Wat is beter, WD of Seagate?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Op zoek naar een harde schijf voor je NAS? Dan heb je keuze uit verschillende merken. Dit maakt de keuze er niet makkelijker op. Wat is beter, WD of Seagate? Deze twee merken worden goed verkocht. Ontdek de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze twee.

Over deze twee merken

WD staat voor Western Digital. Het gaat hier om een Amerikaanse fabrikant van harde schijven. Seagate is tevens een Amerikaanse fabrikant, ook van harde schijven en andere opslagmedia. Beide merken staan voor Amerikaanse kwaliteit, dat is altijd goed. Het is dus niet zo dat je voor een namaakproduct gaat.

Met een harde schijf worden twee dingen bedoeld: een NAS harde schijf (inbouw) of een externe harde schijf. Beide varianten zijn van deze twee merken goed verkrijgbaar.

Werking van de NAS

Voordat je kijkt welke van de twee beter is, eerst iets over de NAS (Network Attached Storage). Dit is een draadloze netwerk opslag. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een of meerdere harde schijven. Een NAS is vooral praktisch als back-up maar ook als persoonlijke of zakelijke cloud. De verbinding verloopt via het (thuis)netwerk.

Wanneer moet je de harde schijven van de NAS vervangen? Dit doe je wanneer de harddisk niet meer bereikbaar is. Het systeem houdt de gezondheid van de harde schijven goed in de gaten. Wanneer er iets mis is dan ontvang je hier een melding van. Zo kun je tijdig een of meerdere harde schijven vervangen.

Bekijk NAS servers

Wat is beter, WD of Seagate?

Wanneer je een harde schijf van Western Digital of Seagate koopt dan zit je altijd goed. Beiden werken met een techniek die de levensduur van de harde schijf verlengd. Zo zijn de schijven voorzien van een automatisch wisselende draaisnelheid. Dit is belangrijk want dit verlaagt de temperatuur in de schijf. Bedenk dat je NAS 24 uur per dag bezig is, harde schijven kunnen dan erg warm worden!

Beide merken zijn ook voorzien van anti trillingssensoren. Wanneer de NAS (de ombouwkast) trilt dan kunnen de harde schijven hier goed tegen. Maar ja, wat is beter: WD of Seagate? Hieronder vind je een vergelijking tussen deze twee merken. Het gaat hier om zowel de NAS-schijven als de externe harde schijven.

De opslagcapaciteit

Schijven van Western Digital hebben vaak een opslagcapaciteit die varieert van 1 TB tot 12 TB. Het gaat hier dan om de NAS-schijven. Een externe harde schijf van WD kan een capaciteit van wel 20 terabyte hebben.

Ook bij Seagate is de opslag heel wisselend. De gemiddelde NAS interne schijf heeft een opslagcapaciteit van 1 TB tot 16TB. Vooral de externe harde schijven van dit merk zijn erg populair. De opslagcapaciteit begint vanaf 1 TB.

Conclusie: de NAS-schijven van WD zijn wat populairder terwijl de externe harde schijven van Seagate goed lopen.

Naar harde schijven van Seagate

Het geluid van de schijf

Een NAS-schijf of externe harde schijf heeft een hoge rotatiesnelheid. Als gevolg hiervan maakt de schijf geluid. Veel gebruikers ervaren dat de Seagate schijven iets luidruchtiger zijn dan die van WD. Wanneer je de NAS server niet in de woonkamer hebt staan maakt dit verder geen verschil. Maar heb je een externe harde schijf of NAS-schijf nodig die continu in je buurt is? Dan kun je beter voor Western Digital gaan.

Temperatuur van de schijf

Het is belangrijk dat een (NAS) schijf een lage warmteproductie heeft. Over het algemeen blijven de schijven van Western Digital net wat koeler (65 °C) dan die van Seagate (70 °C).

Bekijk WD harde schijven

De kwaliteit

Over de kwaliteit kun je veel discussiëren. Deze twee merken zouden met betrekking tot kwaliteit gelijkwaardig moeten zijn. Toch vinden gebruikers dat er één beter is dan de ander. Over het algemeen zijn de kwaliteitservaringen met betrekking tot WD beter dan bij Seagate.

Eerst maar even wat negatieve ervaringen. Hieronder vind je ze op een rij, en het gaat hier echt om ervaringen van gebruikers.

Seagate ervaringen (negatief):

  • Soms: kwetsbaar
  • Zelden: binnen een jaar kapot
  • Soms: slechte connectie
  • Zelden: schijf verwijdert zichzelf
  • Af en toe: traag overzetten bestanden

Western Digital ervaringen (negatief):

  • Soms: matige kwaliteit
  • Zelden: makkelijk te hacken
  • Soms: computer herkent de harde schijf niet
  • Af en toe: hoge prijs

Je ziet dat er van beide merken iets te zeggen is. Aan de andere kant ontvangen ze ook zeer goede beoordelingen. Gebruikers zijn zowel bij Seagate als Western Digital tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding, het gebruiksgemak, de snelheid en de duurzaamheid. Maar ook de eenvoudige installatie en de goede functionaliteiten.

Conclusie: met betrekking tot kwaliteit zijn WD en Seagate gelijkwaardig. Bij WD kun je het beste voor de Red Pro gaan (NAS-schijf) of de externe harde schijf Elements Desktop. Kies je voor Seagate, ga dan voor de IronWolf (NAS-schijf) over de externe harde schijf Expansion Portable.

Garantie op de producten

De best verkochte harde schijf voor de NAS is de WD Red (Pro) of de Seagate Ironwolf (Pro). Op de normale versies zit drie jaar garantie, op de Pro versies vijf jaar garantie.

Het prijsverschil

Wat is beter, WD of Seagate wanneer je naar de prijs kijkt? Ook dit is een belangrijke. De NAS Seagate IronWolf 4 TB kost rond de € 115 (2021). De vergelijkbare WD Red van 4 TB kost rond de € 106. Deze prijzen zijn op exact dezelfde dag vergeleken. Wanneer je naar externe harde schijven kijkt dan is Seagate in sommige gevallen juist veel goedkoper.

Conclusie: aan de hand van de prijs is het lastig om een vergelijking te maken. Deze twee merken zijn qua prijs gelijkwaardig.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is beter, WD of Seagate?
Schuiven naar boven