Wanneer weet je dat je moet scheiden?

Niets zo veranderlijk als het weer, maar ook het gevoel voor je partner. Wanneer weet je dat je moet scheiden? Dit is niet wanneer je gevoel (tijdelijk) wat minder is. Bedenk dat houden van een achtbaan is: het komt, zwakt af en bloeit weer op. Je weet wanneer je moet scheiden wanneer bepaalde zaken onveranderlijk zijn en je hier geen vrede mee hebt.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Zo weet je dat je huwelijk over is

Je voelt je vaak verdrietig, ervaart stress of loopt met een knoop in je maag rond. Komt dit door de thuissituatie en met name je partner? Grote kans dat de relatie niet lekker loopt. Hoe weet je dat je huwelijk over is? Met vijf onderstaande signalen is je huwelijk misschien wel voorbij.

Doen: lees een van deze boeken over scheiden. Daarna kun je altijd nog een keuze maken.

1. Een vertekend beeld naar de buitenwereld toe

In het begin van de relatie is alles nog koek en ei. Wanneer er een ruzie voorvalt dan deel je dit met je beste vriend(in) of misschien wel een collega. Totdat het steeds slechter in de relatie gaat. Op dat moment merk je dat je de slechte dingen niet meer met anderen deelt. Tegenover anderen doe je alsof alles goed gaat.

Naar de buitenwereld een vertekend beeld uitstralen kan een teken zijn dat je moet scheiden. Nou ja moeten, dit is natuurlijk geen verplichting. Maar denk zeker eens serieus na waarom je niet meer met anderen over je huwelijk praat.

2. Vaak verdrietig of huilen

Iedereen heeft wel eens een emotionele periode. Dit kan door hormonen maar ook door een gebeurtenis komen. Merk je dat je vaak verdrietig bent of veel moet huilen, dan loop je met frustraties, angst of irritaties rond.

Probeer te achterhalen waar dat emotionele vandaan komt. Is dit na een ruzie met je partner, door geldgebrek of iets anders? Verdrietig zijn kan zomaar met je relatie te maken hebben.

3. Weinig genegenheid

Genegenheid is natuurlijk geen voorwaarde voor een goede relatie. Maar wanneer er eerder veel genegenheid aanwezig was en nu ineens niet meer, is dit toch wel een teken aan de wand. Misschien ontwijkt je partner jou of vind je hem of haar niet meer aantrekkelijk.

Genegenheid bestaat ook uit een knuffel, een kus of een streling. Dit hoeft dus niet tussen de lakens plaats te vinden. Wanneer er helemaal geen genegenheid meer is dan is je relatie maar een ijskoude bedoening.

4. Geen wederzijds respect

Je ergert je aan alles. Bijvoorbeeld dat je partner zijn/haar vuile sokken op de grond gooit, remsporen in de wc achterlaat of niet laat weten hoe laat hij of zij thuis is. Eigenlijk kan het je ook niks interesseren maar toch wekt het ergernis op. Hierdoor loop je continu op de ander te vitten.

Andersom is het net zo: je partner loopt ook op jou te vitten. Je kan in zijn of haar ogen niets goed doen. Eigenlijk is het wederzijds respect naar de achtergrond verdwenen.

5. Het huwelijk is de derde wereldoorlog geworden

Schreeuwen, duwen, slaan of schoppen. Dat zijn van die dingen die je in geen enkele relatie hoeft te accepteren. Misschien maak jij je hier wel zelf schuldig aan. Vaak is dit uit machteloosheid en frustratie. Zodra je huwelijk op een derde Wereldoorlog lijkt is het beter om uit elkaar te gaan. Of om in ieder geval hulp te zoeken, en snel ook.

Zo weet je dat je moet scheiden

Bovenstaande signalen moet je zeker serieus nemen. Ze geven aan dat je huwelijk niet meer zo lekker loopt. Toch is dit niet direct reden om een scheiding aan te vragen. Bedenk allereerst dat de perfecte partner niet bestaat. Maar ook dat je de partner niet moet of wil veranderen. Probeer je dit toch, dan voelt die ander zich niet prettig. Maar jij ook niet want je creëert iets dat je graag wil zien, niet wat je accepteert.

Hoe weet je dat je moet scheiden? In de volgende situaties moet je hierover na gaan denken:

  • Vreemdgaan, ontkenning hierover of het niet kunnen accepteren of verwerken
  • Geweld zoals schelden, schoppen of slaan
  • Verslaving aan drank, gamen, werken, gokken of andere zaken die niet op te lossen zijn
  • Vernederd, geïntimideerd of gemanipuleerd worden door je partner

Daarnaast zijn er nog wat redenen om te scheiden, dat lees je hieronder.

Los je relatieproblemen samen op. Lees zeker een van deze boeken door.

De meest voorkomende redenen om te scheiden

Stelletjes gaan het vaakst uit elkaar omdat de liefde over is. Je kijkt naar de ander, lacht naar hem of haar maar voelt helemaal niets. Je bent blij wanneer je partner van huis gaat en hebt een knoop in de maag wanneer deze weer thuiskomt. Dan is de liefde toch echt over.

Een andere reden om te scheiden is botsende karakters. Dat hoeft niet direct een probleem te zijn maar kan dus echt wel de oorzaak zijn. Bijvoorbeeld omdat jullie geen compromis kunnen sluiten.

Veel stellen hebben verschillende verwachtingen met betrekking tot de toekomst. Vrij normaal maar hier moeten jullie een balans in vinden. Lukt dit niet en leidt dit alleen maar tot ruzies, dan is dit een reden om uit elkaar te gaan.

Ruim 40% van de stellen maakt ruzie over geld. Vaak hebben beide partners een ander uitgavenpatroon of gaan gewoon op een geheel eigen wijze met sparen, beleggen, inkomsten en uitgaven om. Problemen met geld is een grote oorzaak van scheidingen.

Als laatste een partner die niet bereid is tot het oplossen van onderliggende problemen. Dan houdt het simpelweg op.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial