Wat is een bonsai boom? Hoe je zelf een bonsaiboompje kweekt

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In de jaren 90 waren bonsai boompjes razend populair. Hierna verdwenen ze naar de achtergrond, maar ze zijn weer langzaam in opkomst. Waarschijnlijk ben je benieuwd wat een bonsai boom is en welke betekenis het heeft.

Wil je zelf een bonsai boompje kweken of er misschien wel een kopen? Lees hoe je met deze Japanse kunstvorm aan de slag gaat. Het is belangrijk om het boompje goed in de vorm te houden waardoor er wezenlijke kenmerken ontstaan.

Wat is bonsai?

Bonsai wordt soms ten onrechte als bonzai gespeld en is een Japanse kunstvorm. Het komt van oorsprong uit het Chinese keizerrijk en is later door de Japanners overgenomen. Bonsai betekent letterlijk ‘geplant in een pot’.

Het idee achter bonsai was het creëren van een miniatuurlandschap. Er werd getracht om kleine planten zoveel mogelijk op grote bomen te laten lijken. De Chinezen begonnen hier rond de eerste jaartelling mee, en ongeveer 700 jaar geleden gaven Japanners hier hun eigen stijl aan.

Er zijn verschillende bonsaistijlen, waarbij de vormen gebaseerd zijn op de natuur en de omstandigheden. Zo heb je de bezemstijl, de gekronkelde opgaande bonsaistijl of de hellende bonsaistijl. Daarnaast zijn er nog veel andere stijlen maar het is niet verplicht om je hieraan te houden. Je mag er je eigen interpretatie aan geven.

Welke plant geschikt is voor bonsai

Er zijn honderden verschillende plantensoorten geschikt voor bonsai. Het is vooral belangrijk dat je een plantensoort kiest die sterk is en goed groeit. Maar ook makkelijk te verzorgen is. Hieronder vind je 10 soorten die geschikt zijn als bonsai, waarbij de grote bomen geschikt zijn voor buiten bonsai en de kleinere planten voor binnen.

Bomen (buiten)

  • Japanse esdoorn
  • Chinees iep
  • drietand esdoorn
  • Haagbeuk

Kamerplanten

  • Jacaranda Mimosifolia
  • Pinus Nigra
  • Acer Rubrum
  • Ficus Ginseng
  • Picea Pungens

Alle bomen, struiken en kamerplanten met kleine blaadjes zijn geschikt voor bonsai.

Wat is beter: bonsai binnen of buiten?

Het is altijd beter om een bonsaiboom buiten te houden. Hierbij krijgt de boom te maken met de verschillende seizoenen, en dit is goed voor het natuurlijk groeiproces. Een en ander hangt wel weer van de plantensoort of de boomsoort af. Tropische en subtropische planten kun je het beste binnenshuis houden, het hele jaar door.

De kleine bonsaiboompjes die je in tuincentra koopt, op de kamerplantenafdeling, kun je alleen in de warme zomermaanden buiten zetten. Kijk dus van tevoren goed wat je koopt en welke standplaats het boompje nodig heeft.

Een buiten bonsai kan binnen staan, mits dit tijdelijk is. Bijvoorbeeld wanneer het vriest of wanneer het hard waait of hagels. Deze weertypen kunnen het boompje beschadigen.

De moeilijkheid van het kweken en snoeien

Vaak wordt gedacht dat bonsai moeilijk is om te kweken, maar dat valt wel mee. Het gaat immers om standaard kamerplanten die qua kweek en verzorging niet moeilijker zijn dan andere planten. De bewatering, bemesting en standplaats is afhankelijk van het type plant of boompje.

Het moeilijkste gedeelte zit hem in het snoeien. Het duurt gemiddeld drie tot vijf jaar voordat de plant of de boom goed is gevormd. Tegenwoordig zijn de bonsai starters setjes erg populair, waarmee het vrij eenvoudig is om de eeuwenoude kunst van Bonsai toe te passen.

Bekijk starters setjes

Deze set bestaat uit zaden, potjes, een snoeischaar en een uitgebreide handleiding. Stap voor stap leer je Bonsai kweken en snoeien.

Het bonsaiboompje in vorm houden

Om de Bonsai goed in vorm te houden kun je het beste gebruik maken van een (Nederlandstalig) boek dat je stap voor stap alle basistechnieken leert. Dit is de perfecte gebruiksaanwijzing om het bonsaiboompje mooi in vorm te krijgen en te houden.

Naar Bonsai boeken

Regelmatig snoeien is belangrijk om de miniatuur er perfect uit te laten zien. Hier zijn twee technieken voor, onderhoudssnoei en structuursnoei. Omdat bomen van nature naar boven groeien kun je, door dit in te perken, de groei naar binnen en beneden stimuleren.

Bij binnenplanten kan het snoeien het gehele jaar door. Voor buitenbonsai kun je het beste tussen maart en september snoeien.

Zo vaak heeft een bonsai water nodig

Hoe vaak Bonsai water nodig heeft hangt helemaal van de plantensoort af. De meeste planten hebben voldoende aan eenmaal per week water. Geef zeker water wanneer de grond droog aanvoelt. Controleer dit op een diepte van 1 cm. Wanneer de grond nog vochtig aanvoelt is het niet nodig om water te geven.

Let op want de meeste planten kunnen slecht tegen een te vochtige grond. Hierdoor kunnen de wortels uiteindelijk gaan rotten. Het is dus beter om de grond iets uit te laten drogen voordat je opnieuw water geeft.

Dit is de duurste bonsai ter wereld

Wist je dat de duurste bonsai ter wereld een waarde heeft van ruim 1,5 miljoen dollar? Een eeuwenoude Bonsai den werd in 2013 tegen een bedrag van 1,3 miljoen dollar verkocht. De waarde wordt inmiddels op 1,5 miljoen gestart.

Wanneer je een Bonsaiboompje voor in je woonkamer of tuin koopt, dan ben je tussen de € 20 en € 100 kwijt. Een starters set kost tussen de € 25 en € 35. Dat zijn heel andere prijzen en dit laat zien dat deze kunstvorm echt niet duur hoeft te zijn. Laat je dus niet ontmoedigen door astronomisch hoge prijzen. Het is uiteindelijk wat de gek ervoor geeft.

Tip: word je door de tijd heen steeds beter in het kweken en snoeien van Bonsai? Er is veel vraag naar mooie bonsaiboompjes, dus hier zit zeker een verdienmodel in.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is een bonsai boom? Hoe je zelf een bonsaiboompje kweekt
Schuiven naar boven