Wat is beter, koudschuim of traagschuim?

Een nieuwe matras nodig, voor welk materiaal moet je kiezen? Je hebt keuze uit verschillende soorten waaronder pocketvering, latex, koudschuim en traagschuim. Die laatste twee zijn zeker interessant. Wat is beter koudschuim of traagschuim? In dit artikel ga ik hier dieper op in. Ontdek het beste materiaal voor een goede en gezonde nachtrust.

Een matras van schuim

Je hebt verschillende soorten matrassen. Hieronder vind je de meest voorkomende materialen:

  • Pocketvering – metalen springveren die individueel verpakt zijn
  • Polyether schuim – niet heel comfortabel
  • PU schuim – een goedkope kunststof
  • Comfortschuim – verzamelnaam voor verschillende soorten schuim
  • Koudschuim – HR-schuim
  • Traagschuim – memory foam
  • Latex – soepel en comfortabel
  • Gel – gellaag

Kom je een matras tegen waarbij de kern uit ‘schuim’ bestaat dan kan dit koudschuim, traagschuim maar ook PU schuim zijn.

Wat is beter koudschuim of traagschuim?

Zowel koudschuim als traagschuim heeft zijn voor- en nadelen. Over het algemeen is traagschuim wat duurder maar niet iedereen vindt dit ook prettig liggen. Daarom vind je hieronder een uitgebreide omschrijving van beide matrassoorten.

Omschrijving van koudschuim

Wat is koudschuim? Dit is een materiaal dat vervaardigd is van polyurethaan. Een moeilijk woord maar het gaat om een soort kunststof dat vaak de afkorting PU krijgt. Eigenlijk is het geen kunststof en ook geen rubber.

Voordeel van polyurethaan is dat het duurzaam (milieuvriendelijk) is. Het bevat bijna geen schadelijke stoffen. Daarom wordt het materiaal niet alleen in matrassen maar ook binnen de bouw gebruikt.

Even terug naar het koudschuim matras, dit wordt dus van polyurethaan gemaakt. Een andere benaming voor koudschuim is High Resilience (HR) schuim. Die benaming is niet zomaar bedacht want dit schuim heeft een hoge veerkracht. Een koudschuim matras heeft een open celstructuur waardoor het zeer goed ventileert en vocht opneemt.

Bekijk koudschuim matrassen

Dit is traagschuim

Een traagschuim matras is weer heel iets anders. Traagschuim bestaat uit visco-elastisch polyurethaan. De cellen hebben een open structuur, net als bij het koudschuim matras. Het verschil tussen traagschuim en koudschuim zit hem in de aanpassing naar het lichaam. Traagschuim reageert goed op lichaamswarmte. Het matras neemt hierdoor makkelijker de vormen van het lichaam aan.

Wanneer je op dit type matras ligt dan ervaar je weinig tot geen drukpunten. Hierdoor is traagschuim geschikt voor mensen die veel in bed liggen of lichamelijke klachten hebben. Traagschuim veert minder snel terug dan koudschuim.

Naar traagschuim matrassen

Het grootste verschil tussen deze twee

Nu blijft de vraag open staan: is koudschuim of traagschuim beter? Laten we eens naar de specifieke eigenschappen kijken en natuurlijk de voor- en nadelen.

Koudschuim heeft een hoge veerkracht. Het veert mee met je lichaam maar wanneer je opstaat veert het matras ook direct weer terug. Hierdoor is het koudschuim matras flexibel.

Traagschuim past zich naar de contouren van je lichaam aan, maar alleen wanneer het matras warm wordt. In een koude omgeving is dit matras veel minder flexibel. Toch is dit type matras veel geschikter voor bedlegerige patiënten.

Een koudschuim matras gaat wat langer mee dan traagschuim. Toch kan traagschuim in praktijk net zo lang meegaan, dit hangt ook van de mate van gebruik af.

Dit is eigenlijk het grootste verschil tussen koudschuim en traagschuim. Bedenk dus vooraf hoe en waarom je het matras wil gebruiken.

Het verschil in prijs

Er is nog een belangrijk verschil tussen traagschuim en koudschuim: de prijs. Koudschuim is over het algemeen wat goedkoper dan traagschuim. Voor een uitstekend traagschuim matras betaal je al snel € 300 of meer. Er zijn ook goedkopere modellen verkrijgbaar maar deze zijn niet van een topkwaliteit. Of het traagschuim is gecombineerd met ander materiaal.

Toch kan ook een koudschuim matras vrij prijzig zijn. Dit komt omdat koudschuim vaak wordt gecombineerd met andere materialen waaronder pocketvering of gelcomponenten. Hierdoor kan de kwaliteit van het matras heel anders worden.

Bestverkochte koudschuim- en traagschuim matrassen

Wat is beter, koudschuim of traagschuim en welk product is populair? Kijk je naar de traagschuim matrassen dan kom je ze voornamelijk als topdek tegen. Dit is een dun matras dat over het bestaand matras of het boxspringmatras wordt gelegd. Dit verhoogt je slaapcomfort.

Het bestverkochte traagschuim matras (dus geen topdek) is het Essential Matras by Emma. Dit matras heeft een redelijk goede kwaliteit en je mag er zelfs op proefslapen. Bovendien ontvang je maar liefst vijf jaar garantie op dit product. De prijs valt ook ontzettend mee, een tweepersoons model is verkrijgbaar voor minder dan € 180.

Bekijk dit traagschuim matras

Het meest populaire koudschuim matras is een voordelig geprijsd model. Het gaat hier om een pocketvering matras met een laag van koudschuim. Dankzij 7 zones slaap je ontzettend goed en krijgt je lichaam de maximale ondersteuning. Iets duurder geprijsd dan voorgaand model maar wel van een goede kwaliteit.

Is traagschuim hetzelfde als memory foam?

Een traagschuim matras kent verschillende benamingen waaronder memory foam, lazy foam of slow motion foam. Traagschuim is dus hetzelfde als memory foam.

Wat zit er in traagschuim?

Traagschuim bestaat uit hetzelfde materiaal als koudschuim, hoewel traagschuim andere eigenschappen heeft. De holle cellen bevatten lucht die onder invloed van je lichaamsgewicht en warmte in elkaar worden gedrukt. Bij een koude omgeving is traagschuim erg stug.

Is een traagschuim topper?

Heb je een boxspring inclusief matras? Dan is het gebruikelijk om hier een topper bovenop te leggen. Dit is een dun matras van maximaal 7 cm dik. Een traagschuim topper zorgt ervoor dat je comfortabel ligt. Bovendien beschermt de topper het eigenlijke matras. Een topper moet je om de 3  tot 4 jaar vervangen.

Traagschuim is hetzelfde als Tempur

Soms kom je de benaming Tempur tegen. Is traagschuim hetzelfde als Tempur? Ja, TEMPUR is namelijk een merknaam traagschuim matrassen. Het gaat hier om temperatuurgevoelig en elastisch materiaal met een open celstrustuur. Een Tempur matras kan wel duurder zijn dan een ander merk traagschuim matras.

Wat is duurder, traagschuim of koudschuim?

Je hebt hierboven de verschillende specificaties en prijzen van traagschuim- en koudschuim matrassen gezien. Wat is duurder? Kijk je naar de prijs-kwaliteitverhouding dan is koudschuim een betere investering. Dit materiaal gaat over het algemeen wat langer mee. Met betrekking tot prijs is traagschuim wat duurder. Een en ander hangt wel weer van het merk, model en andere gebruikte materialen af.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is beter, koudschuim of traagschuim?
Schuiven naar boven