Wat is er retro en wat is vintage?

Meubels, decoratie of kleding, je kunt kiezen uit verschillende stijlen. Twee bekende stijlen zijn retro en vintage. Wat is retro en wat is vintage? Deze twee worden vaak door elkaar gehaald maar er is duidelijk een verschil tussen beide. Het gaat in ieder geval om artikelen of kleding die gebaseerd zijn op de vroegere jaren.

Dit is retro

Een mooi retro meubelstuk, de retro radio of misschien wel kleding. Er zijn best veel artikelen onder deze benaming verkrijgbaar. Wat is retro? Het gaat hier om artikelen dat qua design gebaseerd is op de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw (1960-1979). Bijvoorbeeld de retro koelkast die niet zo strak is als de moderne modellen maar juist een bolle vorm heeft.

Ook populair is de retro radio. Het design spreekt helemaal tot de verbeelding: echt iets uit de jaren 60. Maar dan wel in een modern jasje. De retro radio is namelijk voorzien van Bluetooth en DAB radio.

Bekijk retro radio’s

Vanwege het design zijn deze modellen wel duurder geprijsd dan normale (moderne) radio’s. Hoe meer retro er in het product is gebracht hoe meer je betaalt. Dit geldt niet alleen voor de radio’s maar voor alle retro producten.

Andere voorbeelden van retro artikelen zijn de waterkoker, ventilator, magnetron, klok, telefoon en platenspeler.

Dit is vintage

Het is je vast wel opgevallen dat er geen retro kleding bestaat. Maar wel vintage kleding en natuurlijk meubels, decoratie of spulletjes. Wat is vintage? Het gaat hier om artikelen die 30 jaar of langer geleden geproduceerd werden. Er is weer hernieuwde belangstelling voor ontstaan. Dit is iets dat je heel veel bij kleding voorbij ziet komen. Let op want vintage betekent dus dat het om originele artikelen uit die periode gaat.

Denk maar eens aan de lange jurken. In de jaren 70 droegen vrouwen prachtige lange jurken. Hierna werden de jurken en rokjes steeds korter. Rond het jaar 2020 ontstaat er weer nieuwe belangstelling voor lange jurken, maar dan ook ik in de stijl van de jaren 70 (bloemen of kleurrijk). Dit noem je een vintage jurk.

Natuurlijk heb je ook de vintage radio, koffer, vloerkleed of andere producten. Het is heel ‘modern’ om je woning in vintagestijl in te richten. Dit zie je vooral terug aan de verkoop van prachtige vintage vloerkleden, maar natuurlijk ook andere meubeltjes en artikelen.

Naar vintage vloerkleden

Het verschil tussen vintage en retro

Zo op het eerste oog lijken vintage en retro op elkaar, maar dat is het dus niet. Retro gaat over producten die een ouderwets design hebben maar nieuw geproduceerd zijn. Vintage gaat juist over de belangstelling voor artikelen die 30 jaar of ouder zijn.

Een fabrikant kan besluiten om een nieuw product in een retrostijl uit te brengen. Het is ook mogelijk dat er juist belangstelling voor het originele product ontstaat. Mensen gaan dan op zoek naar vintage producten oftewel origineel uit dat tijdperk.

Grootste verschil tussen vintage en retro is dat vintage origineel moet zijn, daar waar retro nagemaakt is. Toch worden veel nieuwe retro producten als vintage verkocht, simpelweg omdat deze benaming veel populairder is.

Dan heb je ook nog antiek

Vintage gaat over producten die ongeveer 25 tot 75 jaar oud zijn. Alles wat 75 jaar of ouder is noem je antiek. Toch zitten hier wel wat haken en ogen aan. Iets is pas antiek wanneer het minimaal 75 jaar oud is en door mensenhanden is gemaakt. Het is dus niet zo dat de moderne producten, die vrijwel altijd via machines worden gemaakt, over 75 of 100 jaar antiek zijn.

Antiek kan zeer kostbaar zijn. Bijvoorbeeld een antiek kastje dat meer dan € 10.000 moet kosten. Vintage is over het algemeen goedkoper, vooral omdat hier geen eisen aan vastzitten met betrekking tot productie. Veel vintage artikelen zijn ooit van een fabrieksband gerold.

Hoe weet je of iets vintage is?

Wanneer schoenen, kleding of producten ouder zijn dan 25 jaar dan mag je het vintage noemen. Hoe weet je of iets vintage is of toch retro? Bekijk wanneer het product ontwikkeld is. Gaat het om nieuw geproduceerde artikelen met een stijl uit enkele decennia terug dan spreek je van retro.

Retro kan vintage worden

Retro en vintage zijn zeer populaire stijlen. Wanneer een bedrijf retro koelkasten produceert dan koop je een geheel nieuw artikel. Hier zit dus gewoon garantie op. Is je nieuwe retro keukenkast uiteindelijk 25 jaar oud? Dan is hij vintage geworden. Het leuke is dat je dan een vintage product hebt dat veel ouder lijkt dan het daadwerkelijk is.

Vintage kleding herkennen

Ook vintage kleding is populair. Zelfs zo populair dat er retrokleding op de markt komt. Helaas wordt dit niet als retro kleding verkocht maar onder de benaming vintage. Dit doen fabrikanten of verkopers om aan te geven dat het hier om kleding met een vroegere look gaat.

Wil je echte vintage kleding herkennen? Dit is minimaal 25 jaar oud. Vaak zie je dit door verkleuring (doorlopen kleuren of de kleding wordt wat vaal). Natuurlijk kan deze kleding ook nauwelijks gedragen waardoor het nog in goede staat. Helaas staat erop kleding nooit een productiedatum. Hierdoor is het vaak gissen of kleding echt wel vintage is.

Foto’s of modefotografie uit bepaalde periode kunnen als vergelijkingsmateriaal dienen. Daarnaast kun je kleding altijd door een expert na laten checken. Deze bekijk dan de ouderdom van het kledingstuk.

Zo vind je retro artikelen

Het is niet zo moeilijk om retro artikelen of meubels te vinden. Gewoon via een van de grootste webshops de zoekterm ‘retro’ invoeren en je komt meer dan duizenden artikelen tegen. Ontzettend leuke producten als woondecoratie of hebbeding.

Bekijk retro artikelen

Hoe vind je vintage kleding of producten?

Het is veel lastiger om vintage kleding of producten te vinden. Belangrijk om te weten: vintage is tweedehands. Er zijn maar weinig fabrikanten of verkopers die kleding of artikelen van 25 jaar of ouder op voorraad hebben liggen, tenzij het natuurlijk om een kringloopwinkel gaat.

Hoe vind je vintage kleding? Vaak kom je dan bij websites als Marktplaats uit. Kijk eens in de kringloopwinkel, mogelijk kom je hier ook iets tegen. Er zijn ook winkels of webshops die zich hebben gespecialiseerd in vintage kleding.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is er retro en wat is vintage?
Schuiven naar boven