instellingen gaan verloren maar je behoudt je smartphone.

Sluit je smartphone helemaal af en wacht een paar seconden. Afhankelijk van het model van je toestel houd je de volume omlaagknop, de powerknop en de homeknop of de Bixby knop een aantal seconden ingedrukt. Gebruik de volumeknoppen om naar wipe data/ factory reset te navigeren. Vervolgens start je de smartphone opnieuw op en wordt alles teruggezet naar de originele fabrieksinstellingen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial