Wanneer ballonvaren: de beste momenten

Bijgewerkt: 31 januari 2023

Een ballonvaart is leuk en spannend. Doe dit samen met vrienden, collega’s of familie. Maar misschien ook wel met z’n tweetjes of alleen. De vraag is bij welke windkracht je een ballonvaart kunt maken, hoe het met regen en sneeuw zit en met luchtdruk.

In dit artikel ontdek je de beste momenten wanneer je kunt ballonvaren. Vooral het weer speelt hier een grote rol in.

Regels in de zomermaanden

In de zomer is ballonvaren het meest populair. Het is niet koud, het zonnetje schijnt en de natuur is prachtig. Bovendien laat deze zomerse activiteit zich goed combineren met een etentje of een andere activiteit.

In de zomer vindt er veel thermiek plaats. Dit gebeurt doordat het aardoppervlak warm is. De warme lucht stijgt snel op. Vervolgens koelt deze lucht af en daalt weer, om opnieuw op te warmen en weer te stijgen. Thermiek is ideaal voor vogels en vliegtuigen. Die profiteren hiervan zodat ze snel op kunnen stijgen en grote hoogtes bereiken.

Dat wil je tijdens het ballonvaren helemaal niet. Thermiek zou een ballonvaart erg onstabiel en onrustig maken. Daarom vind ballonvaren in de zomermaanden altijd in de vroege ochtend of in de avonduren plaats. De thermiek is dan veel minder aanwezig.

Het ideale cadeau: 1 uur durende ballonvaart inclusief een luxe diner, voor twee personen.

Welke windkracht bij ballonvaart?

De vraag is wanneer ballonvaren het meest veilig is. Dit kan tot windkracht 3. Wanneer het harder waait, dan is ballonvaren minder veilig. Om die reden zal het ook nooit plaatsvinden wanneer het hard waait, en al helemaal niet bij storm.

In het voorjaar oftewel de lente

In de lente, van maart tot en met mei, kun je mogelijk ook overdag ballonvaren. Maar let op want in de maand mei kan het soms behoorlijk warm zijn. Wanneer de lucht te warm is dan zal de ballonvlucht in de avonduren plaatsvinden.

In maart en april kan het hard regenen of flink waaien. Vooral bij een te hoge windkracht kun je niet met een luchtballon varen.

Ballonvaren in de herfstmaanden

Bovenstaand verhaal geldt ook voor de herfstmaanden oftewel het najaar. De wind moet niet te sterk zijn, aan de andere kant moet er ook niet teveel warmte opstijgen. De herfst begint, vanuit onze kalender gezien, eind september en duurt tot eind december. Meteorologisch gezien begint de herfst iets eerder en eindigt op 1 december, de start van de meteorologische winter.

Overdag ballonvaren doe je in de winter

In de zomer vindt ballonvaren in de ochtend of in de avond plaats. In de winter is dit juist andersom: dan doe je dit overdag. Dit komt omdat er in de wintermaanden geen warme lucht opstijgt (of nauwelijks). Dit geeft je een goede gelegenheid om overdag van het landschap te genieten, op grote hoogte.

Wanneer het regent

Lichte regen brengt de vlucht niet in gevaar. Het is net zo veilig om met regen te ballonvaren als wanneer het niet regent. Wel gaat het erom hoe hard het regent. Bij harde regen is er vaak ook sprake van veel wind. En juist dit laatste is minder veilig. Dus: wanneer het hard regent kun je er vanuit gaan dat de ballonvaart niet doorgaat.

Zolang kan een luchtballon in de lucht blijven

Wanneer ballonvaren plaatsvindt is dus afhankelijk van het seizoen, de temperatuur en de windkracht. De gemiddelde ballonvaart duurt tussen de 30 en 60 minuten. De piloot moet kijken waar het veilig en mogelijk is om te landen.

Van het klaarmaken en opstijgen tot het landen moet je rekenen op ongeveer 3 uur in totaal. Waarvan je dus 30-60 minuten in de lucht verblijft. Soms duurt de vlucht langer, tot wel anderhalf uur.

Maar hoe lang kan een luchtballon in de lucht blijven? Dat hangt ervan af hoeveel gasvoorraad de piloot of ballonvaarder meeneemt. Meestal wordt er voldoende meegenomen voor anderhalf tot twee uur varen, ook wanneer de vlucht slechts 60 minuten duurt. Het is, met voldoende gasvoorraad, mogelijk om een hele dag achter elkaar te vliegen of varen.

Wanneer ballonvaren: een samenvatting

Om te ballonvaren is een koele en stabiele omgeving nodig. Daarom vindt het in de zomermaanden rond zonsopkomst of zonsondergang plaats. En in de winter juist overdag. In het voorjaar en het najaar hangt het van de weersomstandigheden af wanneer het ballonvaren plaatsvindt.

Vraag van tevoren naar de mogelijkheden. Houd altijd rekening met het wisselend weer in Nederland en België. Het kan dus dat de ballonvlucht op het laatste moment wordt afgezegd. Vervelend maar dit is voor je eigen veiligheid. Een goede piloot zal de veiligheid van zijn passagiers nooit in gevaar brengen.

Staat er een ballonvlucht op de planning? Kies voor de juiste kleding, zeker geen gloednieuwe kleding. Houd er rekening mee dat je outfit vies kan worden. Verder is het belangrijk om met koude rekening te houden, al helemaal in de wintermaanden.

Ga je in de zomer, dan is het aan te raden om een vestje rond je middel te knopen. Mocht je het boven in de lucht te koud krijgen, dan trek je dit vest makkelijk aan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven