Wat doe je in een blender?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een blender oftewel hakmolen is een praktisch keukenapparaat. Toch weet niet iedereen wat je ermee kunt. Wat doe je in een blender? Naast smoothies en milkshakes kun je er nog veel meer mee maken. Kijk maar eens wat je allemaal in een blender doet. Stiekem is het je onmisbare keukenhulp.

De beste blender

Allereerst is het belangrijk om de beste blender in huis te halen. Je hebt goedkope en merkloze apparaten. Helaas heb je hier niet veel aan, ze gaan snel kapot. Ook is de motor niet krachtig genoeg en zijn de messen vrij onscherp.

Wil je de beste blender? Kies dan voor het merk Philips, MOA of KitchenBrothers. Dit zijn drie merken die als beste koop blender naar voren komen. Voor een goed model betaal je vanaf € 40, oplopend tot € 100. In dit laatste geval krijg je er ook veel meer onderdelen bij.

Bekijk bestverkochte blenders

Dit doe je in een blender

De meeste mensen gebruiken de blender voor het maken van smoothies. Er gaat dus fruit en sap in de mengkan. Misschien wist je het  nog niet maar dit apparaat is veelzijdiger dan gedacht. Wat doe je in een blender? Hieronder vind je de mogelijkheden op een rij.

Smoothies maken

De blender wordt het vaakst gebruikt voor het maken van heerlijke en gezonde smoothies. Een smoothie bevat ingrediënten zoals melk, yoghurt, room en/of ijs. Hier wordt fruit aan toegevoegd.

Een krachtige blender kan ook met bevroren fruit overweg. Je hebt dan een blender met een vermogen vanaf 1000 W nodig. Heeft de blender een vermogen van 350 W, dan gaat het om een licht model. Geschikt voor vers fruit maar niet voor bevroren producten.

Milkshake met de blender maken

IJskoud lekker en verfrissend, dat is een milkshake. Hierin zit altijd roomijs of softijs, een gedeelte melk en vruchten of siroop. Je mixt deze ingrediënten in de blender. Nagenoeg elke blender is geschikt voor het maken van een milkshake. Dus ook wanneer het ijs betreft. Bij een lichte blender mag je geen ijsblokjes erin doen, hoewel dit in een milkshake ook niet gebruikelijk is.

De lekkerste cocktails

Elk moment is geschikt voor een heerlijke cocktail. Je maakt hem ijskoud door er gecrusht ijs aan toe te voegen. Hier heb je natuurlijk de blender voor nodig. Doe alle ingrediënten in de blender en mix en pureer totdat er een heerlijke cocktail overblijft. Proost!

Naar cocktailglazen

Sausjes voor gerechten

Een gerecht is pas helemaal af met een lekker sausje. Dit kan dus met een blender. Bijvoorbeeld een broccolisaus, avocadosaus, tomatensaus of iets anders. Hiervoor meng je de verse ingrediënten in de blender. Net zolang aan laten staan totdat je een smeuïge puree hebt. De saus maak je dunner met water, bouillon of melk. Ook dit kun je in de blender mixen.

Warm een saus altijd nog even in een pannetje op. Sausjes moet je namelijk bij voorkeur warm opdienen, tenzij het om een zogenaamd ‘koud sausje’ gaat.

Soep: van tomatensoep tot pompoensoep

Of je nu van tomatensoep, kippensoep, groentensoep of iets anders houdt: je maakt het met een blender. Al helemaal wanneer je een gladde soep nodig hebt. Maak de soep volgens het recept en laat hem even afkoelen. Doe de vloeistof in de blender en zet hem aan. Op deze manier wordt je soep hartstikke glad.

Zelf hummus maken

Ben je dol op hummus maar vind je dit best wel duur? Dat kan kloppen, hummus is prijzig. Het gaat hier om een soort puree met een basis van kikkererwten. Je eet het als ontbijt of bij het diner. Hummus is vanwege het hoge gehalte aan eiwitten zelfs een goede vleesvervanger.

Hummus zelf maken? Dat doe je met de blender. Hiervoor heb je kikkererwten, knoflook, sesampasta, olijfolie, paprikapoeder en water nodig. Eventueel citroen en zout om de smaak af te maken. Je hoeft alleen maar alle ingrediënten in de blender te doen en op hoge snelheid te pureren. Doe dit net zolang totdat er een gladde hummus ontstaat.

Beslag voor pannenkoeken, poffertjes en wafels

Normaal gebruik je de handmixer voor het maken van beslag, maar dit kan ook heel goed met de blender. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af en doe ze in de blender. Doe zeker het deksel op de kan, anders heb je straks de hele keuken onder zitten. Zet de blender aan en pureer totdat er een glad beslag ontstaat.

Kruidenboter, notenboter of andere boter

Wat doe je in een blender? Je kunt hier ook heerlijke boter mee maken. Denk bijvoorbeeld aan kruidenboter, knoflookboter of notenboter. Gebruik zachte roomboter en verse ingrediënten waaronder noten, knoflookteentjes, bieslook, peterselie of citroensap. Een en ander is afhankelijk van het soort boter dat je gaat maken.

Doe de zachte roomboter met de verse ingrediënten in de blender. Wanneer de boter klaar is bewaar je hem in de koeling. De onderdelen van de blender maak je direct schoon, zo blijft het vet niet overal aan kleven. Een goede blender heeft onderdelen die je los kunt halen. Dit mag allemaal in de vaatwasser.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat doe je in een blender?
Schuiven naar boven