Wat is een AGM accu? Uitleg en voordelen

Er zijn verschillende soorten accu’s voor auto’s, boten en andere motorvoertuigen. Wat is een AGM accu? AGM is de afkorting van Absorbed Glass Mat. De naam zegt het al, er is iets ‘geabsorbeerd’. Wat dat precies inhoudt en wat het voordeel van een AGM accu is, dat lees je in dit artikel.

Geweven glasvezelmatten

Een accu is voorzien van accuzuur. Dit is een kleurloze vloeistof die voor 37% uit zwavelzuur bestaat. Accuzuur oftewel elektrolyt zorgt voor geleiding tussen de positieve en negatieve platen.

In normale accu’s bevindt het accuzuur zich hier los in. Dit is een goedkope oplossing, maar dit soort accu’s moet je altijd goed rechtop houden. Wanneer je ze ondersteboven houdt is de kans groot dat het accuzuur eruit gaat lekken.

Wat is een AGM-accu dan? Hierbij bevindt het accuzuur zich in geweven glasvezelmatten. Die glasvezel matten liggen tussen de loodplaten van de accu. Dit betekent dus ook dat het zuur niet los in de accu zit, maar is ingesloten.

Bekijk alle AGM accu’s – inclusief prijslijst

AGM accu voordelen

Waarom zou je voor een AGM accu kiezen? Niet voor de voordelige prijs, want deze techniek is duurder. Maar ook een stuk veiliger. Want dit soort accu’s kun je ondersteboven houden zonder dat ze gaan lekken. Ideaal tijdens het vervoer, bijvoorbeeld wanneer het om een reserve accu gaat.

Natuurlijk heeft een AGM accu nog meer voordelen. Hieronder lees je welke dat zijn.

Een lange levensduur

Opmerkelijk aan een AGM accu is dat hij een veel langere levensduur heeft. Een standaard auto accu heeft een levensduur van 3 tot 6 jaar. Maar een AGM accu gaat 6 tot wel 8 jaar mee. Je hoeft hem dus minder vaak te vervangen.

Kortere laadtijd

Wil je de accu opladen middels een acculader of druppellader? Een AGM accu is in kortere tijd opgeladen. Bij de standaard accu duurt dit gemiddeld 10 uur (volledig ontladen) maar een AGM brengt dit terug tot ongeveer 6 uur. Wanneer de accu halfvol is dan is de laadtijd natuurlijk nog veel korter.

Naar druppelladers

Goed bestand tegen trillingen

Nog een voordeel van een AGM accu is dat hij veel beter bestand is tegen trillingen. Daarom worden deze accu’s ook vaak meegenomen, bijvoorbeeld voor in de camper of caravan. Maar ook voor op de boot.

Werkzaam bij lage temperaturen

Is het je wel eens opgevallen dat je auto in de winterperiode slechter start? Dat komt omdat de accu bij lage temperaturen ongeveer 30% aan power verliest. Wanneer de accu al in slechte staat is dan merk je dit dus vooral in de winterperiode.

Met een AGM accu zul je dit probleem niet zo snel hebben. Ook bij zeer lage temperaturen blijft hij perfect werken.

Onderhoudsvrij

Een normale accu moet je regelmatig onderhouden, bijvoorbeeld het schoonmaken van de aansluitingen. Doe je dit niet dan zal de accu in kwaliteit achteruit gaan. Wat is een AGM accu dan waard op het gebied van onderhoud? Heel veel, want dit model is volledig onderhoudsvrij.

AGM accu nadelen

Je kunt natuurlijk niet alleen maar de voordelen benoemen. Er zijn twee AGM accu nadelen. Het eerste nadeel is de hogere aanschafprijs, en dat heeft met de innovatieve techniek te maken. Het tweede nadeel is dat een AGM accu niet zo goed tegen warmte kan. Je kunt hem dus ook niet in de directe omgeving van het motorcompartiment monteren.

De AGM start-stop accu

Sommige auto’s zijn voorzien van een start-stop systeem. Dit betekent dat de motor automatisch uitschakelt wanneer je een tijdje stil staat. Bijvoorbeeld wanneer je voor een stoplicht of in de file staat. Het voordeel van een start-stop systeem is dat dit beter is voor het milieu. Maar niet zo goed voor de normale accu.

Heb je een auto met start-stop systeem, dan is het beter om voor een AGM start-stop accu te gaan. Dit voorkomt namelijk dat je accu tijdens het stilstaan (file of voor een stoplicht) leeg wordt getrokken door de airco of de radio. Maar je moet ook telkens weer opnieuw starten, een klein stukje rijden en je staat weer stil. Een normale accu wordt steeds weer ontladen en zal het uiteindelijk begeven.

De AGM accu kan een diepe ontlading aan. Van oorsprong werden dit soort accu’s vooral in schepen en campers gebruikt. Maar ze zijn nu ook populair bij auto’s met een start-stopsysteem.

Bekijk start-stop AGM accu’s

Wanneer je deze accu niet nodig hebt

Je hoeft niet altijd voor een AGM accu te kiezen. Een auto zonder start-stop systeem heeft dit niet nodig. En bij normaal gebruik van een auto ook niet, tenzij je dit toch prettiger vindt. Maar voor een boot of camper is dit wel weer aan te raden.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is een AGM accu? Uitleg en voordelen
Schuiven naar boven