Wat als je geen vrienden hebt?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

We vinden het heel normaal om minstens een handjevol vrienden te hebben. Sommige mensen lijken zelfs zeer veel vriendschappen aan te gaan. Wat als je geen vrienden hebt? Is dit vreemd, schadelijk of onschuldig? Er is veel onderzoek gedaan naar vriendschappen tussen mensen. Hierbij is gekeken naar het sociale gedrag van de mens. Ook is bekeken of mensen met vrienden écht gelukkiger zijn dan mensen zonder vrienden.

Hoeveel vrienden heeft de mens gemiddeld?

In het digitale tijdperk lijkt het wel alsof iedereen veel vriendschappen heeft. Vrienden op social network sites zijn vaak vage kennissen. Soms kennen mensen elkaar helemaal niet. Opvallend is dat mensen die met elkaar bevriend zijn op een social network site, elkaar in het echt zelden begroeten. Dit geeft aan dat vriendschappen op Facebook, Snapchat, Instagram of andere social network sites niet altijd realistisch zijn.

In het normale leven zijn echte vrienden op één hand te tellen. De gemiddelde Nederlander heeft 2,5 vrienden. Bij vrouwen ligt het aantal vriendschappen twee keer zo hoog dan bij mannen. Op een social network site heeft de gemiddelde Nederlander 130 vrienden.

De mens is een groepsdier. Hij is zeer gevoelig voor wat anderen van hem denken of vinden.

Tip: Het beste vriendenboek voor volwassenen

Waarom heb ik geen vrienden?

Wat als je geen vrienden hebt en hoe komt dit? Sommige mensen sluiten in het echte leven geen tot weinig vriendschappen. Het maakt hierbij niet uit hoeveel vrienden of volgers ze op een sociale netwerksite hebben. Iemand die populair is op Facebook of Instagram hoeft in het echt helemaal niet populair te zijn.

Voor iemand zonder vrienden zijn verschillende oorzaken te vinden. Sommige mensen hebben moeite met hun sociale vaardigheden. Hierdoor zijn ze niet in staat om contacten te leggen of te onderhouden. Andere mensen kiezen bewust voor een kluizenaarsbestaan. Ze hebben geen behoefte aan echte vrienden om zich heen. Dit kan voorkomen bij mensen met een druk beroep, maar ook bij mensen die liever hun eigen beslissingen maken. Andere oorzaken zijn een gebrek aan zelfvertrouwen, introvert karakter of een sociale angst.

Wat als je geen vrienden hebt: de gevolgen

Niet iedereen heeft er problemen mee om geen vriendschappen aan te gaan. Wie er bewust voor kiest ondervindt er geen nadelige gevolgen van. Voor anderen is het moeilijk om geen vrienden te hebben. Vooral jongeren kunnen zich hierdoor onzeker gaan voelen. De kans is groot dat ze wanhopig op zoek gaan naar vrienden.

Vrienden moeten een goede klik met elkaar hebben. Bij een nieuwe ontmoeting is vaak al snel duidelijk of deze klik er is. Soms ontstaat een vriendschap pas na enige tijd. Een vriendschap kan soms ook na jarenlang verbroken worden. Een verbroken vriendschap kan soms verdriet met zich meebrengen. Ook dit kan gevolgen hebben.

Wat als je geen vrienden hebt op school of in het dagelijkse leven? Iemand die zich eenzaam voelt kan in een depressie raken. Eenzaamheid heeft zowel emotionele als lichamelijke gevolgen

Een depressie ontstaat niet zomaar. Vaak gaat hier een langere periode van eenzaamheid aan vooraf. Mensen met een depressie kunnen niet meer van het leven genieten. Ze voelen zich rusteloos en moe. Ook hebben ze het gevoel dat alles moeite kost. Ze zijn sneller geïrriteerd en krijgen te maken met slaapproblemen. Een negatief zelfbeeld kan soms leiden tot gedachten over de dood.

Eenzaamheid kan leiden tot stress. Ook dit brengt verschillende klachten met zich mee. Opvallend is dat het immuunsysteem bij eenzaamheid slechter werkt. Hierdoor kan er eerder ziekte ontstaan. 

Veel vrienden en toch eenzaam voelen

Herken je dat: veel vrienden en toch eenzaam voelen? Waarom voelen mensen met veel vrienden zich soms eenzaam? Dit laat zien dat het hebben van vrienden geen garantie is op een gelukkig leven.

Met name introverte mensen vinden het moeilijk om hun problemen met anderen te delen. Hierdoor blijven ze lang rondlopen met hun problemen. Dit kan uiteindelijk leiden tot stress of een depressie. Eenzaamheid wordt vooral bepaald door iemands stemming. Is er sprake van eenzaamheid en depressieve klachten, dan kan een behandeling of therapie zinvol zijn.

Aanrader: de vriendschapsketting

Nieuwe vrienden zoeken

Vriendschappen ontstaan voornamelijk tijdens de jeugd en jongvolwassenen leeftijd. Oudere mensen hebben moeite met het aangaan van nieuwe vriendschappen. Vanaf het dertigste levensjaar begint dit soms al. Mensen gaan minder vaak uit en komen hierdoor ook minder in contact met anderen. Daarnaast speelt ook het werk en gezinsleven een rol. Hierdoor staan mensen minder open voor het aangaan van nieuwe vriendschappen. Toch zijn er altijd mensen die geen moeite hebben met het leggen van nieuwe contacten.

Soms wordt er bewust gezocht naar een nieuwe vriend of vriendin. Dit kan via een social network site of via een oproep op het internet of in de krant. Niet altijd ontstaan hier nieuwe vriendschappen uit. Een klik en gezamenlijke interesses is belangrijk. Is de klik er niet, dan zal er vaak geen nieuwe vriendschap ontstaan.

Hoe een vriend een vijand wordt

Er wordt veel energie gestoken in vriendschappen. Anderen vinden een vriendschap vanzelfsprekend. Hierdoor kan er wrijving tussen twee vrienden ontstaan. Een veelgehoord probleem is het klaarstaan voor anderen. Sommige mensen staan continu klaar voor hun vrienden. Op het moment dat ze zelf hun vrienden nodig hebben, geven dezen niet thuis. Dit zorgt voor grote teleurstelling of boosheid. Als gevolg hiervan kan een vriendschap beëindigen. Wanneer een van beide het vertrouwen van de ander beschaamd, kan er een ruzie ontstaan. Vrienden worden al snel vijanden.

Andersom is soms ook mogelijk. Mensen kunnen in conflict raken met elkaar. Zaak is om dit goed uit te praten. Uiteindelijk  kan hier een vriendschap uit ontstaan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat als je geen vrienden hebt?
Schuiven naar boven