Wat voor weer in 2022? Lente, zomer, herfst & winter

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Jaarlijks wordt het weer voor het gehele jaar voorspelt. Dit gebeurt middels de een Almanak. Dit boek bevat de weersverwachting van komend jaar, astronomische gegevens en een uitgebreide kalender. Er zijn ook andere methoden om het weer te voorspellen. Wat voor weer wordt het in 2022? Bekijk de weersverwachting voor de lente, zomer, herfst en winter van 2022.

Zelf het weer voorspellen

Wist je dat je ook zelf het weer kunt voorspellen? Dit doe je met een (professioneel) weerstation. Gewoon online te koop en geschikt voor gebruik in je tuin of aan de gevel. Zo ontdek je dagelijks de actuele temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid maar ook voorspellingen (dat laatste alleen bij de betere modellen).

Bekijk weerstations

Voorspelling lente (voorjaar) 2022

De lentevoorspelling wordt door verschillende mensen en instellingen gedaan. Bijvoorbeeld de eerder genoemde Enkhuizer Almanak maar ook weerman Piet Paulusma of de website Weeronline.

Bekijk Enkhuizer Almanak 2022

Het voorjaar begint op 20 of 21 maart en duurt tot 20 of 21 juni. Dit zijn de gemiddelde temperaturen in het voorjaar:

 • Maart: 10,5 °C overdag en 2,4 °C ‘s nachts
 • April: 14,8 °C overdag en 4,5 °C ‘s nachts
 • Mei: 18,3 °C overdag en 7,9 °C ‘s nachts
 • Juni: 18,4 °C overdag en 12 °C ’s nachts

In maart kan er nog sprake zijn van vorst aan de grond. In april komt dit eigenlijk niet meer voor, hoewel er altijd uitzonderingen zijn. De weersverwachting voorjaar 2022 ziet er als volgt uit:

Het voorjaarstart vroeg. Dit betekent dat in de maanden maart en april het zonnetje volop schijnt. Toch kan het later nog ijzig koud worden. Dit is slechts tijdelijk, hierna komt het mooie weer eraan. De bloembollen zijn overigens al volop in de groei. De eerste bloemen steken in februari hun kopjes op, in maart staan bijna alle bolgewassen in bloei.

Door het veranderende klimaat beginnen de vogels in april al hun nest te bouwen. Kijk er niet vreemd van op wanneer in deze maand de eerste eieren gelegd worden. Deze eieren komen eind april of in de maand mei uit.

In de maand mei wordt het aangenaam warm. Temperaturen van 20 °C tot soms 25 °C zijn helemaal niet vreemd. Vooral in Zuid-Nederland profiteren ze van het prachtige voorjaarszonnetje.

Juni wordt aangenaam warm. De gemiddelde temperatuur ligt op 18,4 °C (overdag) maar het kwik kan oplopen tot soms wel meer dan 26 °C. Regenbuien komen overigens ook regelmatig voor. Houd dus rekening met afwisselend weer.

Weersverwachting zomer 2022

De zomer start op 21 juni en eindigt op 22 september. In de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur 17,3 °C. Dit is het gemiddelde over de drie maanden. Feitelijk ziet dit er zo uit:

 • Juni: 18,4 °C
 • Juli: 18,9 °C
 • Augustus: 18,6 °C
 • September: 14,6 °C

Het gaat hier om de gemiddelde temperaturen overdag. ‘s Nachts is het naar verhouding kouder.

Dan nu over naar de weersverwachting zomer 2022. In juni is het aangenaam warm, af en toe een regenbui. De maand juli is niet wat je ervan verwacht. De temperatuur kan oplopen naar meer dan 25 °C. Wanneer dit een aantal dagen achter elkaar aanhoudt dan spreek je van een hittegolf. De kans op een hittegolf is vooral begin juli aanwezig. De andere weken is de verwachting dat het een stuk frisser is.

Augustus kan wel weer mooi zijn. Vooral de laatste twee weken van augustus tonen mooi weer. Maar let op, ook dit is een voorspelling en natuurlijk geen garantie.

September is wisselvallig. Je hebt dagen met prachtig weer en temperaturen van 20 °C, maar ook dagen waarop het kwik plots flink daalt. Je hebt in deze maand zeker een jas nodig.

Bekijk weersvoorspelling (boeken)

Voorspelling herfst 2022

Wat voor weer in 2022? Je leest nu de weersverwachting voor de herfst van dit jaar. De herfst start op 22 of 23 oktober. Hij loopt tot en met 20 december. Dit zijn de gemiddelde temperaturen in de herfstperiode:

 • September: 14,6 °C
 • Oktober: 11,6 °C
 • November: 8,7 °C
 • December: 5,7 °C

Dit zijn ook weer de dagtemperaturen. Vooral in december van het ‘s nachts vriezen, houd hier rekening mee. Hoe ziet het weer er in de herfst van 2022 uit?

Begin oktober is het erg wisselvallig met veel regen en wind. In de eerste of tweede week van herfst kan het zomaar mooi weer worden. Temperaturen tot 18 °C zijn dan zeker niet vreemd. Hoe zuidelijker, hoe warmer. Een temperatuur van 18 °C zal in Zeeland of Noord-Nederland niet bereikt worden, maar 16 °C waarschijnlijk wel.

Later slaat dit mooie weer om in echt herfstweer. Vooral in november merk je hier veel van. Er valt een stuk meer regen en ook de wind voelt guur aan.

December 2022 is over het algemeen droog, met hier en daar lichte sneeuwval of een klein regenbuitje. Doordat de wind koud en droog aanvoelt kan je huid sneller uitdrogen. Verrassend maar in december kun je af en toe je wasgoed buiten in het zonnetje hangen. Het zal niet zo snel drogen maar het ruikt wel heerlijk fris.

Zo tegen het einde van december gaat het toch echt vriezen. De winterperiode breekt aan.

Weersverwachting winter 2022/2023

Als laatste de weersvoorspelling winter 2022. De winter begint op 21/22 december en eindigt op 20 maart. De gemiddelde temperatuur in de winter:

 • December: 5,7 °C
 • Januari: 4,5 °C
 • Februari: 5,6 °C
 • Maart: 10,5 °C

De winterperiode is dus een koude periode. Hieronder de weersverwachting winter 2022/2023:

Een witte kerst in 2022? Volgens velen niet. Dit komt omdat langdurige sneeuwval steeds minder vaak voorkomt. Sneeuw blijft alleen liggen wanneer de grond voor langere tijd bevroren is. Maar let op, rond de kerstperiode kunnen er zeker wat sneeuwvlokjes dwarrelen. Helaas hoef je geen dikke pakken sneeuw te verwachten.

Dan de maand januari. Koud en guur, het valt niet anders omschrijven. In februari zie je het zonnetje doorbreken maar voelt het nog steeds koud aan. Het kan in sommige periodes flink onstuimig weer zijn. Harde windstoten, regen en natuurlijk een koude wind. Omdat carnaval in februari 2023 valt is de kans aanwezig dat carnavalsoptochten niet door kunnen gaan.

Over naar de maand maart 2023. Langzaam wordt het weer lente. Inmiddels steken de eerste kopjes van de tulpen, narcissen en andere bloembollen boven de grond. Halverwege maart is het kiezen tussen de dikke winterjas of een dunnere jas.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Wat voor weer in 2022? Lente, zomer, herfst & winter
Schuiven naar boven