Wat is beter, eendendons of ganzendons?

Toe aan een nieuw dekbed? Misschien ga je voor een donzen dekbed. Voordeel hiervan is dat het uitstekend isoleert en erg comfortabel aanvoelt. Je hebt de keuze tussen een dekbed gevuld met eendendons of ganzendons. Wat is beter, eendendons of ganzendons? Dat hangt van verschillende factoren af, maar een van deze twee springt er zeker bovenuit.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Een donzen dekbed is een betere keuze

In vrijwel alle gevallen is een donzen dekbed een betere keus dan wol, synthetisch of katoen. Dit komt omdat dons een aantal specifieke eigenschappen heeft:

  • Hoog vulgewicht
  • Uitstekende isolatie
  • Vochtregulerend
  • Comfortabel
  • Licht van gewicht
  • Duurzaam

Dat dons zo goed isoleert is wel te verklaren: de veren zijn afkomstig van eenden of ganzen. Heb je al eens een eend of glans zien bibberen van de kou? Nee dus. Bovendien weet dons het vocht zeer goed te reguleren. Ideaal wanneer je tijdens nachtelijke uren flink ligt te zweten. Bovendien drukt een donzen dekbed niet zo zwaar op je lichaam. Hierdoor voelt het zeer comfortabel aan.

Is dons wel zo diervriendelijk?

Voordat je bekijkt wat beter is, eendendons of ganzendons, eerst iets over de diervriendelijkheid. Hoe wordt dons verkregen? Dit kan op twee manieren. Ten eerste zijn er eenden of ganzen die geslacht worden voor het vlees. In dit geval komt het gans van deze geslachte dieren. Dit is diervriendelijk want het dode dier merkt er niks van dat zijn veren geplukt worden. Het

Minder diervriendelijk is het levend plukken van vogels. Dit gebeurt wanneer de vogel in de rui is, tijdens deze periode zitten de veren los. Hierdoor zijn ze makkelijker te plukken. Toch is het levend plukken van vogels pijnlijk.

Gelukkig zijn de meeste dekbedden die in Europa worden verkocht diervriendelijk. Vrijwel alle dekbedden zijn voorzien van het RDS-keurmerk.

Wat is beter, eendendons of ganzendons (dekbedden)

Goed, je hebt dus de keuze tussen eendendons of ganzendons. Welke van deze twee is beter? Hieronder zowel eendendons als ganzendons aparte besproken. Lees de voor- en nadelen. Maar ook dingen die je misschien nog niet wist.

Voordelen en nadelen van eendendons

Iets mag pas een donzen dekbed heten wanneer het voor minimaal 65% uit dons bestaat. De overige procenten mag uit veertjes bestaan. Dit betekent dat een eendendons dekbed voor minimaal 65% uit dons bestaat. De betere dekbedden hebben een hoger percentage eendendons. Van eendendons is bekend dat het altijd een bijproduct van de vleesindustrie is. Dit betekent dat de eenden pas na de slacht geplukt worden, niet levend. Zo is het in Europa geregeld. In Azië kan dit anders zijn.

Voordelen van eendendons is dat er minder vulmateriaal nodig is. Hierdoor voelt dit dekbed veel lichter aan. Bovendien isoleert eendendons zeer goed. Nog een voordeel is dat het niet broeierig warm wordt. Het houdt warmte goed vast maar weet het vocht ook prima te reguleren.

Zitten er ook nadelen aan eendendons? Ja, het isolatievermogen is wat lager dan wanneer je voor ganzendons kiest. Maar het hangt ook van de kwaliteit af. Een hoogwaardige kwaliteit eendendons is net zo goed of soms zelfs beter dan ganzendons.

Bekijk eendendonzen dekbedden

Over ganzendons (met voor-en nadelen)

Veel mensen vinden ganzendons beter. Natuurlijk heeft dit een hoger isolatievermogen. Ook kan het wat meer comfortabel aanvoelen. Maar het hangt er helemaal vanaf hoeveel dons en hoeveel veertjes er gebruikt zijn (het percentage). Ganzendons wordt steeds vaker van geslachte ganzen verkregen. Helaas was dat jarenlang niet het geval. In West-Europa zijn er nu strenge regels omtrent ganzendons: dit mag alleen van geslachte van vogels worden geplukt.

Voordelen van ganzendons is de hoge isolatiewaarde. Soms beter dan eendendons. Bij een gelijkwaardige verhouding bevat eendendons 87% van de isolatiewaarde van ganzendons. Bovendien lijkt ganzendons voor velen meer comfort te bieden. Nadeel van ganzendons is dat het duurder in aanschaf is. Maar niet altijd, dit hangt weer van de verhoudingen dons en veertjes af.

Vaak wordt gedacht dat ganzendons, afkomstig uit een kouder land, beter is. Ook dit klopt niet. Het is dus niet zo dat ganzen uit koudere landen betere dons en veertjes hebben. Ook de kleur van het dons is niet van invloed op de kwaliteit. Hier hangt wel een psychologische gedachte achter. Vaak denken we dat wit dons kwalitatiever en zachter is.

Naar ganzendonzen dekbedden

Wat is beter, eenden- of ganzendons: de conclusie

Aan de hand van bovenstaande kun je een conclusie trekken. Wat is beter? Het antwoord: beiden zijn zeer goed. Het hangt voornamelijk van de verhouding veertjes-dons af welke van deze twee beter is. Dit heeft niets met het type dons te maken. Ben je een koukleum en heb je voldoende budget, dan is ganzendons op de eindstreep een betere keuze.

Wat is goedkoper, eendendons of ganzendons?

Kijk je niet alleen naar het materiaal en de kwaliteit maar ook naar de prijs? Met betrekking tot prijs is er wel een verschil tussen eendendons en ganzendons. Natuurlijk hangt een en ander wel van de hoeveelheidvulling af. Hoe meer dons in het dekbed, hoe meer je betaalt.

Toch kun je wel een conclusie trekken. Over het algemeen is een ganzendonzen dekbed duurder dan de eendendonzen variant. Wees trouwens voorzichtig met het aankopen van een donzen dekbed. Soms wordt er beweerd dat er ganzendons inzit maar gaat het eigenlijk om eendendons.

Gelukkig moeten Nederlandse verkopers zich aan bepaalde wet- en regelgeving houden. Verkopen ze iets als ganzendons dan moet het ook echt ganzendons zijn. Wanneer je iets uit het buitenland bestelt loop je wel het risico dat je een kat in de zak koopt. Bestel daarom nooit een donzen dekbed uit een Aziatisch land. Je weet echt niet wat je in huis haalt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial