Wat is goedkoper afwassen of vaatwasser?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Ben je nog van de ouderwetse stempel en was je met de hand af? Helemaal niks mis mee, maar de moderne vaatwassers zijn erg energiezuinig. Wat is goedkoper, afwassen of vaatwasser? Dat hangt er ten eerste vanaf hoe groot je afwas is en hoe vaak je hem moet doen. Maar ook hoe sterk vervuild de vaat is. Als laatste speelt het waterverbruik een grote rol.

Met de hand of de vaatwasser

Vroeger deed iedereen het: met de hand afwassen. De allereerste vaatwasser, ook wel afwasmachine genoemd, werd in het jaar 1850 bedacht. In dat jaar werd er namelijk patent voor een soortgelijke machine aangevraagd. Die allereerste vaatwasser moest met de hand worden aangedreven. Rond het jaar 1924 kwam er een model op de markt dat werd aangesloten op de waterleiding en riolering. Het duurde nog tot 1940 voordat de vaatwasser elektrisch werd aangedreven.

Goed, dat was een leuk stukje geschiedenis over de vaatwasser. Laten we eerlijk zijn: dit apparaat brengt veel gebruiksgemak met zich mee. De vaat wordt goed schoon aan het scheelt je ook enorm veel tijd. Aan de andere kant is met de hand afwassen voor sommigen leuker, sneller en goedkoper.

Wat is goedkoper: afwassen of de vaatwasser?

De afwas moet dagelijks gedaan worden. Of je afwassen nu leuk vindt of niet, de vraag is wat goedkoper is. Geld besparen wil iedereen, dus jij ook. Ben je ook zo benieuwd welke van deze twee echt goedkoper is? Hieronder vind je alles over met de hand afwassen en de vaatwasser gebruiken. Bekijk van beiden de voor- en nadelen maar ook wat de totale kosten zijn.

Met de hand afwassen: kosten en voor- en nadelen

Allereerst met de hand afwassen. Dit doe je met warm water, afwasmiddel en een afwasborstel of sponsje. Meer heb je dus niet nodig. Veel mensen maken een sopje (afwaswater) klaar. Er zijn ook mensen die onder de stromende kraan afwassen.

Het dagelijks afwassen na het avondeten kost je tussen de 10 en 20 minuten aan tijd. Voordat je een sopje kunt maken moet je de kraan eerst een tijd laten lopen, je wilt tenslotte warm water. Je laat in het begin dus 2 liter water weglopen, maar hier kun je wel alvast wat mee voorspoelen. De gootsteen of afwasteil met water vullen brengt ook al snel 10 liter met zich mee. Dan nog naspoelen, want het sop blijft vaak op de vaat achter. Bovendien gebruik je ook nog eens extra water om de gootsteen schoon te spoelen.

Al met al kost met de hand afwassen je tussen de 12 en 20 liter aan water. Inclusief gebruik van afwasmiddel en de afschrijving van afwasborstel of sponsjes. Was je dagelijks eenmaal af dan kost je dit verspreid over het hele jaar:

  • € 4,55 aan water
  • € 60 energiekosten (opwarmen water)
  • € 20 aan afwasborstels of sponsjes
  • € 12 aan afwasmiddel

In totaal kost met de hand afwassen jaarlijks € 96,55. Dat is dan ook gelijk het grootste voordeel van met de hand afwassen: het is erg goedkoop. Nadeel is de extra tijd die het vraagt. Vaak moet je voorspoelen en ben je lang bezig wanneer het vieze pannen betreft. Ook krijg je niet altijd alles perfect schoon.

Bekijk afwasmiddel

Vaatwasser gebruiken: dit kost het inclusief voor- en nadelen

Dan die geliefde vaatwasser. Steeds meer mensen kiezen hiervoor. Logisch, het is ook ontzettend makkelijk en luxe. Bovendien wordt de vaatwas goed schoon. Gelukkig zijn de moderne vaatwassers energiezuiniger en verbruiken ze minder water. Toch moet je aan extra kosten denken, want een vaatwasmachine gaat natuurlijk niet oneindig lang mee. Bovendien is deze op het gebied van energieverbruik altijd duurder dan met de hand wassen.

Stel dat je de vaatwasser dagelijks na het avondeten aanzet. Dit zou je dan jaarlijks aan kosten kwijt zijn:

  • € 4,55 aan water
  • € 80 energiekosten
  • € 60 aan vaatwastabletten
  • € 50 jaarlijkse afschrijving vaatwasser

Je ziet dat de energiekosten bij een vaatwasser wat hoger liggen. Ook krijg je te maken met een jaarlijkse afschrijving. Een vaatwasser gaat tussen de 6 en 12 jaar lang mee, met een gemiddelde van 10 jaar. Een nieuwe vaatwasser kost tussen de € 450 en € 550. Vandaar die € 50 aan jaarlijkse afschrijving. In totaal kost een vaatwasser jaarlijks € 194,55.

Conclusie: de vaatwasser is duurder

Zet je afwassen en de vaatwasser tegenover elkaar, dan is het gebruik van een vaatwasser ruim twee keer duurder dan met de hand afwassen. Wanneer je dit echter terugrekent naar kosten per maand dan valt het eigenlijk ook wel mee:

  • Hand afwassen: € 8,04 per maand
  • Vaatwasser: € 16,21 per maand

Toegeven, een vaatwasser is maandelijks twee keer zo duur. Maar voor € 8 per maand meer ervaar je meer luxe en comfort. Je hoeft zelf nooit meer de afwas te doen of deze af te drogen. Alleen nog maar inruimen en uitruimen, dit bespaart ontzettend veel tijd. Heb je er dus het budget voor, dan is de aanschaf van een vaatwasser zeker een goed idee. Al helemaal wanneer je ook gebruik maakt van zonnepanelen, want dan zijn die energiekosten te verwaarlozen. In dat geval zou de vaatwasser nog maar ongeveer € 11 per maand kosten.

Welke vaatwasser is de beste?

Je weet nu wat goedkoper is: afwassen of de vaatwasser. Toch kun je ervoor kiezen om een vaatwasser aan te schaffen. Het is een echte luxe in je keuken. Zoals eerder gezegd kost een vaatwasser tussen de € 450 en € 550. Dan heb je er een van een goed merk en met voldoende opties. Natuurlijk heb je ze ook goedkoper, beginnend vanaf € 300. Of de zeer luxe modellen van € 900.

Bekijk alle vaatwassers

Welke vaatwasser is de beste? De best verkochte merken voor de keuken zijn Inventum, Siemens, Sharp en Proline. Hierna volgen Bosch en Beko. Die laatste is een vooral goedkoper merk maar kwalitatief wel minder.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat is goedkoper afwassen of vaatwasser?
Schuiven naar boven