Wat is beter dag- of nachtcrème?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hebt dagcrème en nachtcrème. Je kunt het beide gebruiken maar de meeste mensen gaan voor een van deze twee. Wat is beter, dag- of nachtcrème? Er zit zeker wel verschil tussen deze twee crèmes. Zo is bekend dat je een dagcrème beter niet in de nacht kunt gebruiken. Ontdek de belangrijkste verschillen welke van de twee beter voor je huid is.

Crème voor je gezicht

Eén ding is duidelijk: zowel dagcrème als nachtcrème is bedoeld voor je gezicht. Dit in tegenstelling tot bodylotion, een vette zalf of handcrème. Crème voor het gezicht is goed smeerbaar en plakt niet. Een crème is ook wat dikker van samenstelling dan een lotion. Hierdoor blijft hij beter zitten.

Je hebt ook de vette zalf. Deze bevat minder water dan een crème. Een vette zalf gebruik je voornamelijk wanneer je last hebt van een extreem droge huid. Nadeel van een vette zalf is dat je dit niet zo eenvoudig op het gezicht aanbrengt. Er ontstaat al snel een dikke plakkerige laag. Dat is natuurlijk niet ideaal om mee rond te lopen of wanneer je gaat slapen. Daarom heb je dus de speciale dagcrème en nachtcrème.

Wat is beter, dag- of nachtcrème? Een duidelijke uitleg

Je wil weten wat beter is, een dag- of nachtcrème. Laten we eens gaan kijken wat het verschil is tussen deze twee. Zo ontdek je vanzelf welke echt beter voor je huid is.

Dit is dagcrème

Goedemorgen, eerst je gezicht even wassen. Hierna goed verzorgen met dagcrème. Miljoenen vrouwen herhalen dit ritueel elke dag. Wist je dat dagcrème dezelfde samenstelling heeft als bijvoorbeeld bodylotion, babycrème of welke crème, zalf of lotion dan ook? Alleen de hoeveelheid water per product verschilt.

Feitelijk zou je iedere crème op je gezichtshuid aan kunnen brengen. Toch is er wel een verschil tussen dagcrème en een normale crème of zalf. Eeen dagcrème bevat SPF. Dit is dat oh zo belangrijke ingrediënt dat je ook in zonnebrandcrème tegenkomt. Een dagcrème beschermt je gezichtshuid tegen schadelijke invloeden door zonlicht.

Een dagcrème is dus bedoeld ter bescherming van de huid. Maar het houdt ook vocht vast waardoor je huid niet uitdroogt. Er zitten dus ingrediënten in dagcrème die ervoor zorgen dat je huid niet zomaar vocht verliest. Door te smeren met dagcrème ziet je huid er ook nog eens frisser en jonger uit. Dit komt omdat crème een beetje de fijne lijntjes opvult. Je lijkt zomaar een jaartje of misschien wel vijf jaartjes jonger.

Bekijk bestverkochte dagcrèmes

Uitleg over nachtcrème

Wat is het verschil tussen dagcrème en nachtcrème? Het grootste verschil is dat nachtcrème geen SPF bevat. Dat is ook niet nodig want ‘s nachts lig je niet in het zonlicht te slapen. Verder bevat nachtcrème dezelfde ingrediënten als dagcrème. Wel heeft nachtcrème een wat vollere structuur. Hierdoor heb je het gevoel dat er ook echt wat op de huid zit, vergelijkbaar met een maskertje.

Er wordt vaak beweerd dat nachtcrème stoffen bevat die je huid vernieuwen en herstellen. Dat is een beetje onzin want die vernieuwing of het herstel moet van binnenuit komen. Een nachtcrème zorgt er alleen maar voor dat je niet met een droge huid wakker wordt.

Naar de populairste nachtcrèmes

Welke van deze twee is beter?

Wat is beter, dagcrème of nachtcrème? Hierboven heb je kunnen zien dat dagcrème je huid tegen uv zonlicht beschermt. Maar alleen wanneer deze crème ook SPF bevat. Er zijn namelijk goedkopere crèmes die je huid niet tegen zonlicht beschermen. Op zich is dit niet erg wanneer je een goedkope crème in de wintermaanden gebruikt. Maar ga je in de zomer naar buiten, dan kun je beter voor een dagcrème met SPS kiezen.

Nachtcrème is perfect wanneer je het aanbrengt voor het slapen gaan. Houd er wel rekening mee dat nachtcrème wat dikker is en hierdoor makkelijker aan je kussensloop blijft plakken. Heb je hier veel last van omdat je niet stil ligt, kies dan liever voor een dagcrème. Maar dan wel een zonder SPF. Nachtcrème kun je overigens ook prima overdag gebruiken, maar alleen wanneer je dit prettig vindt. Houd er dan wel rekening mee dat je gezichtshuid niet beschermd is tegen Uv-straling.

Je kunt dus niet zeggen welke van deze twee beter is. Even nog een korte samenvatting.

In de basis doen ze allebei hetzelfde. De structuur is wel anders (dagcrème is wat dunner dan nachtcrème). Met betrekking tot bescherming is dagcrème met SPF een betere keuze.

Wat is goedkoper, dag- of nachtcrème?

Misschien speelt budget voor jou een belangrijke rol. Wat is goedkoper, dag- of nachtcrème? Om dit te ontdekken moet je naar een en hetzelfde merk kijken. Dan pas weet je ook welke van deze twee goedkoper is.

Het werd een hele grote zoektocht. Opvallend is dat veel merken zowel een dagcrème als nachtcrème in hun assortiment hebben maar dat de producten van elkaar verschillen. Ze vallen dus niet binnen één en dezelfde lijn. Toch kun je een conclusie trekken: dagcrème is iets goedkoper dan nachtcrème. Het verschilt tussen de 10% en 20%. Dit betekent dat dagcrème gemiddeld 15% goedkoper is dan nachtcrème.

Is dagelijks smeren van crème echt wel nodig?

Vraag het aan de gemiddelde vrouw vanaf 30 jaar: ruim 60% smeert dagelijks een dagcrème. Ongeveer de helft hiervan gebruikt ook nog eens een nachtcrème. Is het wel nodig om dit dagelijks te doen? Dat hangt helemaal van je type huid af. Heb je last van een erg droge huid dan is het zeker aan te raden om dagelijks een dagcrème te gebruiken. In de wintermaanden, wanneer je huid trekkerig aanvoelt, is het verstandig om ook een nachtcrème te gebruiken.

Vrouwen of mannen met een vette huid kunnen beter niet dagelijks een crème aanbrengen. Dit komt omdat de huid van zichzelf al vet genoeg is en hierdoor voldoende vocht vasthoudt. Door het smeren van crème kan de huid alleen maar vetter worden. Niet door de crème zelf maar wel doordat je met je vingers over de huid strijkt. Dit activeert de talgklieren om nog meer vette aan te maken.

Een ouder wordende huid is minder elastisch. Ook dan is een dagelijkse gezichtsverzorging met behulp van dagcrème zeker aan te raden. Bij een oudere huid gebruik je bij voorkeur een dagcrème met SPF.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is beter dag- of nachtcrème?
Schuiven naar boven