Wat is beter, HDMI of displaypoort?

Ga je voor een televisie of monitor dan heb je keuze uit twee typen aansluitingen. Als eerste heb je HDMI, iets dat al jarenlang is ingeburgerd. Maar je hebt ook de displayport aansluiting. Wat is beter, HDMI of displaypoort? Dat hangt er vanaf wat je precies aan wil sluiten. Maar ook de versie van de aansluiting, dit speel zeker mee. Lees alles over het verschil tussen HDMI en displaypoort maar ook waar je voor moet kiezen.

DisplayPort naar HDMI Adapter
Bekijk deze kabel

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Televisie of monitor met een apparaat verbinden

Wil je een televisie of monitor met een computer, dvd-speler of laptop verbinden? Dan heb je hier een aansluiting en een kabel voor nodig. Die aansluiting op de televisie, monitor of het apparaat is erg belangrijk. Je hebt namelijk de HDMI aansluiting of de displaypoort. Zonder dit soort aansluitingen kun je de apparaten niet koppelen.

De displayport is de opvolger van een VCA- of DVI- aansluiting. Deze aansluiting bestaat uit 20 aders. Dit type aansluiting is voornamelijk bedoeld voor het aansluiten van monitors op een computer of laptop. HDMI beschikt over 19 aders en was oorspronkelijk bedoeld om televisieschermen met een dvd-speler of andere multimedia-apparatuur te verbinden. Tegenwoordig kom je de HDMI aansluiting ook bij computers en laptops tegen.

Wat is beter, HDMI of displaypoort?

Feitelijk is een televisie altijd met een HDMI aansluiting uitgerust. Terwijl een computer/monitor voorzien is van HDMI of displayport. Beide typen aansluitingen hebben hun voor- en nadelen.

Wat is beter, HDMI of displapoort? Bekijk hieronder het type aansluiting, waar je het voor gebruikt en natuurlijk wat de belangrijkste voordelen en nadelen zijn. Zo ontdek je zelf welke van deze twee beter is.

HDMI-aansluiting

HDMI is de afkorting van high-definition multimedia interface. Het is een aansluiting die voor een interface tussen een scherm en een audio/videobron zorgt. Het is de opvolger van DVI (Digital Visual Interface). DVI kon geen geluid ondersteunen, dat is iets wat HDMI wel kan. Het beschikt over twee tot acht digitale audiokanalen.

Inmiddels zijn er verschillende versies HDMI-aansluitingen. De allereerste was HDMI 1.0 dat in 2002 op de markt werd gebracht. Het betrof hier één kabel met tweekanaals audiosignaal. Hierna volgt de verschillende versies tot en met HDMI uit. Deze ondersteuning 4K videoresolutie en heeft een hogere doorstroomsnelheid met betrekking tot data. HDMI 2.1 is nog beter en biedt meer bandbreedte. Deze is geschikt voor 8K beeldkwaliteit.

Alle HDMI aansluitingen zijn geschikt voor één full HD monitor. Wil je meerdere monitoren aansluiten dan heb je minimaal HDMI 2.0 nodig. Dit geldt ook wanneer je voor een 4K monitor/televisie of hoger gaat. Gaat het om meerdere 4K beeldschermen dan kan dit alleen met HDMI 2.1 of nieuwer.

Alle HDMI-aansluitingen zijn ook geschikt voor het koppelen van een dvd-speler of Blu-ray speler. Dit geldt ook voor het aansluiten van een gameconsole op de televisie. Wil je een bekabelde internetverbinding opzetten? Dit kan met elke HDMI aansluiting. Wel is het zo dat de nieuwere aansluitingen beter zijn.

Over de displaypoort

Het heet officieel DisplayPort maar velen noemen het ook gewoon een display poort. Dit is een audio- en video standaard dat in 2006 voor het eerst is uitgebracht. Later werd het opgevolgd door de mini displayport, ontwikkeld door Apple. Een displayport kom je voornamelijk bij monitoren en computers tegen.

Een displaystekker herken je doordat deze smaller is dan een HDMI-stekker. Je hebt ook displayport via USB type C. Dit is geschikt voor schermresoluties vanaf 4K en hoger. Ook biedt dit een hoge snelheidsoverdracht.

Een displaypoort is in verschillende typen uitgebracht. De laatste versie is displayport 2.0. Alle typen zijn geschikt voor het aansluiten van een enkele full HD monitor of een 4K monitor. Ze kunnen ook allemaal meerdere monitoren aan, ongeacht wat hier de beeldresolutie van is. Maar let op, alleen het nieuwste type aansluiting ondersteunt 8K. Je gebruikt een display port ook om een gamecomputer op een monitor aan te sluiten.

Conclusie: wat is beter, HDMI of displaypoort

Je hebt nu kunnen zien wat je met deze aansluitingen kunt. Aan de hand hiervan weet je ook in welke situatie je het toe kunt passen maar ook wanneer het type aansluiting helemaal niet geschikt is.

Wat is nu beter, HDMI of displaypoort? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Het hangt er dus helemaal vanaf wat je precies wil verbinden. Over het algemeen kun je beter wel voor een HDMI aansluiting kiezen. Deze zit standaard op de televisie maar zou eigenlijk ook op je computermonitor en computer moeten zitten. Dit komt omdat HDMI op steeds meer apparaten wordt toegepast. Hierdoor is het makkelijker om verschillende apparaten met elkaar te koppelen.

Kies in dit geval voor een HDMI 2.1 aansluiting. Deze is overal geschikt voor behalve voor het koppelen van een monitor met een game PC. In het laatste geval zou je toch voor displayport moeten kiezen, en dan bij voorkeur ook weer de laatste versie.

Ondersteunende resoluties

Je zou ook eens naar de ondersteunende resoluties moeten kijken. Hierbij kun je het beste HDMI 2.1 met DisplayPort 2.0 vergelijken. HDMI ondersteunt tot en met 8K met een verversingssnelheid van 60 Hz. DisplayPort 2.0 doet dit ook maar dan met een verversing snel van 120 Hz. Dit betekent dat deze laatste beter is. HDMI 2.1 heeft een 48 GB/s bandbreedte en DisplayPort 2.0 80 GB/s bandbreedte.

Houd er ook rekening mee dat HDMI 2.1 de standaard is in de Xbox Series X en de PlayStation 5. Deze consoles sluit je dus heel makkelijk om elke televisie aan maar niet op elke computermonitor.

HDMI naar displayport

Heeft je apparaat een HDMI aansluiting en wil je deze verbinden met een ander apparaat dat over een displayport aansluiting beschikt? HDMI naar displayport is mogelijk met een speciale kabel. Dit kabeltje kost rond de € 16 en is zeer praktisch in gebruik.

Bekijk HDMI naar displayport

Dit wordt vaak ingezet om het scherm te projecteren naar een extern scherm (bijvoorbeeld televisie of monitor). Hierbij gaat er geen beeldkwaliteit verloren.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial