Wat is beter QLED of Neo QLED

Sinds 2021 zijn Neo QLED televisies verkrijgbaar. Deze zijn ontwikkeld door het bekende merk Samsung. Wat is beter, QLED of Neo QLED? Natuurlijk is Neo QLED nieuwer, maar dit wil niet zeggen dat deze techniek in alle situaties beter is. In deze keuzehulp ontdek je de belangrijkste verschillen.

Verschil tussen QLED en Neo QLED

In 2017 kwam Samsung met de QLED tv. Deze techniek is dus van Samsung, niet van een ander merk. Bij andere merken vind je vaak de OLED techniek. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode. Het beeldscherm is voorzien van een laag met vele Nano kristallen. Onder invloed van licht kleuren deze nano kristallen op. Hierdoor behaal je een groot kleurbereik.

Een QLED televisie kenmerkt zich door diepe kleuren en een hoge helderheid. Bij invallend licht waaronder zonlicht blijf je het beeld goed zien.

Het verschil tussen QLED en Neo QLED zit hem in de vernieuwde techniek. Neo QLED maakt namelijk gebruik van mini led. Deze zijn wel 40 keer kleiner dan de leds in andere televisies. Er passen dus veel meer leds in het scherm, waardoor er een zeer goede achtergrondverlichting ontstaat. Dat is het grootste verschil tussen deze twee.

Bekijk alle Neo QLED televisies

Wat is beter: QLED of Neo QLED?

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat beter is, QLED of toch Neo QLED. Ga je voor een sterk contrast en een hoge helderheid, dan is Neo QLED beduidend beter. Deze verbeterde techniek heeft de toekomst en zal uiteindelijk het normale QLED helemaal vervangen.

Het prijsverschil tussen deze twee

Een nieuwere techniek betekent ook vaak een hogere prijs. Dat komt omdat er meer geld nodig is voor de ontwikkeling. Een Neo QLED televisie is dan ook naar verhouding duurder.

Stel dat je een Samsung televisie van 55 inch wil kopen. Dit is een flinke afmeting en je kunt je voorstellen dat deze altijd duur is. Voor een QLED televisie van 55 inch betaal je rond de € 750*. Een Neo QLED met eenzelfde afmeting kost rond de € 1100*. Dit betekent dat een Neo QLED televisie ruim 40% duurder is.

*Prijspeil december 2021

Blijft dit altijd zo? Nee, hoe langer Neo QLED bestaat, goedkoper dit wordt. Uiteindelijk verdwijnen QLED televisies helemaal, en een oud model wil je gewoon niet in huis halen. Dus uiteindelijk kom je toch bij Neo QLED uit.

De beste Neo QLED televisie

Je kunt je natuurlijk afvragen wat de beste Neo QLED televisie is, maar het antwoord hierop is heel eenvoudig. Alleen Samsung brengt televisies met de Neo QLED techniek uit. Dit betekent dat je dit niet bij andere merken tegenkomt. De beste Neo QLED televisie is dus altijd van het merk Samsung.

Wel zijn er een aantal Samsung modellen die beter verkopen. Hieronder vind je driemaal de best verkochte Samsung Neo QLED tv. Wanneer je op de link klikt zie je direct het model en de bijbehorende prijs.

Samsung QE55QN85A – 55 of 65 inch

Samsung QE55QN95A (2021) – 55 inch

Opvallend is dat de meeste mensen voor een 55 inch televisie kiezen, gevolgd door een model van maar liefst 65 inch groot. De kleine televisies zijn goedkoper maar minder populair.

De juiste afmeting van de televisie bepalen

Je kunt natuurlijk voor de beste Neo QLED televisie gaan, maar deze moet wel de juiste afmeting hebben. Is de televisie te groot voor jouw situatie, dan is het niet prettig tv kijken. Dit komt omdat je continu je hoofd en ogen heen en weer moet bewegen om een film of serie fatsoenlijk te kunnen volgen. Een te kleine tv zorgt er juist voor dat het je veel inspanning kost, bijvoorbeeld omdat je de ondertiteling niet goed kunt lezen.

Hoe weet je nu welke afmeting televisie je moet nemen? Dat is heel eenvoudig. Meet de afstand tussen je bankstel en de televisie. Ga hierbij voor de zitplek waar jij en je huisgenoten het meest doorbrengen.

Weet je de afstand tussen televisie en de bank? Meet de afstand in centimeters en deel dit door 2,4. Dit is een goede indicatie voor de beelddiagonaal, ook weer in centimeters.

Stel dat de afstand tussen je bank en de plek waar de tv komt te staan drie meter is. Dat is dus 300 cm. Deel dit door 2,4 en de uitkomst is 125 cm.

Van centimeter naar inch

De beelddiagonaal van televisies wordt vaak in inches weergegeven. Hieronder zie je hoeveel inch gelijk staat aan het aantal centimeters.

  • 32 inch: 81 cm
  • 40 inch: 102 cm
  • 42 inch: 107 cm
  • 48 inch: 122 cm
  • 50 inch: 127 cm
  • 55 inch: 140 cm
  • 60 inch: 152 cm
  • 65 inch: 165 cm
  • 75 inch: 190 cm
  • 80 inch: 203 cm

Shop de leukste producten, bezoek bol.com