,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Beveilig je portemonnee oftewel digitale wallet altijd op de juiste manier. Eigenlijk is iedereen hiervan op de hoogte. Toch kan het gebeuren: je bent het wachtwoord van de wallet kwijt. Dit komt regelmatig voor, en soms zelfs met groot financieel verlies. Ben je het wachtwoord wallet kwijt? Hieronder lees je wat je moet doen.

Openbare en privésleutel

Een digitale wallet (crypto wallet) bestaat uit twee sleutels. Allereerst heb je de openbare oftewel de publieke sleutel. Deze is helemaal niet geheim en hoef je dus ook niet weg te werken. De publieke sleutel is namelijk het wallet adres. Vanuit dit adres verzend en ontvang je bitcoin of altcoins.

Schrijf je openbare sleutel wel ergens op. Mocht het nu helemaal misgaan dan weet je in ieder geval wat het adres van je wallet is.

Als tweede heb je de privésleutel, deze moet je wel geheimhouden. De privésleutel oftewel private key geeft je exclusieve toegang tot de wallet. Ben je de privésleutel kwijt, dan spreek je ook wel van wachtwoord kwijt of vergeten. Op dat moment kom je de wallet niet meer in. Je kunt dan nog wel crypto ontvangen maar niet meer verzenden. Dus ook niet verkopen.

Tip: koop een hardware wallet

Wachtwoord wallet kwijt: 3 oplossingen

Ben je het wachtwoord van je wallet kwijt? Geen paniek, er zijn manieren om er toch in te komen. Bekijk onderstaande drie methoden. Houd er wel rekening mee dat geen enkele methode garantie op succes geeft.

Seed phrase invullen

Bij het aanmaken van een wallet wordt je altijd een seed phrase getoond. Dit bestaat vaak uit een opeenvolging van woorden. Het kan hier om een reeks van 12-24 woorden gaan. Wanneer je de wallet aanmaakt krijg je dus de seed te zien, die moet je direct opschrijven of ergens opslaan. Doe dit overigens niet op je computer, want wanneer deze kapot gaat of je wist de harde schijf dan heb je een groot probleem.

Wanneer je het wachtwoord van je wallet kwijt bent dan kies je voor herstellen. Meestal vind je die functie ergens in de wallet, vaak al op het inlogscherm. Tijdens het herstellen voer je de verzameling van woorden in. Heb je de juiste woorden ingetypt dan heb je weer toegang tot de wallet. Probleem opgelost.

Wallet per ongeluk verwijderd

Het kan ook gebeuren dat je de wallet per ongeluk van je computer of smartphone verwijdert. Geen probleem want je kunt hem gewoon opnieuw downloaden en installeren. Selecteer vervolgens de optie “use public or private keys”. Vul nu je privésleutel in. Verzin vervolgens een wachtwoord waarmee je de wallet beveiligt. Vul opnieuw je privésleutel in en je ziet je balansoverzicht.

Deze methode werkt alleen wanneer je de wallet verwijderd hebt maar wel nog in het bezit bent van de privésleutel. Wanneer je ook de privésleutel kwijt bent dan moet je de seed phrase invullen. Ben je die ook kwijt? Op naar de derde methode.

Hulp van buitenaf

Mensen die hun wachtwoord wallet kwijt zijn voelen zich vaak radeloos. Op zich wel logisch want je raakt een hoop geld kwijt. Let op want er wordt vaak hulp door derden aangeboden. Trap hier niet zomaar in, het is bijna onmogelijk om je wallet te kraken. Hier heb je toch echt de privésleutel of de seed phrase voor nodig.

Toch is dit niet geheel onmogelijk. Het is onderzoekers gelukt om een hardware wallet te hacken. Ook online- en papieren wallets kunnen gehackt worden. Hiervoor is wel enige technische achtergrondkennis nodig. De gemiddelde burger kan dit niet zelf.

Een hardware wallet is het makkelijks tte hacken. Dit komt omdat de cryptografische informatie zit opgeslagen in de interne chip. Door deze uit te lezen, en dat duurt wel even, komt het wachtwoord tevoorschijn.

Het kraken van een papieren- of online wallet is ontzettend veel werk. Het kan jaren duren voordat de code tevoorschijn komt. Bovendien is succes niet gegarandeerd. Mocht je hier iemand op willen zetten, controleer dan eerst de betrouwbaarheid van de aanbieder.

Stefan Thomas Bitcoin kwijt: dikke pech

Een goed voorbeeld van iemand die zijn wachtwoord wallet kwijtraakte was Stefan Thomas. Deze Duitse bitcoinhandelaar raakte door deze stomme fout maar liefst 200 miljoen dollar kwijt.  Hij is helaas niet de enige, geschat wordt dat ruim 100 miljard dollar aan bitcoin niet meer bereikbaar is. Geschat wordt dat ruim 20% van de huidige bitcoin voorraad dus doelloos rondzweeft.

Ondertussen zorgt dit er wel voor dat er steeds meer schaarste ontstaat. Je weet maar nooit of dit de prijs in de toekomst nog verder opdrijft.

Koop bitcoin en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten

Naast bitcoin zijn er natuurlijk nog veel meer cryptocurrency verkrijgbaar, in totaal maar liefst meer dan 12.000. Doe vooraf altijd onderzoek voordat je ergens in investeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.