Wat is refurbished en moet ik het wel kopen?

Zowel in winkels als webshops kom je vaker de refurbished iPhone of een ander refurbished apparaat tegen. Het kan dus ook om een laptop, pc of Android smartphone gaan. Wat is refurbished precies? Het gaat hier om een gebruikt apparaat, maar wel helemaal nagekeken. Bovendien krijg je er garantie op. Niet altijd is refurbished een goede keuze.

Gereviseerde apparaten

Refurbished is in het Nederlands gereviseerd. Dat is dus gelijk de betekenis, want het gaat om gereviseerde apparaten. De volgende apparaten worden regelmatig als refurbished aangeboden:

  • IPhone
  • Samsung
  • IPad
  • Laptop
  • Notebook
  • MacBook

Ook andere smartphonemerken kunnen als refurbished worden aangeboden, maar die kom je veel minder vaak tegen. Dit komt omdat veel smartphonemerken al wat voordeliger zijn. Daarnaast heb je de refurbished stofzuiger, koffiemachine of een van de andere huishoudelijke apparaten.

Wat is refurbished of hoe herken je dit? Aan de buitenkant zie je niet altijd dat het apparaat gereviseerd is. Meestal geeft de verkoper dit aan. Het apparaat is door de verkoper technisch nagekeken. Soms worden onderdelen vervangen en uiteraard zijn zowel de onderdelen als de buitenkant schoon. Op het einde wordt het apparaat nogmaals uitgebreid getest.

Bekijk refurbished smartphones

Garantie op het apparaat

Koop je een refurbished toestel of apparaat? Dan zit hier vaak een korte garantie op. Die garantietermijn ligt tussen de drie en negen maanden. Soms een jaar, maar dit kom je minder vaak tegen.

Voordelen refurbished kopen

Het grootste voordeel van een refurbished apparaat is dat hij goedkoper is dan een gloednieuw model. Bovendien is dit beter dan een tweedehands smartphone, laptop of apparaat aan te schaffen. De verkoper heeft het toestel of apparaat namelijk grondig nagekeken, onderdelen vervangen en schoongemaakt. Hierdoor weet je zeker dat het apparaat goed werkt.

Nog een voordeel van refurbished kopen is dat het apparaat een lange levensduur heeft. Deze levensduur is bijna net zo lang als wanneer je een gloednieuw apparaat koopt. Vaak kun je het toestel niet eens onderscheiden van een nieuwe.

Dit is ook gelijk het verschil tussen refurbished en tweedehands. Maar let op want een refurbished toestel/ apparaat kan lichte gebruikssporen bevatten.

Het laatste voordeel is de lagere prijs. En het feit dat je er toch nog wat garantie op krijgt. Eigenlijk kun je refurbished apparaten als een middenweg van nieuw en tweedehands zien.

Nadelen van refurbished toestellen of apparaten

Een refurbished toestel is niet gloednieuw. Soms worden dit soort apparaten naar de fabrikant teruggestuurd omdat ze niet goed werken. De fabrikant kijkt het apparaat dan na en biedt deze vervolgens als refurbished te koop aan.

Het kan ook dat een apparaat naar de winkel wordt teru gebracht. Bijvoorbeeld omdat de koper er toch niet zo tevreden over is. Dit kan allerlei redenen hebben. Een apparaat dat terug gebracht wordt mag niet langdurig gebruikt zijn. Maar het kan wel dat de koper hem heeft uitgeprobeerd. Is dit het geval, dan zal de verkoper het apparaat reviseren.

Als laatste worden apparaten soms als onderdeel van een inruilactie teruggebracht. Ook dan worden deze als gereviseerd weer doorverkocht. Dus: een refurbished toestel is nooit gloednieuw. Gemiddeld is hij tussen de 1 en 12 maanden oud.

Een ander nadeel is de beperkte garantietermijn. Je moet dus goed nadenken of je wel een refurbished apparaat aan wil schaffen.

Bekijk nieuwe smartphones

Waarom je dit toch moet kopen

Ondanks de kortere garantietermijn en het feit dat hij niet gloednieuw is, blijft het slim om een refurbished telefoon of apparaat te kopen. Waarom is dit eigenlijk? Omdat je hiermee het milieu spaart. Apparaten krijgen een tweede ronde, en dat is altijd goed. Bovendien zijn dit soort apparaten vrij nieuw en kunnen ze nog heel lang mee.

Wat is het verschil tussen een refurbished en gereviseerd?

Je hebt het al even voorbij zien komen, maar er is geen verschil tussen refurbished en gereviseerd. Deze twee termen dekken dezelfde lading. Alleen is refurbished de Engelse term en gereviseerd de Nederlandse benaming.

Is refurbished tweedehands?

Let op want er is wel een duidelijk verschil tussen refurbished en 2e hands. Wanneer je een tweedehands apparaat koopt dan zit hier vaak geen garantie meer op. Of het apparaat moet betrekkelijk nieuw zijn, dan neem je de resterende garantietermijn van de verkoper over.

Verder wordt een tweedehandsapparaat niet gereviseerd. Hij is dus niet uitvoerig getest en onderdelen zijn niet schoongemaakt of vervangen. Wel kan het dat de verkoper alle data van de laptop, smartphone of ander toestel heeft afgehaald.

Zo kun je zien of een telefoon refurbished is

Als laatste nog de vraag hoe je kunt zien of een telefoon refurbished is. Sommige verkopers geven dit duidelijk aan. Maar er zijn ook verkopers die hier vaag over doen. Je merkt dan dat het toestel gereviseerd is doordat er misschien wat gebruiksporen opzitten. Bijvoorbeeld een klein krasje.

Ook kan het dat er andere onderdelen aan het toestel zitten. Dit hoeven geen originele onderdelen te zijn. Ook daaraan herken je een refurbished telefoon of smartphone.

Als laatste let je op de prijs. Kijk niet alleen naar de refurbished prijs maar ook naar de nieuwprijs. Wijken deze twee meer dan 10% van elkaar af en gaat het niet om een aanbieding? Grote kans dat het toestel gereviseerd is.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com