Wat kost een postzegel? Tarieven 2022

Verstuur je nog echte brieven via de post? Gefeliciteerd, je houdt een traditie in ere. Tegenwoordig versturen we liever berichten via social media of WhatsApp. Een mooie ansichtkaart of een handgeschreven brief, daar maak je iemand echt blij mee. Wat kost een postzegel? Goede vraag, want de tarieven gaan elk jaar omhoog.

Een enveloppe of pakket versturen wordt steeds duurder. Je koopt geen postzegels met een bedrag maar met een code erop. Die code is geldig voor brieven met een bepaald gewicht (in Nederland of internationaal).

Bestel online postzegels

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Postzegel prijs historie

Het is best interessant om te kijken wat een postzegel in het verleden moest kosten. In 1997 betaalde je voor een postzegel 80 cent. Om duidelijker te zijn: ƒ 80 cent, dit komt overeen met iets minder dan € 0,40.

In 23 jaar tijd is de prijs voor standaard postzegels meer dan verdubbeld. Dit is misschien even schrikken, want je verwacht dat de prijs wel wat lager ligt.

Wat kost een postzegel in 2021?

In 2020 betaalde je nog € 0,91 per postzegel. Deze postzegel met het cijfer 1 is bedoeld voor enveloppen met een gewicht van 0-20 g. Daarnaast is deze post bedoeld voor een bestemming binnen Nederland.

Wat kost een postzegel in 2021? Vanaf 1 januari 2021 betaal je € 0,96 per postzegel. Ook de andere tarieven gaan flink omhoog. Kijk maar even naar het overzicht van tarieven voor postzegels in 2021.

 • Nederland 1: € 0,96 voor brieven tussen 0 en 20 gram
 • Nederland 2: € 1,82 voor brieven tussen 20 en 50 gram
 • Internationaal: € 1,55
 • Basistarief frankeermachine Nederland: € 0,90

Waarom worden postzegels steeds duurder?

Je kunt je afvragen waarom postzegels elk jaar weer duurder worden. Vroeger werden er nog veel brieven verstuurd maar wilden de posterijen gewoon winst maken. Daarom gingen de tarieven van postzegels jaarlijks omhoog. Tegenwoordig worden er steeds minder brieven verstuurd. PostNL zegt dat het de tarieven verhoogt om dit verlies op te vangen.

Eigenlijk weet je wel beter. Wanneer we namelijk heel veel brieven gaan versturen dan is het echt niet zo dat de prijs voor postzegels ineens weer omlaag gaat. Ze verzinnen altijd wel iets om te rechtvaardigen dat postzegels alweer duurder zijn geworden.

Ook interessant: boeken over postzegels

Wat kost een postzegel in 2022?

Ben je benieuwd of postzegels in 2022 ook weer duurder worden? Het is zeker dat je in 2022 hetzelfde blijft betalen. PostNL heeft laten weten dat postzegels in 2022 niet duurder zijn dan in 2021.

Hoeveel postzegels heb ik nodig?

In Nederland hanteren we vijf gewichtscategorieën met betrekking tot brieven of enveloppen. Alles wat door de brievenbus past valt onder brievenbuspost. Het kan dus ook om een smal pakketje gaan dat qua dikte en breedte precies door de brievenbus past.

Hoe zwaarder de envelop, hoe meer je aan postzegels betaalt. Je hebt hiervoor postzegels Nederland 1 of Nederland 2 nodig, maar je kunt deze ook combineren. Hieronder zie je hoeveel postzegels je nodig hebt.

 • Tot 20 gram: eenmaal Nederland 1
 • 20-50 gram: eenmaal Nederland 2 (of tweemaal Nederland 1)
 • 50-100 gram: driemaal Nederland 1 (of een combi van beide)
 • 100-350 gram: tweemaal Nederland 2 (of je combineert weer)
 • 350 gram tot 2 kg: vijfmaal Nederland 1 (of…)

Wanneer je post naar een bestemming buiten Nederland stuurt dan kun je het beste voor internationale postzegels gaan. Bijvoorbeeld:

 • Tot 20 gram: eenmaal internationaal
 • 20-50 gram: tweemaal internationaal
 • 50-100 gram: driemaal internationaal
 • 100-350 gram: viermaal internationaal
 • 350 gram tot 2 kg: vijfmaal internationaal

Heb je geen internationale postzegels, dan kun je ook de Nederlandse postzegels gebruiken. Wanneer je driemaal Nederland 1 gebruikt dan staat dit ongeveer gelijk aan tweemaal internationaal. Maak zelf dus even een rekensom, dan weet je hoeveel postzegels je nodig hebt.

Postzegels voor post – Lotus II (10 stuks)

Waar kan ik postzegels kopen?

Wat kost een postzegel en waar kan ik postzegels kopen? Nou, op de eerste vraag heb je al antwoord gekregen. Nu even bekijken waar je postzegels kunt kopen. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Postzegels koop je op het postkantoor of bij de betere supermarkt. Bijvoorbeeld de servicebalie van Albert Heijn, die verkoopt postzegels.

Geen zin om de deur uit te gaan? Je kunt ook online postzegels kopen. Dit is even duur als dat je postzegels op een postkantoor koopt. Je bent trouwens niet verplicht om een grote hoeveelheid postzegels online te kopen. Je kunt deze ook gewoon per stuk krijgen.

Wanneer je voor fysieke postzegels gaat dan koop je deze per vijf of er tien stuks (website PostNL). Er zijn ook velletjes van 50 stuks verkrijgbaar, bijvoorbeeld rouwzegels of geboortepostzegels. Heb je slechts één postzegel nodig, dan ga je voor een postzegelcode.

Zo werkt de postzegelcode

Best wel interessant die postzegelcode. Het is namelijk iets dat je vroeger nergens tegenkwam. Een postzegelcode krijg je alleen online. Eerst bepaal je of je een pakket of brief wil versturen. Vervolgens kies je de bestemming en het formaat (of gewicht). Selecteer dat je een postzegelcode wil en ga naar het betaaloverzicht.

Voer je e-mailadres in en kies hoe je wil betalen. Je ontvangt vervolgens een postzegelcode die uit negen cijfers bestaat. Deze negen cijfers moet je met een blauwe of zwarte pen in de rechterbovenhoek van de envelop schrijven. Zo kan PostNL zien dat je voor de postzegel betaald hebt. Je hoeft dus helemaal geen postzegels te plakken.

Kunnen oude postzegels nog gebruikt worden?

Misschien heb je nog hele oude postzegels liggen, hier staat de prijs van de postzegel op. Kunnen oude postzegels nog gebruikt worden? Postzegels waar de waarde in euro’s op staat vermeld zijn gewoon geldig. Je moet er wel voor zorgen dat je voldoende postzegels plakt dat bij het actuele verzendtarief hoort.

Postzegels met een waarde in guldens kun je niet meer gebruiken. Je kunt deze oude postzegels ook niet inruilen voor nieuwe postzegels of voor geld. Wel kun je ze aan een verzamelaar verkopen.

Kunnen postzegels vervallen?

Eigenlijk weet je het antwoord al op deze vraag. Maar goed, kunnen postzegels vervallen? Ja, die met een waarde in guldens zijn vervallen. Postzegels met de euro waarde blijven levenslang geldig. Tenminste, dat is wat tot nu toe gezegd wordt. Je weet maar nooit of dit in de toekomst gaat veranderen.

Je hoeft niet bij te plakken

Wat kost een postzegel volgend jaar en wat doe ik met postzegels die ik eerder heb gekocht? Je kunt die gewoon blijven gebruiken. Gaat het om postzegels met Nederland 1 en 2, Europa 1 en 2 of Wereld 1, dan blijven die gewoon geldig. Je kunt ze gebruiken zonder dat je hoeft bij te plakken.

Aangezien postzegels elk jaar duurder worden is het misschien een idee om dit jaar nog snel een voorraadje in te kopen. Vooral wanneer je van plan bent om volgend jaar veel brieven te versturen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial